Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Στον «αέρα» η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης

Στον «αέρα» η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης

Στον «αέρα» είναι η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης, που κανονικά θα ξεκίναγε σήμερα Δευτέρα, καθώς η συνάντηση που έγινε στο υπουργείο Οικονομικών μεταξύ των πρατηριούχων και του Γ. Στουρνάρα απέβη άκαρπη. Οι πρατηριούχοι δήλωσαν ότι δεν θα πωλήσουν πετρέλαιο και ζητούν συνάντηση με τους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση.

Στον «αέρα» είναι η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης, που κανονικά θα ξεκίναγε σήμερα Δευτέρα, καθώς η συνάντηση που έγινε στο υπουργείο Οικονομικών μεταξύ των πρατηριούχων και του Γ. Στουρνάρα απέβη άκαρπη.

Οι πρατηριούχοι δήλωσαν ότι δεν θα πωλήσουν πετρέλαιο και ζητούν συνάντηση με τους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση.

«Δεν αγοράζουμε πετρέλαιο θέρμανσης δεν πουλάμε πετρέλαιο θέρμανσης», ξεκαθάρισαν εξερχόμενοι της συνάντησης.

Οι ίδιοι αποκάλυψαν πως θα επιδιώξουν συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων της Βουλής και επέκριναν την κυβέρνηση για το ότι πλήττει το σύνολο των πολιτών λόγω της αδυναμίας να πατάξει το λαθρεμπόριο καυσίμων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η θέση του υπουργείου Οικονομικών για τον φόρο στη θέρμανση και για το αίτημα να επεκταθεί σε περισσότερους δικαιούχους το επίδομα θέρμανσης ήταν ότι αυτήν τη στιγμή τα δημοσιονομικά δεν επιτρέπουν άλλες λύσεις πέρα από την εξίσωση του φόρου και ότι το ζήτημα μπορεί να επανεξετασθεί μόνο όταν βελτιωθούν τα έσοδα του Δημοσίου.

Στην ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών αναφέρεται ότι σε συνεργασία με τα αρμόδια υπουργεία Ανάπτυξης, Μεταφορών και Περιβάλλοντος, θα δρομολογήσουν άμεσα τις διαδικασίες, ώστε να θωρακιστεί το σύστημα διακίνησης καυσίμων απέναντι σε όλες τις στρεβλώσεις και πρακτικές νοθείας, καταδολίευσης και φοροδιαφυγής.

Ο κ. Στουρνάρας αναφέρθηκε, επίσης, στα μέτρα που θα ληφθούν άμεσα για την πάταξη του λαθρεμπορίου καυσίμων και τα οποία έχουν ως αφετηρία το νόμο 4072/2012, οι διατάξεις του οποίου θα ενεργοποιηθούν πλήρως με τα σχέδια υπουργικών αποφάσεων που αναμένονται μέχρι 30 Νοεμβρίου.

Μεταξύ των διατάξεων αυτών συμπεριλαμβάνεται η εγκατάσταση συστήματος εισροών εκροών στις φορολογικές αποθήκες, σύστημα GPS στα βυτιοφόρα και στα πλωτά μέσα και η ιχνηθέτηση υγρών καυσίμων με ραδιοϊσότοπα.

Οι πρατηριούχοι αντιδρούν στη εξίσωση των φόρων για το πετρέλαιο κίνησης και το πετρέλαιο θέρμανσης, ενώ ζητούν να εγκατασταθούν συστήματα εισροών-εκροών όγκου καυσίμων, όχι μόνο στα πρατήρια, αλλά και σε όλα τα στάδια της αλυσίδας διακίνησης καυσίμων.

Σε ό,τι αφορά την τιμή του πετρελαίου, αναμένεται να ξεπεράσει το 1,35 ευρώ/λίτρο, βάζοντας «φωτιά» στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς. Ήδη, βεβαίως, πολλά νοικοκυριά έχουν στραφεί σε εναλλακτικές -και φθηνότερες- μορφές θέρμανσης.

Οι παράγοντες της αγοράς εκτιμούν πως οι παραγγελίες πετρελαίου εφέτος θα είναι 50% μειωμένες σε σχέση με πέρυσι (καθώς η τιμή θα είναι ακριβότερη κατά 40%) και υπολογίζουν ότι από τη μείωση των πωλήσεων πετρελαίου θέρμανσης λόγω της υψηλής τιμής, απειλούνται με κλείσιμο 2.000 πρατήρια.

Απόσυρση της εξίσωσης των φόρων ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ κατατέθηκε ερώτηση στη Βουλή, με την οποία ζητείται η απόσυρση της ρύθμισης για την εξίσωση των φόρων.

Όπως επισημαίνεται, «την ίδια ώρα που κερδοσκόποι και καρτέλ πλουτίζουν σε βάρος των πολιτών και το λαθρεμπόριο των καυσίμων μένει στο απυρόβλητο, η συγκυβέρνηση προχωράει, με πρόσχημα την πάταξη του λαθρεμπορίου καυσίμων, στην εξίσωση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης, δηλαδή σ’ άλλο ένα «χαράτσι» στην ήδη άδεια τσέπη των πολιτών».

Έσοδα από την εξίσωση των φόρων προσδοκά το ΥΠΟΙΚ

«Από την αύξηση τού συντελεστή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο πετρέλαιο θέρμανσης θα προκύψει σαφώς αύξηση στα δημόσια έσοδα, παρά τη μείωση της κατανάλωσης για το προϊόν αυτό, η οποία λαμβάνεται υπόψη», αναφέρει σε έγγραφό του, που διαβιβάστηκε στη Βουλή, ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Μαυραγάνης.

Ωστόσο, προσθέτει ότι «ο ακριβής προσδιορισμός τής επίπτωσης στα έσοδα θα εξαρτηθεί από το ύψος τού επιδόματος θέρμανσης, καθώς και από την καταπολέμηση τού λαθρεμπορίου».

Το έγγραφο, που διαβιβάστηκε στη Βουλή προς απάντηση ερώτησης τής βουλευτού της ΝΔ, Έλενας Ράπτη, η οποία έχει επισημάνει ότι η εξίσωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης κινείται αντίθετα σε κάθε έννοια κοινωνικής λογικής και έχει ζητήσει να ενημερωθεί από το υπουργείο Οικονομικών, ποια είναι η ρεαλιστική εκτίμηση των εσόδων, καθώς αναμένεται μείωση της κατανάλωσης τού πετρελαίου θέρμανσης.

Ο υφυπουργός Οικονομικών, πάντως, επιμένει στο έγγραφό του, ότι «η προσαρμογή αυτή και η εξίσωση του ΕΦΚ των δύο τύπων πετρελαίου, αποσκοπεί στον περιορισμό του λαθρεμπορίου, στον τομέα των πετρελαιοειδών, αφού ο μειωμένος ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης αποτελεί σημαντικό κίνητρο για διάπραξη λαθρεμπορικών πράξεων».

Ο κ. Μαυραγάνης αναφέρει, επίσης, ότι η εφαρμογή ενιαίου συντελεστή ΕΦΚ στα καύσιμα, σε όλη την Επικράτεια, είναι σύμφωνη με τις κοινοτικές διατάξεις, επισημαίνοντας την πρόθεση τού υπουργείου Οικονομικών για την παροχή επιδόματος θέρμανσης.

Και τηλεφωνικά η αίτηση για το επίδομα θέρμανσης

Με μία ηλεκτρονική αίτηση που θα υποβάλλουν οι πολίτες στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων θα πληροφορούνται αυτόματα αν δικαιούνται ή όχι να λάβουν επιστροφή φόρου που προορίζεται για τη θέρμανση της κύριας κατοικίας τους.

Ωστόσο, όπως ανακοίνωσε στον Βήμα 99,5 ο γενικός γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων, Χάρης Θεοχάρης, θα λειτουργήσει και μία τηλεφωνική γραμμή (210- 4802552) για όσους δεν μπορούν να υποβάλλουν ηλεκτρονικά την αίτησή τους.

Άφησε, μάλιστα, ανοιχτό το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί και μία ειδική γραμμή που θα εξυπηρετεί τους πολίτες που δεν έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

LIVE: Τενερίφη – Περιστέρι

Παρακολουθήστε live στις 19:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Τενερίφη – Περιστέρι για τον ημιτελικό του Final Four του Basketball Champions League. Tηλεοπτικά από Cosmote Sports 4.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024