Κυριακή 19 Μαϊου 2024
weather-icon 21o

Πρώτο κρίσιμο τεστ για τα νέα μέτρα στο Eurogroup της Λευκωσίας

Το περίγραμμα των περικοπών στο πλαίσιο του πακέτου των μέτρων ύψους 11,9 δισ. ευρώ παρουσιάζει την Παρασκευή στο άτυπο Eurogroup της Λευκωσίας ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας.

Το περίγραμμα των περικοπών στο πλαίσιο του πακέτου των μέτρων ύψους 11,9 δισ. ευρώ παρουσιάζει την Παρασκευή στο άτυπο Eurogroup της Λευκωσίας ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας.

Στην κυβέρνηση ελπίζουν ότι στη Λευκωσία θα φανεί η «στροφή» αρκετών κυβερνήσεων σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση του ελληνικού ζητήματος και πρωιθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θα βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τον Γιάννη Στουρνάρα, κυρίως για την ατζέντα της κατ’ ιδίαν συνάντησης που θα έχει ο υπουργός Οικονομικών με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν
Λαγκάρντ.

Ήδη, η αλλαγή στάση φαίνεται από τις δηλώσεις των «σκληροπυρηνικών» υπουργών Οικονομικών Ολλανδίας και Αυστρίας, που είπαν «ναι» στην επιμήκυνση του Μνημονίου, χωρίς, όμως, πρόσθετα κεφάλαια.

Παρότι το Eurogroup θα εστιάσει στο θέμα της ενδεχόμενης ένταξης στον μηχανισμό στήριξης της Ισπανίας αλλά και της Κύπρου, στο κυβερνητικό επιτελείο εκτιμούν ότι πρωταγωνιστικό ρόλο στην άτυπη συνεδρίαση θα έχει και η χώρα μας.

Σε κάθε περίπτωση, το πακέτο θα οριστικοποιηθεί πριν από το επόμενο Eurogroup (8 Οκτωβρίου) και θεωρείται καθοριστικής σημασίας για να αποδεσμευθεί η επόμενη δόση των 31,5 δισ. ευρώ.

Υπομονή μέχρι την σύνταξη της έκθεσης προόδου της τρόικας για την Ελλάδα, συνέστησε από τη Λευκωσία ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε. «Θα συζητήσουμε τις επιπτώσεις και τότε θα πάρουμε τις αποφάσεις, όχι τώρα», είπε.

Επισήμως, το ελληνικό θέμα δεν είναι στην ατζέντα των συζητήσεων, αλλά το σίγουρο είναι ότι θα κυριαρχήσει στις συζητήσεις των υπουργών.

Πάντως, την Πέμπτη ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μ. Ντράγκι δήλωσε πως δεν συζήτησαν με τον κ. Σαμαρά ένα «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων που κατέχει η ΕΚΤ, τονίζοντας ότι «σε κάθε περίπτωση είμαι εναντίον αυτού».

Στο επίκενρο του Eurogroup σήμερα, Παρασκευή και του Ecofin αύριο Σάββατο θα είναι η Κύπρος και η Ισπανία, καθώς και τα θέματα που σχετίζονται με την τραπεζική ενοποίηση, τον μηχανισμό στήριξης (ESM) αλλά και την εκπροσώπηση στο ΔΝΤ.

Εν τω μεταξύ, αναστάτωση προκάλεσαν οι δηλώσεις του εκπροσώπου της Ελλάδας στο ΔΝΤ, Θάνου Κατσάμπα, ο οποίος σε συνέντευξή του στη Wall Street Journal εκτίμησε ότι η χώρα μας θα χρειαστεί και τρίτο πακέτο διάσωσης, διευκρινίζοντας ότι τα ποσά θα μπορούσαν να προέρθουν από την Ευρωζώνη και την ΕΚΤ.

Ο κ. Στουρνάρας αντέδρασε, λέγοντας πως τις θέσεις της χώρας τις εκφράζει ο πρωθυπουργός, ο υπουργός Οικονομικών και ουδείς άλλος.

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, αποσαφήνισε πως το Ταμείο δεν μιλά για τρίτο πρόγραμμα και επιδιώκει να μπει σε τροχιά υλοποίησης το δεύτερο πρόγραμμα που αποφασίστηκε τον Φεβρουάριο.

Ακόμη ο Τζ.Ράις εκτίμησε ότι υπάρχουν «καλά επιχειρήματα για να παραταθεί (πέραν του 2014) το περιθώριο που έχει δοθεί στην Ελλάδα, ώστε να εφαρμόσει το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Τι είπε ο Τσικίνιο για Κάρμο, Ιωαννίδη και τον διαιτητή του τελικού του Conference League

Ο Τσικίνιο έδωσε συνέντευξη σε Μέσο της Πορτογαλίας και μίλησε για αρκετά θέματα

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 19 Μαϊου 2024