Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κρίσιμη συνάντηση Ολάντ - Μέρκελ στο Παρίσι εν όψει της Συνόδου Κορυφής

Κρίσιμη συνάντηση Ολάντ – Μέρκελ στο Παρίσι εν όψει της Συνόδου Κορυφής

Στον απόηχο της δήλωσης ότι «όσο ζω δεν πρόκεται να υπάρξουν ευρωομόλογα», υποδέχεται ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ την Τετάρτη στο Παρίσι, μία πριν ημέρα πριν από την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ. Μολονότι υπάρχουν σημαντικές διαφορές στις απόψεις της γερμανικής και της γαλλικής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, ωστόσο εκτιμάται ότι θα βρουν κοινά σημεία και θα προωθήσουν μία κοινή στρατηγική προς την κατεύθυνση της πολιτικής, δημοσιονομικής και τραπεζικής ένωσης στην Ευρώπη.

Στον απόηχο της δήλωσης ότι «όσο ζω δεν πρόκεται να υπάρξουν ευρωομόλογα», υποδέχεται ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ την Τετάρτη στο Παρίσι, μία πριν ημέρα πριν από την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

Πριν τη συνάντηση και συγκεκριμένα νωρίς το μεσημέρι η κ. Μέρκελ θα μιλήσει στο γερμανικό κοινοβούλιο.

Οι δύο ηγέτες θα κάνουν δηλώσεις στις 9:15 ώρα Ελλάδος.

Μολονότι υπάρχουν σημαντικές διαφορές στις απόψεις της γερμανικής και της γαλλικής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, ωστόσο εκτιμάται ότι θα καταλήξουν σε ένα modus vivendi, αναγκαία προϋπόθεση για την έξοδο της Ευρωζώνης από την κρίση.

Οι δύο πλευρές έχουν διιστάμενες απόψεις για τα ευρωομόλογα, την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και την αμοιβαιοποίηση του χρέους σε ευρωπαϊκό επίπεδο, και τον τελευταίο καιρό επιχειρείται άλλοτε με τη διαμεσολάβηση του Μόντι και άλλοτε με τετ α τετ συναντήσεις να βρεθεί μια χρυσή τομή.

Μια πρώτη συνάντηση μεταξύ των δύο ηγετών είχε πραγματοποιηθεί στο Βερολίνο στις 15 Μαΐου, ημέρα κατά την οποία ανέλαβε την προεδρία της Γαλλίας ο κ. Ολάντ.

«Η καγκελάριος μεταβαίνει στο Παρίσι για να ανταλλάξει απόψεις […] Δεν θα είναι μια συνάντηση στην οποία θα ληφθούν αποφάσεις», αλλά θα χρησιμεύσει για να «καθορίσουν (οι δύο ηγέτες) τις θέσεις τους», δήλωσε την Τρίτη ο Στέφεν Ζάιμπερτ, εκπρόσωπος της γερμανικής καγκελαρίας χαρακτηρίζοντας τη συνάντηση αυτή «εποικοδομητική και καλή για την Ευρώπη».

Οι δύο ηγέτες θα προσπαθήσουν να αποδείξουν ότι ο γαλλογερμανικός άξονας, κινητήριος δύναμη της Ευρωζώνης, λειτουργεί καλά, αλλά και ναξεπεράσουν τις μεταξύ τους διαφωνίες, οι οποίες έχουν διαφανεί τις τελευταίες εβδομάδες με την Μέρκελ να καταγγέλλει ότι δεν υπάρχει αντίφαση μεταξύ ανάπτυξης και λιτότητας και να επικρίνει τη «μετριότητα» των προτάσεων καταπολέμησης της κρίσης που έχει κάνει το Παρίσι.

Παρόλα αυτά, Μέρκελ και Ολάντ ενδέχεται να μην καταφέρουν να ξεπεράσουν τη διαφωνία τους στο θέμα της αμοιβαιοποίησης του χρέους, με το Παρίσι να ζητά την υιοθέτηση ευρωομολόγων, κάτι στο οποίο αντιτίθεται το Βερολίνο εφόσον δεν υπάρχει «μεγαλύτερος έλεγχος» των δημοσιονομικών των κρατών της Ευρωζώνης,

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας αυτής της συνάντησης, αλλά και της Συνόδου Κορυφής συναντήθηκαν την Τρίτη, στο Παρίσι, οι υπουργοί Οικονομικών της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας.

Σήμερα, Τετάρτη, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης (Eurogroup) θα πραγματοποιήσουν τηλεφωνική διάσκεψη, με θέματα την Ισπανία και την Κύπρο που είναι οι δύο τελευταίες χώρες της Ευρωζώνης που προσέφυγαν στο μηχανισμό στήριξης.

Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη Παρασκευή ο Ολάντ και η Μέρκελ συναντήθηκαν με τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Μόντι και τον Ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι σε μία μίνι-σύνοδο στη Ρώμη.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024