Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Καλύτερα εκτός ευρώ παρά να πληρώνουμε χρέη άλλων, λέει η Φινλανδία

Καλύτερα εκτός ευρώ παρά να πληρώνουμε χρέη άλλων, λέει η Φινλανδία

Η Φινλανδία θα προτιμούσε να προετοιμαστεί για να εγκαταλείψει την ευρωζώνη παρά να πληρώνει τα χρέη άλλων κρατών-μελών, δήλωσε η Φινλανδή Γ.Ουρπιλάινεν. Το νέο απειλητικό μήνυμα δε έρχεται λίγες ημέρες πριν το Eurogroup, όπου θα τεθούν κρίσιμα ζητήματα, όπως οι όροι του ισπανικού πακέτου, η προσφυγή της Κύπρου και ο τρόπος χειρισμού της Ελλάδας. Η Φινλανδία δεσμεύεται ως μέλος της ευρωζώνης και κρίνει ότι το ευρώ είναι επωφελές για αυτή, αλλά δεν θα «γαντζωθεί στο ευρώ με κάθε κόστος και είμαστε προετοιμασμένοι για όλα τα σενάρια» είπε.

Η Φινλανδία θα προτιμούσε να προετοιμαστεί για να εγκαταλείψει την ευρωζώνη παρά να πληρώνει τα χρέη άλλων κρατών-μελών της, δήλωσε η Φινλανδή υπουργός Οικονομικών Γιούτα Ουρπιλάινεν στην οικονομική εφημερίδα Kauppalehti.

Το νέο δε αυτό απειλητικό μήνυμα έρχεται λίγες ημέρες πριν το Eurogroup, όπου επί τάπητος θα τεθούν κρίσιμα ζητήματα για την ευρωζώνη, όπως οι όροι του ισπανικού πακέτου, η προσφυγή της Κύπρου και ο τρόπος χειρισμού της Ελλάδας.

«Η Φινλανδία έχει δεσμευτεί ότι θα είναι μέλος της ευρωζώνης και εκτιμούμε ότι το ευρώ είναι επωφελές για αυτή. Όμως η Φινλανδία δεν έχει αγκιστρωθεί στο ευρώ, ούτε θα καταβάλλει οποιοδήποτε τίμημα για να παραμείνει και είμαστε έτοιμοι για κάθε σενάριο, περιλαμβανομένης της εγκατάλειψης του ευρωπαϊκού ενιαίου νομίσματος», είπε η Ουρπιλάινεν.

«Η συλλογική ευθύνη για τα χρέη […] και τους (οικονομικούς) κινδύνους των άλλων χωρών δεν είναι κάτι που προετοιμαζόμαστε να αναλάβουμε», συνέχισε.

Η Φινλανδή ΥΠΟΙΚ επισήμανε, μεταξύ άλλων, πως η χώρα της, ένα από τα ελάχιστα κράτη-μέλη που διατηρούν την κορυφαία πιστοληπτική αξιολόγηση ΑΑΑ, δεν θα συμφωνήσει σε ένα μοντέλο ενοποίησης στο οποίο οι χώρες θα είναι συλλογικά υπεύθυνες για τα χρέη και τους κινδύνους των κρατών-μελών.

Επέμεινε επίσης ότι η προτεινόμενη τραπεζική ένωση δεν θα λειτουργήσει αν βασίζεται στην αμοιβαιοποίηση του χρέους.

Τις απόψεις αυτές η Ουρπιλάινεν έχει εκφράσει πολλάκις. Μόλις χθες (Πέμπτη) παραδέχθηκε σε συνέντευξή της στην φινλανδική εφημερίδα Helsingin Sanomat, ότι μια από τις τελευταίες χώρες της ευρωζώνης το αξιόχρεο των οποίων συνεχίζει να αξιολογείται με τριπλό Α, πρέπει να διατηρεί «μια σκληρή γραμμή» σε ό,τι αφορά τον δανεισμό άλλων κρατών-μελών της ΕΕ.

«Είμαστε εποικοδομητικοί κι επιθυμούμε να επιλύσουμε την κρίση, όμως δεν επιθυμούμε αυτό να γίνει χωρίς να υπάρχουν όροι», είχε επισημάνει.

Το Ελσίνκι ανακοίνωσε χθες ότι την επόμενη εβδομάδα αρχίζει διμερείς συνομιλίες με την κυβέρνηση στην Ισπανία για τις εγγυήσεις που αξιώνει ως αντάλλαγμα για την συμμετοχή της χώρας στο ευρωπαϊκό σχέδιο για τη διάσωση των ισπανικών τραπεζών.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024