Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πυρετώδεις διαβουλεύσεις για να κλείσει η συμφωνία με την τρόικα

Πυρετώδεις διαβουλεύσεις για να κλείσει η συμφωνία με την τρόικα

Τελευταίο ορόσημο για το κλείσιμο της συμφωνίας με την τρόικα η παραμονή της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, καθώς ο πρωθυπουργός θα πρέπει να μεταβεί στις Βρυξέλλες την Πέμπτη έχοντας στις βαλίτσες του ολοκληρωμένο το πρόγραμμα των περικοπών και των μεταρρυθμίσεων. Οι διαπραγματεύσεις έχουν σημειώσει πρόοδο, ωστόσο νέα αγκάθια αναφύονται στο δρόμο για την επίτευξη της συμφωνίας. Χωρίς αποτέλεσμα οι συναντήσεις της τρόικας με τους υπουργούς Εργασίας και Διοικητικής Μεταρρύθμισης την Κυριακή. Ξεκίνησαν ήδη οι επαφές στο υπουργείο Οικονομικών με κατ' ιδίαν συνάντηση τρόικας - Στουρνάρα.

Τελευταίο ορόσημο για το κλείσιμο της συμφωνίας με την τρόικα η παραμονή της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, καθώς ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θα πρέπει να μεταβεί στις Βρυξέλλες την Πέμπτη, έχοντας στις βαλίτσες του ολοκληρωμένο το πρόγραμμα των δημοσιονομικών περικοπών και των μεταρρυθμίσεων.

Οι διαπραγματεύσεις έχουν σημειώσει πρόοδο, ωστόσο ολοένα και νέα αγκάθια αναφύονται στο δρόμο για την επίτευξη της συμφωνίας.

Στο υπουργείο Οικονομικών έγινε το μεσημέρι ολιγόλεπτη συνάντηση της τρόικας με τον Γιάννη Στουρνάρα, ενώ ο κ. Στουρνάρας μετέβη στο Μέγαρο Μαξίμου. Η νέα συνάντηση θα ξεκινήσει στις 16:00.

Οι συναντήσεις των επικεφαλής της τρόικας θα συνεχιστούν ακόμα με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση (στις 17:00) και τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη.

Το βράδυ της Κυριακής υπήρξαν διαφωνίες μεταξύ των εκπροσώπων των δανειστών και των αρμόδιων υπουργών τόσο για τις ανατροπές στα εργασιακά, που η τρόικα θέτει ως προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ, όσο και για τις απολύσεις στο Δημόσιο.

Ειδικότερα, η τρόικα πιέζει για νέο κατώτατο μισθό, που θα προκύψει από την κατάργηση επιδομάτων και ωριμάνσεων (τριετιών), πλαφόν 12 μισθών στις αποζημιώσεις απολύσεων με 3μηνη προειδοποίηση, ευέλικτο ωράριο (6ήμερο), καθώς επίσης απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων από τους οργανισμούς που καταργούνται και διεύρυνση του σχεδίου διαθεσιμότητας για όλο το Δημόσιο.

Από νωρίς το πρωί της Δευτέρας, οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται σε ακόμη πιο εντατικούς ρυθμούς, καθώς όπως ανέφερε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών «πρέπει να έχουμε κλείσει έως την Τετάρτη, για να υπάρξει συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής». Πρόσθεσε, δε, ότι «δυνητικά είμαστε πιο κοντά στα δημοσιονομικά μέτρα, παρά στις προαπαιτούμενες δράσεις».

Μιλώντας στο Mega το πρωί της Δευτέρας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος
Κεδίκογλου δήλωσε ότι υπάρχει «σκληρή διαπραγμάτευση, πολυεπίπεδη
διαπραγμάτευση» και πρόσθεσε: «Παλεύουμε για το καλύτερο δυνατό
αποτέλεσμα». Ο κ. Κεδίκογλου εξέφρασε την εκτίμηση ότι η συμφωνία θα έχει κλείσει πριν από τη Σύνοδο Κορυφής.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν διεκρίνισε, πάντως, εάν θα υπάρξει σύσκεψη
των τριών πολιτικών αρχηγών μετά τη συμφωνία με την τρόικα και πριν από
το ταξίδι του Αντώνη Σαμαρά στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος του υπουργείου Εργασίας είναι να αποτρέψει την ένταξη στα προαπαιτούμενα για τη δόση της μείωσης των αποζημιώσεων απολύσεων και της κατάργησης των τριετιών για τους κατώτατους μισθούς.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντ.Μανιτάκης διέκοψε την Κυριακή τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, ωστόσο όπως φαίνεται θα επανέλθει δριμύτερος σήμερα, Δευτέρα.

Όπως δήλωσε στο Mega το πρωί της Δευτέρας: «Δεν σκόπευα και δεν σκοπεύω να παραιτηθώ από την προσπάθεια που κάνουμε όλοι μας για να σωθεί ο τόπος. Δεν παραιτούμε στη μέση της μάχης. Το καθήκον και η υποχρέωσή μου είναι να κάνω το καλύτερο για τον τόπο. Το αποτέλεσμα θα το δείτε σύντομα».

Όσον αφορά στις διαπραγματεύσεις με το υπουργείο Οικονομικών, στο δημοσιονομικό σκέλος, πρέπει να κλείσουν ανά έτος τα μέτρα των 13,9 δις. ευρώ, καθώς και να βρεθεί η κοινή συνισταμένη στη διαφορά μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας σχετικά με το ύψος της ύφεσης το 2013 (η τρόικα προβλέπει ύφεση λίγο κάτω από το 5% και η κυβέρνηση 3,8%), από το οποίο συναρτάται τόσο το ύψος του χρηματοδοτικού κενού, όσο και η βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Έξαλλοι στη Μακάμπι: «Λέει ψέματα ο Αταμάν»

Πηγή της Μακάμπι απαντά σε όσα της προσάπτει ο Εργκίν Αταμάν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024