Σάββατο 18 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Άμεση χρηματοδότηση κρατών «θυμίζει» η απόφαση της ΕΚΤ, εμμένει η Bundesbank

Άμεση χρηματοδότηση κρατών «θυμίζει» η απόφαση της ΕΚΤ, εμμένει η Bundesbank

Την αντίθεση της Γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας στην απόφαση της ΕΚΤ για απεριόριστη, υπό αυστηρούς όρους αγορά ομολόγων εξέφρασε ανοικτά λίγες ώρες μετά τη συνεδρίαση της Πέμπτης ο πρόεδρος της Bundesbank Γενς Βάιντμαν, υποστηρίζοντας πως «πλησιάζει την άμεση χρηματοδότηση» κρατών από την Κεντρική Τράπεζα. «Τέτοια αμοιβαιοποίηση κινδύνου επιβάλλει νομιμοποίηση από τα δημοκρατικά εκλεγμένα κοινοβούλια και τις κυβερνήσεις» τονίζει μάλιστα η Bundesbank. Λίγο νωρίτερα, ο Μάριο Ντράγκι είχε αναφέρει πως η απόφαση του συμβουλίου δεν ήταν ομόφωνη καθώς υπήρξε διαφωνία από «ένα μέλος».

Την αντίθεση της Γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας στην απόφαση της ΕΚΤ εξέφρασε λίγες ώρες μετά τη συνεδρίαση της Πέμπτης ο πρόεδρος της Bundesbank Γενς Βάιντμαν, υποστηρίζοντας πως «πλησιάζει την άμεση χρηματοδότηση» κρατών από την Κεντρική Τράπεζα.

Λίγο νωρίτερα, ο Μάριο Ντράγκι είχε αναφέρει πως η απόφαση του συμβουλίου δεν ήταν ομόφωνη καθώς υπήρξε διαφωνία από «ένα μέλος» -το οποίο απέφυγε μεν να κατονομάσει, αλλά η αντίθεση της Bundesbank θεωρείτο για πολλούς δεδομένη.

Μετά από σχετική ερώτηση στην Bundesbank, εκπρόσωπος της Τράπεζας ανέφερε πως ο Γ.Βάιντμαν «επανέλαβε στις τελευταίες συζητήσεις την επανειλημμένα εκφρασμένη αρνητική του στάση σε ό,τι αφορά τις αγορές κρατικών ομολόγων από το ευρωσύστημα».

Η ΕΚΤ, ανέφερε σύμφωνα με το Reuters o εκπρόσωπος, κινείται «υπερβολικά κοντά σε χρηματοδότηση κυβερνήσεων μέσω του νομισματικού πιεστηρίου. Η νομισματική πολιτική κινδυνεύει να γίνει εξάρτημα της δημοσιονομικής πολιτικής».

«Οι παρεμβάσεις της ΕΚΤ δεν πρέπει να θέσουν σε κίνδυνο την ικανότητά της να διασφαλίσει τη νομισματική σταθερότητα στην Ευρώπη» συνέχισε, προσθέτοντας: «Εάν το αποφασισθέν πρόγραμμα έχει ως αποτέλεσμα να παραπεμφθούν στις καλένδες οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, θα υπονομευτεί περαιτέρω η εμπιστοσύνη απέναντι στους πολιτικούς για να λύσουν την κρίση».

«Τέτοια αμοιβαιοποίηση κινδύνου επιβάλλει νομιμοποίηση από τα δημοκρατικά εκλεγμένα κοινοβούλια και τις κυβέρνήσεις» καταλήγει η ανακοίνωση.

Η γερμανική Κεντρική Τράπεζα, παραδοσιακά «ευαίσθητη» σε πληθωριστικούς κινδύνους, αντιτίθεται σταθερά σε αυτό που θεωρεί «νομισματοποίηση» του χρέους με αγορά ομολόγων από την ΕΚΤ.

Στο ξεκίνημα του πρώτου προγράμματος αγοράς ομολόγων, η γερμανική δυσφορία εκφραζόταν «διακριτικά» αλλά τον τελευταίο καιρό η αντίθεσή της αρθρώνεται δημόσια -ενδεικτικές ήταν οι σχετικές τοποθετήσεις του Βάιντμαν τις εβδομάδες πριν τη συνεδρίαση. Ο ίδιος φέρεται μάλιστα να είχε απειλήσει μέχρι και με παραίτηση εξαιτίας των προθέσεων της διοίκησης της ΕΚΤ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η Γιουβέντους απέλυσε τον Αλέγκρι εξαιτίας της συμπεριφοράς του στον τελικό του Coppa Italia (pic)

Ο Μασιμιλιάνο Αλέγκρι αποτελεί παρελθόν από τη Γιουβέντους, με τους μπιανκονέρι να παίρνουν αυτή την απόφαση μετά την απρεπή συμπεριφορά του Ιταλού τεχνικού στον τελικό κόντρα στην Αταλάντα

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 18 Μαϊου 2024