Παρασκευή 03 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Η Deutsche Bank αποχαιρετά τον Άκερμαν και γυρίζει σελίδα

Η Deutsche Bank αποχαιρετά τον Άκερμαν και γυρίζει σελίδα

Σε μία πανηγυρική γενική συνέλευση μετόχων -με ρεκόρ προσέλευσης- παρέδωσε και επίσημα ο Γιόζεφ Άκερμαν τα ηνία του τραπεζικού κολοσσού της Deutsche Bank στους δύο διαδόχους του Ανσού Γιάιν και Γιούργκεν Φίτσεν. Η τράπεζα «είναι καλύτερα εξοπλισμένη για το μέλλον» ανέφερε ο Άκερμαν, προειδοποιώντας πως το αρνητικό κλίμα στις διεθνείς αγορές θα πρέπει να θεωρείται δεδομένα όσο επικρεμάται η δαμόκλειος σπάθη της δημοσιονομικής κρίσης.

Σε μία πανηγυρική γενική συνέλευση μετόχων -με ρεκόρ προσέλευσης- παρέδωσε και επίσημα ο Γιόζεφ Άκερμαν τα ηνία του τραπεζικού κολοσσού της Deutsche Bank στους δύο διαδόχους του Ανσού Γιάιν και Γιούργκεν Φίτσεν την Πέμπτη.

Η τράπεζα «είναι καλύτερα εξοπλισμένη για το μέλλον» ανέφερε ο Άκερμαν, προειδοποιώντας πως το αρνητικό κλίμα στις διεθνείς αγορές θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο όσο επικρεμάται η δαμόκλειος σπάθη της δημοσιονομικής κρίσης.

Από τη συνέλευση, που έγινε στο Frankfurter Festhalle και την παρακολούθησαν 7.000 άτομα, δεν έλειψαν οι ευχαριστίες αλλά και οι -σπάνιες- στιγμές αυτοκριτικής από τον 68χρονο Ελβετό που ηγείτο της γερμανικής τράπεζας την τελευταία δεκαετία.

Ο Άκερμαν είχε καταλήξει να θεωρείται στη Γερμανία η «ενσάρκωση» του στυγνού τραπεζικού συστήματος: Ανακοίνωνε με την ίδια ευκολία υπέρογκα κέρδη παράλληλα με απολύσεις και ηγήθηκε της Deutsche Bank καθώς εκείνη διερχόταν της κρίσης του 2008 χωρίς να χρειαστεί ανοικτή κρατική στήριξη -εξοργίζοντας μάλιστα το Βερολίνο όταν στιγμάτισε περίπου ως «ντροπή» την προσφυγή άλλων ισχυρών τραπεζικών ιδρυμάτων σε βοήθεια.

Η αποτελεσματικότητά του στην ηγεσία της τράπεζας ήταν τόσο δεδομένη όσο και, για τους επικριτές του, η αλαζονεία του: Η φωτογραφία στην οποία έκανε θριαμβευτικά το σήμα της νίκης μετά την ευνοϊκή έκβαση της δικαστικής διαμάχης για την υπόθεση Mannesmann είχε κάνει το 2004 το γύρο του κόσμου ως ενδεικτική της αμετροέπειας του ισχυρού τραπεζίτη.

Ο εκάστοτε επικεφαλής της Deutsche Bank έχει σχεδόν εξασφαλισμένη, άτυπα και «λόγω χαρτοφυλακίου», πρόσβαση στη γερμανική καγκελαρία. Ο Γιόζεφ Άκερμαν οδήγησε όμως σε άλλο επίπεδο τη σχέση της ηγεσίας της τράπεζας με την πολιτική, λειτουργώντας -στους δύσκολους καιρούς της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008- ως «ερμηνευτής» των αγορών στους Γερμανούς πολιτικούς.

Τη θέση του στην ηγεσία του διοικητικού συμβουλίου της τράπεζας αναλαμβάνουν από κοινού ο Ινδός Ανσού Γιάιν, που θα είναι αρμόδιος για την επενδυτική τραπεζική και τη διαχείριση των πόρων του κολοσσού, και ο Γιούργκεν Φίτσεν, αρμόδιος για τη λιανική τραπεζική.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Μεντιλίμπαρ: «Δεν έχει τελειώσει τίποτα, έχει γίνει η μισή δουλειά»

Απόλυτα ψύχραιμος ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ μετά τον θρίαμβο του Ολυμπιακού επί της Άστον Βίλα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 03 Μαϊου 2024