Κυριακή 05 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ευρωπαϊκό πλαίσιο με «διασυνοριακές» τραπεζικές διασώσεις εξετάζει η Κομισιόν

Ευρωπαϊκό πλαίσιο με «διασυνοριακές» τραπεζικές διασώσεις εξετάζει η Κομισιόν

Δυνατότητα διασυνοριακών διασώσεων τραπεζών που απειλούνται με κατάρρευση φέρονται να προβλέπουν οι προτάσεις νόμου που θα παρουσιάσει η Κομισιόν για τη ρύθμιση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, σύμφωνα τουλάχιστον με προσχέδιό τους που επικαλείται το Reuters. Tο πλαίσιο που περιγράφει το προσχέδιο παρουσιάζει ένα σημαντικό βήμα προς την ενοποίηση και τη συνεργασία των εθνικών φορέων αλλά θεωρείται αρκετά πιθανό πως Βρετανία και Γερμανία θα έχουν αντιρρήσεις.

Δυνατότητα διασυνοριακών διασώσεων τραπεζών που απειλούνται με κατάρρευση φέρονται να προβλέπουν οι προτάσεις νόμου που θα παρουσιάσει η Κομισιόν για τη ρύθμιση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, σύμφωνα τουλάχιστον με προσχέδιό τους που επικαλείται το Reuters.

Tο πλαίσιο που περιγράφει το προσχέδιο παρουσιάζει ένα σημαντικό βήμα προς την ενοποίηση και τη συνεργασία των εθνικών φορέων αλλά θεωρείται αρκετά πιθανό πως Βρετανία και Γερμανία θα εγείρουν σημαντικές αντιρρήσεις.

Η Κομισιόν θα παρουσιάσει την πρότασή της στις 6 Ιουνίου. Σύμφωνα με το πρακτορείο, στόχος είναι οι εκάστοτε εθνικές ρυθμιστικές αρχές να έχουν, όπως το έθεσε ένας από τους αξιωματούχους, «αρμοδιότητες επιθετικής παρέμβασης» για ανάληψη του ελέγχου προβληματικών τραπεζών, διάσπασή τους και επιβολή ζημιών στους ομολογιούχους.

Το προσχέδιο δεν περιλαμβάνει την άμεση θέσπιση ενός ενιαίου ευρωπαϊκού φορέα για την αναδιάρθρωση προβληματικών τραπεζών αλλά εισάγει στενούς δεσμούς μεταξύ των εθνικών φορέων -έτσι ώστε, όπως αναφέρει επί παραδείγματι το Reuters, ο βρετανικός φορέας θα μπορούσε να υποχρεωθεί να δανείσει τον «ομόλογο» φορέα του στη Γαλλία εάν μία τράπεζα που δραστηριοποιείται και στις δύο χώρες βρισκόταν αντιμέτωπη με κατάρρευση.

Σε περίπτωση που γίνει δεκτή από τα μέλη της ΕΕ, η πρόταση θα ήταν το πρώτο βήμα για ένα πανευρωπαϊκό σύστημα εποπτείας και χρηματοδότησης της διάσπασης ιδρυμάτων που αντιμετωπίζουν δυσκολίες -ένα από τα βασικά στοιχεία της «τραπεζικής ένωσης» που έχει ζητήσει η ΕΚΤ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Για αυτό ο Μπαρτζώκας δεν χρησιμοποίησε καθόλου τον Μόουζες Ράιτ»

Ποιος είναι ο λόγος που ο Μόουζες Ράιτ δεν έπαιξε καθόλου στο Game 4 με την Μπαρτσελόνα στο ΣΕΦ…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 05 Μαϊου 2024