Δευτέρα 06 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Διαψεύδει ο Γιάννης Στουρνάρας τα περί «τρίτου πακέτου διάσωσης»

Διαψεύδει ο Γιάννης Στουρνάρας τα περί «τρίτου πακέτου διάσωσης»

Σε αυστηρό τόνο διέψευσε τα περί ανάγκης για τρίτο πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα ο υπουργός Οικονομικών Γ.Στουρνάρας. «Τις θέσεις της χώρας τις διαμορφώνουν μόνο ο Πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομίας», είπε σε αυστηρό τόνο ο Γ.Στουρνάρας στο Reuters, σχολιάζοντας δηλώσεις του εκπροσώπου της Ελλάδας στο ΔΝΤ, Θ.Κατσάμπα, σύμφωνα με τις οποίες η χώρα θα χρειαστεί τρίτο πακέτο στήριξης. Για ανακρίβειες στο επίμαχο δημοσίευμα της Wall Street Journal κάνει λόγο ο ίδιος ο κ. Κατσάμπας.

O υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας διέψευσε την Πέμπτη δημοσίευμα που επικαλείται δηλώσεις του εκπροσώπου της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), Θάνος Κατσάμπας, σύμφωνα με τις οποίες η χώρα θα χρειαστεί τρίτο πακέτο στήριξης.

«Τις θέσεις της χώρας τις διαμορφώνουν μόνο ο Πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομίας», είπε σε αυστηρό τόνο ο Στουρνάρας στο Reuters.

Στην ίδια γραμμή ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Τζ.Ράις, είπε νωρίτερα ότι οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα επικεντρώνονται στο να τεθεί το υφιστάμενο πρόγραμμα προσαρμογής στη σωστή τροχιά.

Ειδικότερα, ερωτηθείς από δημοσιογράφους σε συνέντευξη Τύπου για το ενδεχόμενο να υπάρξει τρίτο πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα, ο Τζέρι Ράις είπε: «Συζητάμε στο να θέσουμε το υφιστάμενο πρόγραμμα στη σωστή τροχιά».

Ο ίδιος ο κ. Κατσάμπας με δήλωσή του υποστηρίζει ότι το επίμαχο δημοσίευμα της Wall Street Journal «περιέχει, τουλάχιστον, τρεις σημαντικές ανακρίβειες».

«Πρώτη και κύρια, είναι ότι οι δηλώσεις είχαν σχέση με τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις για το πρόγραμμα που εγκρίθηκε από το Εκτελεστικό Συμβούλιο το Μάρτιο. Δεν υπήρξε ποτέ συζήτηση ή αναφορά σε ‘τρίτο πρόγραμμα διάσωσης’, όπως λανθασμένα αναφέρει ο τίτλος του άρθρου.

»Δεύτερη, δεν επέμενα ποτέ ότι πρέπει η Ευρωζώνη και η ΕΚΤ να πληρώσουν για την επιπλέον χρηματοδότηση. Δεν παίρνω καμία θέση σχετικά με τους εταίρους της Ελλάδας στην Ευρωζώνη. Η δήλωσή μου ήταν ότι το ΔΝΤ έχει παράσχει μία τετραετή χρηματοδότηση και ότι στην παρούσα συγκυρία δεν προβλέπεται πρόσθετη χρηματοδότηση.

»Τρίτη, σε όλα τα σχόλια αντανακλώνται οι προσωπικές μου απόψεις και δεν αντιπροσωπεύουν την άποψη είτε του ΔΝΤ είτε της ελληνικής κυβέρνησης. Το υπουργείο Οικονομικών έχει εκδώσει σωστά μια διευκρίνιση για το θέμα αυτό».

Ο κ. Κατσάμπας ζήτησε από την αμερικανική εφημερίδα να προβεί στις απαιτούμενες διορθώσεις.

Ερώτηση στη Βουλή για τις δηλώσεις Κατσάμπα κατέθεσε ο βουλευτής της ΝΔ, Γιάννης Μιχελάκης.

Ο κ. Μιχελάκης χαρακτηρίζει «προκλητικές» τις δηλώσεις αυτές και ερωτά τον υπουργό Οικονομικών αν ο διορισμένος από την κυβέρνηση Παπαδήμου και τον τότε υπουργό Οικονομικών αντιπρόσωπος της χώρας μας στο ΔΝΤ ενημέρωσε τη σημερινή κυβέρνηση για τις απόψεις που εξέφρασε δημόσια, σήμερα.

Ακόμη, ρωτά αν έπειτα από αυτό μπορεί να εκπροσωπεί την Ελλάδα στο ΔΝΤ και τι προτίθεται να πράξει η κυβέρνηση.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η άνοδος του Ολυμπιακού στο Νο 47 της UEFA και τι θα γίνει αν σηκώσει την κούπα στη Νέα Φιλαδέλφεια

Ο Ολυμπιακός είναι δύο ματς μακριά από το όνειρο και μαζί του έχει λόγο να ονειρεύεται ολόκληρη η Ελλάδα

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 06 Μαϊου 2024