Κυριακή 19 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Σήμερα στις 16:00 το νέο ραντεβού του Γ.Στουρνάρα με την τρόικα

Σήμερα στις 16:00 το νέο ραντεβού του Γ.Στουρνάρα με την τρόικα

Να πείσει την τρόικα να αρκεστεί στις περικοπές των 9 δισ. ευρώ, που όλα δείχνουν ότι έχουν ήδη συμφωνηθεί, και να δεχθεί διαρθρωτικά μέτρα προσπαθεί ο Γ.Στουρνάρας. Φρένο άλλωστε στις απαιτήσεις της τρόικας προσπάθησαν να βάλουν και οι αρχηγοί ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ. Το πακέτο μέτρων αναμένεται να κλείσει μέχρι την Κυριακή. Η συνάντηση μεταξύ του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, και των επικεφαλής της Τρόικας τελείωσε περίπου μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα, για να συνεχιστεί την Παρασκευή στις 16:00.

Να πείσει την τρόικα να αρκεστεί στις περικοπές των 9 δισ. ευρώ, που σύμφωνα με πληροφορίες έχουν ήδη συμφωνηθεί, και να δεχθεί τα διαρθρωτικά μέτρα που προτείνονται, φαίνεται ότι προσπαθεί ο υπουργός Οικονομικών Γ.Στουρνάρας.

Το πακέτο μέτρων αναμένεται να κλείσει μέχρι την Κυριακή. Η συνάντηση μεταξύ του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, και των επικεφαλής της Τρόικας τελείωσε περίπου μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα, για να συνεχιστεί την Παρασκευή στις 16:00.

Κατά τις 22:00 αποχώρησε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Πόουλ Τόμσεν, καθώς έπρεπε να συμμετάσχει σε τηλεδιάσκεψη, ωστόσο, μετά από μία ώρα περίπου επέστρεψε.

Πιέζει ο χρόνος

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η τρόικα σχεδιάζει να φύγει από την Αθήνα την Κυριακή ή τη Δευτέρα και να επιστρέψει πριν από το Eurogroup της 8ης Οκτωβρίου, στο οποίο πρέπει να παρουσιαστεί η συμφωνία με την τρόικα για τα νέα μέτρα.

Έτσι σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών στόχος είναι να συμφωνηθεί σχεδόν το σύνολο του πακέτου των μέτρων (το 95% τουλάχιστον) μέχρι την Κυριακή.

Για το εναπομένων ποσό μπορεί να θα συνεχιστεί η συζήτηση με τη συμβολή των τεχνικών κλιμακίων που θα παραμείνουν, ενώ οι επικεφαλής της τρόικας θα επιστρέψουν στις αρχές Οκτωβρίου και πριν από το Eurogroup, για να «επικυρώσουν» την τελική συμφωνία.

Σημειώνεται, επίσης, ότι η Ελλάδα αποκλείει το ενδεχόμενο να υποβάλει αίτημα για έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup.

Δηλώσεις Στουρνάρα

Η δύσκολη διαπραγμάτευση συνεχίζεται, ήταν η δήλωση του Γ.Στουρνάρα μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Είναι δύσκολη η διαπραγμάτευση. Προσπαθούμε για τη δικαιότερη κατανομή των βαρών. Κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να ελαχιστοποιήσουμε το κοινωνικό κόστος, ειδικά για τα χαμηλότερα στρώματα» δήλωσε ενώ εξέφρασε την ελπίδα, μετά από σχετική ερώτηση, το πακέτο των μέτρων να «κλείσει» σύντομα.

Ερωτηθείς αν η τρόικα μπορεί να τα δεχθεί τα διαρθρωτικά μέτρα, ο κ. Στουρνάρας είπε ότι «αυτό προσπαθούμε και αυτό είναι και το σημείο τριβής».

Φρένο άλλωστε στις προκλητικές απαιτήσεις της τρόικας προσπάθησαν να βάλουν και οι αρχηγοί του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ μετά τη νέα σύσκεψη στο Μαξίμου, ζητώντας να σταματήσει η επίθεση στην κοινωνία, για την οποία ήδη βγήκε βαρύτατος λογαριασμός με νέες περικοπές μισθών-συντάξεων, επιδομάτωνκαι αύξηση -βάσει αξιόπιστων πληροφοριών- των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 έτη.

Εναλλακτική λύση που θα προτείνει ο Γ.Στουρνάρας είναι -σύμφωνα πάντα με πληροφορίες- και η εφαρμογή των περικοπών σε δύο φάσεις, οπότε τα υπολειπόμενα 2 δισ. ευρώ να οριστούν σε μεταγενέστερο χρόνο και αφού θα έχει κριθεί η απόδοση των εφαρμοζόμενων μέτρων.

Ωστόσο η πίεση του χρόνου, αλλά και το ότι ακόμη υπάρχουν στο τραπέζι και συζητούνται ευαίσθητα θέματα, όπως σχέδια εφεδρείας, δεν επιτρέπουν ασφαλείς προβλέψεις για την κατάληξη της συνάντησης.

Ωστόσο το γεγονός ότι η τρόικα επανέρχεται σήμερα το βράδυ σε νέα σύσκεψη με τον υπουργό Οικονομικών, ερμηνεύεται από στελέχη του υπουργείου θετικά. «Δείχνει διάθεση για συμβιβασμό» λένε.

Σε δύο φάσεις η εφαρμογή των περικοπών

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση θα έχει ως εξής: εάν μέχρι το 2014 η Ελλάδα καλύψει τους δημοσιονομικούς στόχους, καταγράψει πρωτογενές πλεόνασμα και περιορίσει την ύφεση, δεν θα είναι υποχρεωμένη να λάβει πρόσθετα μέτρα για τη διετία 2015-2016.

Το υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη δεχθεί περικοπές ύψους 8 δισ. ευρώ σε μισθούς, επιδόματα και συντάξεις. Εάν σε αυτά προστεθούν οι εξοικονομήσεις από την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 έτη, τότε το πακέτο πλησιάζει τα 9 δισ. ευρώ.

Ο κ. Στουρνάρας θα προτείνει στην τρόικα η οριστικοποίηση των υπολειπόμενων 2,5 δισ. ευρώ να γίνει σε μεταγενέστερο χρόνο, οπότε θα είναι πιο ξεκάθαρο και το μακροοικονομικό σενάριο. Εάν καταγραφεί η απαραίτητη πρόοδος στην εφαρμογή του προγράμματος, θα μπορούσαν τα μέτρα αυτά ακόμη και να μην ληφθούν.

Ήδη πέτυχαν μεγάλες περικοπές

Μέχρι στιγμής πληροφορίες αναφέρουν ότι στα περίπου 9 έως 9,5 δισ. ευρώ που έχουν συμφωνηθεί συμπεριλαμβάνεται και η αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 έτη.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, έχουν συμφωνηθεί:

– 6,5 δισ. ευρώ από περικοπές μισθών, συντάξεων και επιδομάτων και

– 1,5 δισ. ευρώ, περίπου, από περικοπές διαρθρωτικού χαρακτήρα , δηλαδή σύνολο 8 δισ. ευρώ.

Μαζί με το 1,1 δισ. ευρώ που δέχεται το ΔΝΤ ότι θα αποφέρει η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, το συνολικό ποσό του πακέτου βρίσκεται λίγο πιο πάνω από τα 9 δισ. ευρώ.

Ωστόσο στο τραπέζι των συζητήσεων, όπως αναφέρουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, βρίσκεται ακόμη και η παροχή περιθωρίου ενός έτους σε όσους έχουν θεμελιώσει ήδη συνταξιοδοτικό δικαίωμα, προκειμένου να κάνουν χρήση αυτού.

Σε αντίθετη περίπτωση, θα «πέσουν» στα νέα αυξημένα όρια ηλικίας για συνταξιοδότηση.

Εξάλλου, υπό συζήτηση παραμένει και το σχέδιο «νέου τύπου εφεδρείας» ή labour reserve όπως τη βαφτίζουν οι πιστωτές, σχέδιο που συνδυάζεται με την προαναφερθείσα παράμετρο της ώθησης στην πρόωρη συνταξιοδότηση.

Ελπίδα πάντως ότι η τρόικα μπορεί να «κάνει πίσω» δίνει η δήλωση αξιωματούχου στο in.gr ότι είναι ήδη ικανοποιημένη από τις περικοπές που έχει πετύχει.

«Η τρόικα είναι ήδη ικανοποιημένη από τις περικοπές που έχει πετύχει, καθώς έχει καταλήξει σε ένα αξιόπιστο πακέτο παρεμβάσεων και δεν αναμένεται να επιμείνει σε αμφιβόλου αποτελεσματικότητας περικοπές. Η μείωση δαπανών κατά 9 δισ. ευρώ από μισθούς, συντάξεις και επιδόματα είναι διαπραγματευτικό επίτευγμα των δανειστών. Το πακέτο έχει κλείσει» δηλώνει στο in.grπολιτικό στέλεχος με γνώση των διαπραγματεύσεων.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Κοντά στο sold out η Φιορεντίνα για τον τελικό – Πόσα εισιτήρια απομένουν

Πολύ κοντά στο να εξαντλήσουν τα διαθέσιμα εισιτήρια για τον τελικό του Europa Conference League είναι οι οπαδοί της Φιορεντίνα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 19 Μαϊου 2024