Τρίτη 14 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Οι Ειδικές Οικονομικές Ζώνες μπορούν να δώσουν ώθηση στην οικονομία, λέει ο Κ. Χατζηδάκης

Οι Ειδικές Οικονομικές Ζώνες μπορούν να δώσουν ώθηση στην οικονομία, λέει ο Κ. Χατζηδάκης

Στην πρόταση για τις Ειδικές Οικονομικές Ζώνες, με εξειδικευμένα κίνητρα φορολογικού και διοικητικού χαρακτήρα, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, το Σάββατο ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, κατά την ομιλία του στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης. Όπως είπε, η σύσταση ΕΟΖ μπορεί να μην έχει γεωγραφική μορφή και ίσως να αφορά συγκεκριμένους κλάδους της οικονομίας, ενώ οι τυχόν αλλαγές θα γίνουν με απόλυτο σεβασμό και πλήρη εφαρμογή των κανόνων του ισχύοντος εργατικού δικαίου.

Στην πρόταση για τις Ειδικές Οικονομικές Ζώνες αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, το Σάββατο ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, κατά την ομιλία του στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης.

«Η χώρα χρειάζεται μια πραγματική υπέρβαση σε ό,τι αφορά τις νέες επενδύσεις και την τόνωση της ανταγωνιστικότητάς της«, είπε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο κ. Χατζηδάκης και προσέθεσε ότι «γι’ αυτό έχουμε καταθέσει και την πρόταση για τις Ειδικές Οικονομικές Ζώνες, με εξειδικευμένα κίνητρα φορολογικού και διοικητικού χαρακτήρα».

Όπως είπε, η σύσταση αυτών των ζωνών μπορεί να μην έχει γεωγραφική μορφή και ενδέχεται να αφορά συγκεκριμένους κλάδους της οικονομίας.

Όπως ανέφερε, «οι τυχόν αλλαγές θα γίνουν με απόλυτο σεβασμό και πλήρη εφαρμογή των κανόνων του ισχύοντος εργατικού δικαίου».

Στη συνέχεια ανέφερε ότι μολονότι «οι ΕΟΖ δεν προϋποθέτουν πρόσθετους πόρους από την ΕΕ, οι διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους εταίρους μας στις οποίες προχωρούμε, θα είναι ιδιαίτερα δύσκολες».

»Ήδη», σημείωσε, «αντιμετωπίζουμε ενστάσεις από ορισμένες πλευρές πέραν των ελληνικών συνόρων, αφού μια τέτοια εξέλιξη δίνει συγκριτικό πλεονέκτημα στη χώρα μας».

Ο κ. Χατζηδάκης συμπλήρωσε ότι «ζητούμε την πολιτική υποστήριξη των εταίρων μας, ιδίως εφόσον στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα ξεκινούμε και τις σχετικές οικονομοτεχνικές μελέτες που θα υποβάλουμε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

«Θεωρούμε», ε[ισήμανε, «πως οι ΕΟΖ μπορούν να δώσουν ώθηση στη βάση της πραγματικής οικονομίας, αφενός σε σχέση με τις επενδύσεις, αφετέρου και σε σχέση με τις εξαγωγές».

Αναθεώρηση του ΕΣΠΑ

Ο κ. Χατηδάκης αναφέρθηκε και στο ΕΣΠΑ, υποσχόμενος ότι έως το τέλος του έτους θα μειωθούν «αισθητά» οι διαδικασίες και τις υπογραφές για την ένταξη των έργων, καθώς και ότι θα έχει εξορθολογισθεί το σύστημα χρηματοδότησης.

«Πρόθεσή μας», είπε, «είναι ως το τέλος Σεπτεμβρίου, να έχουμε υποβάλει τις προτάσεις μας για την αναθεώρηση του ΕΣΠΑ, με έμφαση σε μέτρα προώθησης της επιχειρηματικότητας και καταπολέμησης της ανεργίας».

Για τα δημόσια έργα, ο υπουργός Ανάπτυξης υπογράμμισε ότι είναι ζωτικής σημασίας για την επανεκκίνηση της οικονομίας, γιατί συμβάλλουν στην απασχόληση και στηρίζουν την παραγωγική βάση της χώρας μακροπρόθεσμα.

«Επομένως», προσέθεσε, «είναι πολύ σημαντική για μας, η επανέναρξη των τεσσάρων αυτοκινητοδρόμων, που έχει καθυστερήσει. Θα δημιουργήσει 30.000 θέσεις εργασίας άμεσα και περίπου 50 με 60 χιλιάδες θέσεις εργασίας έμμεσα».

Αυτή την περίοδο, ανέφερε ο υπουργός, βρισκεται σε εξέλιξη η επαναδιαπραγμάτευση προκειμένου «τα έργα να μείνουν ζωντανά».

Τα έργα αυτά, σημείωσε, στηρίζονται κατά το 1/3 στο ΕΣΠΑ, κατά το 1/3 στα διόδια και κατά το υπόλοιπο 1/3, στις τράπεζες και τους παραχωρησιούχους.

Ο κ. Χατζηδάκης είπε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να καταλήξει σε μία συμφωνία-πλαίσιο με τους παραχωρησιούχους μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου και κατόπιν με τις τράπεζες και την Κομισιόν, «αναγκαστικά μέχρι το τέλος της χρονιάς», όπως τόνισε, διαφορετικά «θα έχουμε κατάπτωση ρητρών».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Αλμέιδα: «Ο Ολυμπιακός ανυψώνει το ελληνικό ποδόσφαιρο, αξίζει να είναι στον τελικό του Conference League»

Ο Ματίας Αλμέιδα έβγαλε το καπέλο στον Ολυμπιακό για την πρόκριση στον τελικό του Conference League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 14 Μαϊου 2024