Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o

«Πετύχαμε την επιμήκυνση» του προγράμματος δήλωσε ο Γ.Στουρνάρας

Περισσότερο χρόνο για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων φαίνεται ότι εξασφάλισε η Ελλάδα, όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γ.Στουρνάρας στη Βουλή δεδομένου ότι η συμφωνία με την τρόικα κλείνει με μέτρα 13,5 δισ. ευρώ. «Σήμερα εξασφαλίσαμε επιμήκυνση», είπε, εξηγώντας ότι χωρίς αυτή «σήμερα δεν θα έπρεπε να πάρουμε μόνο 13,5 δισ. ευρώ μέτρα, αλλά 18,5 δισ.». Μάλιστα ο υπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να πετύχει κι άλλες παραχωρήσεις από την τρόικα, που ήδη -όπως είπε- έκανε ένα βήμα πίσω στις απαιτήσεις της στα εργασιακά.

Περισσότερο χρόνο για την επίτευξη των δημοσιονομικών της στόχων φαίνεται ότι εξασφάλισε σήμερα η Ελλάδα από τους διεθνείς δανειστές, δεδομένου ότι η συμφωνία με την τρόικα κλείνει με μέτρα 13,5 δισ. ευρώ, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας από το βήμα της Βουλής την Τετάρτη.

«Σήμερα πετύχαμε επιμήκυνση», δήλωσε, εξηγώντας ότι χωρίς αυτή «θα έπρεπε να πετύχουμε πρωτογενές πλεόνασμα, σύμφωνα με το πρόγραμμα, το 2014, ύψους 4,5% του ΑΕΠ. Εάν δεν παίρναμε την επιμήκυνση, σήμερα δεν θα έπρεπε να πάρουμε μόνο 13,5 δισ. μέτρα, αλλά 18,5 δισ. μέτρα».

Όπως διευκρίνιζαν περαιτέρω κυβερνητικές πηγές η επιμήκυνση του προγράμματος μέχρι το 2016 είναι το μόνο σενάριο που έχει συζητήσει η κυβέρνηση με την τρόικα και βάσει του οποίου σχεδιάστηκε το πρόγραμμα μέτρων ύψους 13,5 δισ. ευρώ.

«Έτσι ως σενάριο που εγκρίνεται από ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ δεν αναμένεται να απορριφθεί από το Eurogroup» ανέφεραν σχετικά.

Όπως εξήγησε ο κ. Στουρνάρας στη Βουλή, η Ελλάδα επιδιώκει να περικόψει το χρέος της μέσω της μείωσης των επιτοκίων και της παράτασης του χρόνου αποπληρωμής των δανείων που έχει λάβει από την ΕΕ και το ΔΝΤ.

«Το κούρεμα του χρέους γίνεται με δύο τρόπους […] ο πρώτος είναι να μειώσεις την ονομαστική αξία. Αυτό αν το κάνεις μονομερώς δεν πρόκειται κανείς να σου ξαναδανείσει λεφτά», εξήγησε ο Γιάννης Στουρνάρας.

«Ο δεύτερος τρόπος, που έχει ακριβώς το ίδιο αποτέλεσμα σε όρους καθαρής παρούσης αξίας είναι να μειώσεις το επιτόκιο και να επεκτείνεις τις δόσεις αποπληρωμών. Αυτόν τον τρόπο τον διεκδικούμε σήμερα», πρόσθεσε.

Την είδηση περί εξασφάλιση της επιμήκυνσης του ελληνικού προγράμματος επιβεβαιώνουν διεθνή μέσα όπως το CNN και η El Pais.

Αντίθετα διακριτικές αποστάσεις από τη δήλωση Στουρνάρα κράτησε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Β.Σόιμπλε απαντώντας σε σχετική ερώτηση ότι «δεν μπορώ να το επιβεβαιώσω».

«Σε ό,τι αφορά το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών και την γερμανική κυβέρνηση, δεν υπάρχουν νέες εξελίξεις» πρόσθεσε για να επαναλάβει ότι οι πιστωτές της Ελλάδας περιμένουν την έκθεση της τρόικας πριν ληφθεί η οποιαδήποτε απόφαση.

Στο ίδιο μήκος κύματος αφήνοντας μόνο τον κ. Στουρνάρα κινήθηκε και ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι επισημαίνοντας ότι «η έκθεση της τρόικας δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Καταλαβαίνω ότι έχει υπάρξει πρόοδος αλλά μένουν άκομη σημεία που πρέπει να οριστικοποιηθούν και δεν ξέρω τίποτα περισσότερο από αυτά».

«Δεν μπορώ να σχολιάσω αυτές τις φήμες» περί εξασφάλισης επιμήκυνσης πρόσθεε ο Ντράγκι.

Η ίδια γραμμή είχε ακολουθηθεί επισήμως από τις Βρυξέλλες και νωρίτερα, οπότε με αφορμή άρθρο της γερμανικής εφημερίδας Suddeutsche Zeitung που μιλούσε για συμφωνία μεταξύ τρόικας και Ελλάδας περί διετούς επιμήκυνσης, Κομισιόν, Βερολίνο και ΕΚΤ μέσω Ασμουσεν έσπευσαν να διαψεύσουν την πληροφορία.

«Δεν είμαι σε θέση να επιβεβαιώσω τίποτε, δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία» ανέφερε ο Σάιμον Ο’ Κόνορ, εκπρόσωπος του Όλι Ρεν.

Αλλά και από το Βερολίνο τα σχόλια ήταν ανάλογα: «Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει η έκθεση, επομένως δεν υπάρχει έδαφος επί του οποίου θα μπορούσε να διεξαχθεί αυτή η συζήτηση. Η επιμονή μας σε αυτή την έκθεση δεν σημαίνει τίποτε άλλο από το γεγονός ότι λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη μας αυτή την μέθοδο εργασίας» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Από την πλευρά του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, ο Μάρτιν Κότχαους σημείωσε ότι το Βερολίνο περιμένει την έκθεση της τρόικας. Όταν η έκθεση θα είναι έτοιμη, θα γίνει η απαραίτητη συζήτηση και θα ληφθούν οι αποφάσεις, τόνισε.

Δεν υπάρχει τελική συμφωνία για το θέμα της επιμήκυνσης με την τρόικα τόνισε και ο αξιωματούχος της ΕΚΤ Γ.Άσμουσεν, διευκρινίζοντας για άλλη μια φορά ότι εάν παραταθεί το χρονοδιάγραμμα επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων της Ελλάδας, τότε τα άλλα κράτη της Ευρωζώνης θα πρέπει να παράσχουν την απαραίτητη χρηματοδότηση.

«Πιέζουμε και για άλλες παραχωρήσεις»

Μάλιστα ο υπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να πετύχει κι άλλες παραχωρήσεις από την τρόικα, που ήδη -όπως είπε- έκανε ένα βήμα πίσω στις απαιτήσεις της στα εργασιακά.

«Σε πολύ μεγάλο βαθμό η διαπραγμάτευση έχει περατωθεί, ακόμα και τώρα όμως προσπαθούμε να πετύχουμε βελτιώσεις», είπε ο Γιάννης Στουρνάρας στη Βουλή.

«Τι πετύχαμε με την διαπραγμάτευση;»

Ο υπουργός Οικονομικών αφού αναφέρθηκε στις «υποχωρήσεις» της τρόικας στο θέμα των εργασιακών είπε ότι μετά τις σημερινές εξελίξεις με την τρόικα η διαφορά είναι περί όνου σκιάς.

Δήλωσε ακόμη πως την ερχόμενη εβδομάδα θα κατατεθεί προς συζήτηση και ψήφιση, το νομοσχέδιο με το σύνολο των προαπαιτούμενων μέτρων για την εξασφάλιση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ -δείγμα του ότι η συζήτηση με την τρόικα βρίσκεται στο τέλος της.

«Η προσπάθεια της ΔΗΜΑΡ να βρει ισοδύναμα είναι ευπρόσδεκτη. Σήμερα, όμως, η διαφορά είναι περί όνου σκιάς», ανέφερε ο κ. Στουρνάρας.

Ο κ. Στουρνάρας επέμεινε πως η κυβέρνηση διεξάγει σκληρή διαπραγμάτευση με την τρόικα επικαλούμενος τα σημερινά επιτόκια δανεισμού της Ελλάδας από το EFSF «ακόμα φθηνότερα και από την Αυστρία», την εξασφάλιση της επιμήκυνσης με λήψη μέτρων 13,5 δισ. (αντί 18,5 δισ. χωρίς επιμήκυνση) και τη μείωση των δαπανών για συντάξεις μισθούς και επιδόματα στα 6,5 δισ. ευρώ (αντί ποσοστού ίσου με τη συμμετοχή τους στη διαμόρφωση των πρωτογενών δαπανών).

Ειδικότερα, στην αμφισβήτηση της Έλενας Κουντουρά (Ανεξάρτητοι Έλληνες) πως η κυβέρνηση δεν διεξάγει διαπραγμάτευση, ο κ. Στουρνάρας είπε:

«Το επιτόκιο του δανεισμού σήμερα από το EFSF είναι δώδεκα μονάδες βάσης πάνω από τη Γερμανία, πάνω από το κόστος του EFSF. Η Ελλάδα, δηλαδή, σήμερα δανείζεται με επιτόκιο χαμηλότερο απ’ ό,τι δανείζεται η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Ιταλία, ακόμα και η Αυστρία, όσον αφορά το δάνειο από το EFSF.

»Τι πετύχαμε σήμερα; Πετύχαμε επιμήκυνση. Χωρίς την επιμήκυνση θα έπρεπε το 2014 να πετύχουμε πρωτογενές πλεόνασμα, σύμφωνα με το προηγούμενο πρόγραμμα, ύψους 4,5% του ΑΕΠ. Εάν δεν πετυχαίναμε την επιμήκυνση, σήμερα δεν θα έπρεπε να πάρουμε μέτρα ύψους μόνο 13,5 δισ., αλλά 18,5 δισ.»

» Τι άλλο επιτύχαμε: Η τρόικα στην αρχή ήθελε το κομμάτι των δαπανών, αυτό που λέει «σκληρά μέτρα» -δηλαδή μείωση συντάξεων, μείωση κοινωνικών δαπανών, επιδομάτων και μείωση μισθών- να είναι ακριβώς το ίδιο με το ποσοστό αυτών των τριών στο σύνολο των πρωτογενών δαπανών του δημόσιου τομέα.»

» Εάν ήταν έτσι, τότε θα έπρεπε από τα 11,5 δισ., τα 9 δισ. να ήταν μείωση μισθών, συντάξεων και κοινωνικών επιδομάτων. Τώρα είναι μόνο 6,5 δισ. ευρώ»

«Οι αποκρατικοποιήσεις συνιστούν ανάπτυξη»

«Οι αποκρατικοποιήσεις συνιστούν ανάπτυξη, γιατί με αυτές μειώνεται το χρέος και ανεβαίνει η παρούσα αξία της περιουσίας της χώρας … Υπ’ αριθμόν ένα στόχος των αποκρατικοποιήσεων είναι η χαλάρωση της θηλιάς του δημοσίου χρέους. Η επιτυχία του προγράμματος αναμένεται να εξασφαλίσει νέες θέσεις εργασίας, να δώσει ταυτόχρονα αναπτυξιακή ώθηση και να αναδείξουμε συγκριτικά πλεονεκτήματα κυρίως στα λιμάνια», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ. Στουρνάρας στην παρέμβαση του στην Βουλή κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την κατάργηση της εγγυημένης συμμετοχής του Δημοσίου στις ΔΕΚΟ και στους λιμένες.

«Το ιδιοκτησιακό καθεστώς δεν διασφαλίζει δημόσιο συμφέρον, όπως απέδειξε η κρίση στις ΗΠΑ. Το Δημόσιο αποξενώνεται απ’ την περιουσία του όταν την αφήνει να ρημάζει και να γίνεται αντικείμενο καταπατήσεων», σημείωσε ο κ. Στουρνάρας.

Αντιθέτως, «κάθε ευρώ που έρχεται για αγορά ή αξιοποίηση γης, φέρνει άλλα τρία ευρώ επενδύσεων από πάνω».

Σε κάθε περίπτωση, «όπου κριθεί αναγκαίο, η κυβέρνηση θα εξασφαλίσει εποπτεία. Θα χρησιμοποιηθεί κάθε δικλείδα ασφαλείας για την εξασφάλιση των αγαθών κοινής ωφέλειας. Και φράγματα, ταμιευτήρες, υδραγωγεία, δεν αποτελούν μέρος των συναλλαγών και παραμένουν υπό την πλήρη ιδιοκτησία του Δημοσίου».

Οι πόροι από τις αποκρατικοποιήσεις θα χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών, είπε ακόμη ο υπουργός.

«Η επιτυχία του προγράμματος θα δημιουργήσει αναπτυξιακή ώθηση και θα δώσει την δυνατότητα ανάδειξης συγκριτικών πλεονεκτημάτων – κυρίως στα λιμάνια. Η διαφάνεια δεν πρόκειται να παρακαμφθεί, καθώς θα θεσμοθετηθεί η υποχρέωση του ΤΑΙΠΕΔ να ενημερώνει τη Βουλή» πρόσθεσε.

«Το Δημόσιο επιβάλλεται να αναζητήσει νέους πόρους εσόδων. Πρέπει να φτάσουμε στο σημείο, να πάψει να είναι μονόδρομος η άντληση εσόδων από μισθούς και συντάξεις», σημείωσε επιπλέον ο Γ.Στουρνάρας.

Ζούμε από την προηγούμενη δόση

Απέναντι στην πρόταση που είχε διατυπώσει προηγουμένως ο Μανώλης Γλέζος (ΣΥΡΙΖΑ) να ζητήσει η Ελλάδα την εφαρμογή σεισάχθειας (με βάση την μονομερή διαγραφή του χρέους) ή τουλάχιστον «χρεοστάσιο και βοήθεια» κατά τα πρότυπα που ακολούθησε η Γερμανία το 1953, ο κ. Στουρνάρας απάντησε πως μια χώρα με έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών αυτοκτονεί, κάνοντας μονομερή σεισάχθεια, καθώς ο δανειστής θα αρνηθεί να της δανείσει στη συνέχεια.

«Δεν έχουμε καν αυτοδυναμία στην παραγωγή τροφίμων. Εισάγουμε κρέας, φάρμακα, πετρέλαιο. ‘Αρα τι είδους σεισάχθεια να έχουμε;», ρώτησε ο υπουργός.

Ο τρόπος που ακολουθεί η κυβέρνηση για να μειώσει το χρέος, είναι μέσω της προσπάθειας για μείωση του επιτοκίου και επιμήκυνση των αποπληρωμών. «Είναι ένας τρόπος περισσότερο συναινετικός, το διεκδικούμε και πιστεύουμε να το πετύχουμε», ανέφερε.

Στην παρατήρηση του Κ.Δερμιτζάκη (ΣΥΡΙΖΑ) πως η χώρα δεν έχει χρεοκοπήσει παρά τις προειδοποιήσεις πως τα ταμειακά αποθέματα έφθαναν μέχρι τον Αύγουστο, ο κ. Στουρνάρας απάντησε πως «δεν χρεοκοπήσαμε γιατί έχουμε αποθέματα απ’ την προηγούμενη δόση και επειδή πάμε αρκετά καλά στην εφαρμογή του προγράμματος».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024