Κυριακή 05 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Δεν χρειάζεται περαιτέρω μείωση κατώτατου μισθού, είπε ο ΣΕΒ στην Μέρκελ

Δεν χρειάζεται περαιτέρω μείωση κατώτατου μισθού, είπε ο ΣΕΒ στην Μέρκελ

Θετικές εντυπώσεις άφησε η συμμετοχή της Α.Μέρκελ στη συνάντηση που είχαν μαζί με τον Α.Σαμαρά με Έλληνες και Γερμανούς επιχειρηματίες. Ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι η Μέρκελ δεσμεύτηκε να μεταφέρει στην τρόικα τη θέση του ΣΕΒ ότι δεν απαιτείται νέα μείωση του κατώτατου μισθού, ούτε νομοθετική ρύθμιση του θέματος. Ακόμη τέθηκαν το θέμα της ρευστότητας, αλλά και των χρεών του κράτους στους ιδιώτες, προβλήματα που έδειξε να κατανοεί παραπέμποντας, όμως, στην έκθεση της τρόικας, που θα εξασφαλίσει την εκταμίευση της δόσης.

Θετικές εντυπώσεις άφησε η συμμετοχή της Καγκελαρίου Α.Μέρκελ σε συνάντηση που είχαν μαζί με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά με Έλληνες και Γερμανούς επιχειρηματίες. Είχαν προηγηθεί οι δηλώσεις της κυρίας Μέρκελ για παροχή βοήθειας στην Ελλάδα για την προώθηση της αναγκαίας ανάπτυξης.

Ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι η Καγκελάριος δεσμεύτηκε να μεταφέρει στην τρόικα τη θέση του ΣΕΒ ότι δεν απαιτείται περαιτέρω μείωση του κατώτατου μισθού, ούτε νομοθετική ρύθμιση του θέματος, αφού τα ήδη ληφθέντα μέτρα έχουν εξασφαλίσει την περιβόητη -αλλά και αμφιλεγόμενη- «ευελιξία» στην αγορά εργασίας.

Ακόμη στη συνάντηση τέθηκαν από τους Έλληνες επιχειρηματίες το θέμα της έλλειψης ρευστότητας, αλλά και των χρεών του κράτους στους ιδιώτες, προβλήματα που η καγκελάριος έδειξε να κατανοεί παραπέμποντας, όμως, στην έκθεση της τρόικας που θα εξασφαλίσει την εκταμίευση της -αναγκαίας για την αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών- δόσης των 31,5 δισ. ευρώ.

Κυβερνητική πηγή έλεγε ότι σε κάθε περίπτωση ήταν σημαντική η παρουσία της κυρίας Μέρκελ στην συνάντηση των επιχειρηματιών, καθώς βοηθά να ξεπεραστεί ο φόβος που υπάρχει για έξοδο της χώρας από το ευρώ, φόβος που δημιουργεί προβλήματα στην ανάπτυξη της ελληνικής επιχειρηματικότητας στο εξωτερικό.

Ποιοι συμμετείχαν

Ειδικότερα, δώδεκα εκπροσώπους από όλο το φάσμα της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Ελλάδα, αλλά και Γερμανούς επιχειρηματίες, που ταξίδευσαν στην Ελλάδα μαζί με την Καγκελάριο, συνάντησαν στο Hilton η Ανγκελα Μέρκελ και ο πρωθυπουργός Αντ.Σαμαράς, μετά και τις δηλώσεις της κυρίας Μέρκελ για ανάγκη προώθησης της ανάπτυξης και παροχή βοήθειας από το Βερολίνο για το σκοπό αυτό.

Στην συνάντηση αυτή συμμετείχε και ο υπουργός Ανάπτυξης Κ.Χατζηδάκης και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου.

Την εκδήλωση οργάνωσε το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο και τις δώδεκα πολύτιμες προσκλήσεις, μετά από συνεννόηση με την καγκελαρία, έλαβαν οι:

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Δημήτρης Δασκαλόπουλος, ο πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου κ. Μιχάλης Μαϊλλης, οι τραπεζίτες Γιώργος Ζανιάς (Εθνική), Νίκος Νανόπουλος (Eurobank), o διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ κ. Μιχάλης Τσαμάζ, ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Αρθούρος Ζερβός, ο επιχειρηματίας κ. Δημήτρης Κοπελούζος, ο κ. Κωνσταντίνος Φρουζής πρόεδρος του συνδέσμου φαρμακευτικών επιχειρήσεων, ο διευθύνων σύμβουλος της Boss στην Ελλάδα κ. Bairon Herzberg, ο διευθύνων σύμβουλος της Siemens Hellas κ. Πάνος Ξυνής, ο διευθύνων σύμβουλος της Hochtief Hellas κ. Joahim Kochling, και ο επικεφαλής του Zeus Capital κ. Στέλιος Ζαβός.

Επίσης συμμετείχαν και εκπρόσωποι γερμανικών επιχειρήσεων που ταξίδευσαν στην Ελλάδα μαζί με την Καγκελάριο της Γερμανίας.

Η ελληνική, αλλά και η γερμανική πλευρά μιλούν για συνάντηση με μεγάλο ειδικό βάρος, καθώς σε τέτοιου είδους συναντήσεις μπαίνουν οι βάσεις για επενδύσεις γερμανικών κεφαλαίων στην Ελλάδα.

Δασκαλόπουλος: απαιτείται ευρεία ευρωπαϊκή λύση

Σύμφωνα με πληροφορίες οι Έλληνες επιχειρηματίες έθεσαν στην κυρία Μέρκελ το θέμα της ρευστότητας στην αγορά, που το συνέδεσαν με την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ. Έθεσαν όμως και το ζήτημα των χρεών του κράτους έναντι των επιχειρήσεών τους που δημιουργεί ασφυξία.

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Δημήτρης Δασκαλόπουλος είπε στην Μέρκελ ότι δεν χρειάζεται η νομοθετική ρύθμιση για περαιτέρω μείωση του κατώτατου καθώς οι μεταρρυθμίσεις έχουν δημιουργήσει ευελιξία στην αγορά εργασίας και ζήτησετην παρέμβαση της καγκελαρίου προς την τρόικα σε αυτήν την κατεύθυνση.

Η Α.Μέρκελ είπε ότι θα το μεταφέρει στην Τρόικα.

Επιπλέον ο πρόεδρος του ΣΕΒ ζήτησε, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, την ένταξη του ελληνικού προβλήματος, και του συνολικού οικονομικού προβλήματος της Νότιας Ευρώπης, σε μία ευρύτερη ευρωπαϊκή λύση-απάντηση στην κρίση.

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ, απευθυνόμενος όπως είπε χαρακτηριστικά «στην ηγέτιδα της χώρας όπου χτυπά σήμερα η καρδιά της Ευρώπης», επεσήμανε ότι το νέο πακέτο μέτρων λιτότητας είναι, εδώ που φτάσαμε, αναπόφευκτο, επισημαίνοντας ότι παραμένει όμως κοινωνικά άδικο και οικονομικά αδιέξοδο και ότι δεν θα υπάρξει διέξοδος αν δεν συνοδευτεί από δύο ισχυρότερα πακέτα, ένα μεταρρυθμιστικό και ένα αναπτυξιακό.

Σημείωσε ακόμα ότι οι πολιτικές ακραίας λιτότητας του μνημονίου διαψεύστηκαν από τα αποτελέσματα τους, ενώ οι αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές, όπως τόνισε, υπονομεύτηκαν από ένα πολιτικό σύστημα που αντιστάθηκε και αντιστέκεται στην ανάγκη αλλαγής.

Στάθηκε, επίσης, ιδιαίτερα στις επιπτώσεις της προσαρμογής στον ιδιωτικό τομέα, λέγοντας ότι η εντυπωσιακή δημοσιονομική βελτίωση είχε ως τίμημα 600.000 ανέργους στον ιδιωτικό τομέα και τη συνεχιζόμενη δραματική μείωση του βιοτικού επιπέδου της πλειοψηφίας του λαού μας.

Παράλληλα, ο κ. Δασκαλόπουλος, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, υπογράμμισε ότι η οικονομική και η πολιτική αποτυχία του μνημονίου επέφερε την καταστροφή του παραγωγικού ιστού, ενδημική φτώχεια και δικαιολογημένη κοινωνική αναταραχή που συνοδεύτηκε από επικίνδυνη άνοδο του πολιτικού εξτρεμισμού.

Ακόμα, διεμήνυσε ότι η σύγχρονη ελληνική επιχειρηματικότητα αντιπαλεύει την κρίση αγωνιζόμενη να διαφυλάξει θέσεις εργασίας, επενδύοντας δικά της κεφάλαια για να σώσει τις επιχειρήσεις της, καταβάλλοντας ανελλιπώς φόρους και εισφορές, και προσφέροντας στην κυβέρνηση πολύτιμο ανθρώπινο δυναμικό και τεχνογνωσία.

Βιώνει, ωστόσο, μια κατάσταση λειτουργικής ασφυξίας που θα αναιρεθεί μόνο αν η κυβέρνηση προχωρήσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, μόνο αν αποκατασταθεί η ρευστότητα στην αγορά, μειωθεί το κόστος χρήματος και εξαλειφθεί το φάσμα μίας εξόδου της χώρας από το ευρώ, πρόσθεσε.

Μόνο έτσι, τόνισε, θα διαμορφωθεί ένα περιβάλλον πρόσφορο για επενδύσεις και αναπτυξιακές πρωτοβουλίες, εγχώριες και ξένες.

Για θετική συνάντηση με την Α. Μέρκελ μίλησε και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) Κ. Φρουζής.

«Μετά την καταβολή της δόσης που αναμένει η χώρα μας θέλουμε και πρόθεσή μας είναι, να στηρίξουμε την προσπάθεια της κυβέρνησης στην κατεύθυνση της ανάπτυξης μέσα από δομικούς πυλώνες της φαρμακοβιομηχανίας όπως είναι η επένδυση στην έρευνα και η προσφορά και η απασχόληση» δήλωσε ο κ. Φρουζής.

Προϋπόθεση, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι να βρεθεί λύση στα ανοιχτά ζητήματα της φαρμακοβιομηχανίας τα οποία είναι η ρευστότητα στην αγορά, η αποπληρωμή των σχεδόν 2 δισ. ευρώ που οφείλει η ελληνική πολιτεία σήμερα στη φαρμακοβιομηχανία και η επανεξέταση του ανοιχτού θέματος της ζημίας που υπέστησαν οι επιχειρήσεις από το «κούρεμα» των ομολόγων για χρέη παρελθόντων ετών.

«Στο επόμενο διάστημα θα πρέπει να υπάρξει ένα Σύμφωνο Σταθερότητας μεταξύ κυβέρνησης και φαρμακοβιομηχανίας, ώστε να μπορέσουμε να δούμε συνολικά τα ζητήματα της Υγείας και τις δυνατότητες χρηματοδότησής της. Στόχος είναι να στηρίξουμε κι εμείς την κυβέρνηση στην προσπάθεια ανόρθωσης της χώρας και να τη βάλουμε σε τροχιά ανάπτυξης.
Η προσπάθεια αξίζει, καθώς διασφαλίζει την περίθαλψη του ελληνικού λαού, την πρόσβασή του στις καινοτόμες θεραπείες, ενώ προστατεύει και την κοινωνική συνοχή», κατέληξε ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Για αυτό ο Μπαρτζώκας δεν χρησιμοποίησε καθόλου τον Μόουζες Ράιτ»

Ποιος είναι ο λόγος που ο Μόουζες Ράιτ δεν έπαιξε καθόλου στο Game 4 με την Μπαρτσελόνα στο ΣΕΦ…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 05 Μαϊου 2024