Κυριακή 19 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Βοήθεια από τη Μαδρίτη ζητά η Καταλονία για να πληρώσει τις υποχρεώσεις της

Βοήθεια από τη Μαδρίτη ζητά η Καταλονία για να πληρώσει τις υποχρεώσεις της

Σε δυσχερέστατη κατάσταση βρίσκεται η κυβέρνηση της Καταλονίας, η οποία ζήτησε από την κεντρική κυβέρνηση βοήθεια για να πληρώσει τα χρέη της. «Δεν με αφορά πώς θα γίνει, αλλά πρέπει να κάνουμε πληρωμές στο τέλος του μήνα. Η οικονομία δεν πρόκειται να ανακάμψει, αν δεν κάνεις πληρωμές» είπε ο πρόεδρος της Καταλονίας Αρτούρ Μας.

Σε δυσχερέστατη κατάσταση βρίσκεται η κυβέρνηση της Καταλονίας, η οποία ζήτησε από την κεντρική κυβέρνηση βοήθεια για να πληρώσει τα χρέη της. «Δεν με αφορά πώς θα γίνει, αλλά πρέπει να κάνουμε πληρωμές στο τέλος του μήνα.

Η οικονομία δεν πρόκειται να ανακάμψει, αν δεν κάνεις πληρωμές» είπε ο πρόεδρος της Καταλονίας Αρτούρ Μας.

Το «άνοιγμα» της Καταλονίας φτάνει τα 13 δισ. ευρώ, ενώ συνολικά το χρέος των 17 αυτόνομων περιοχών φτάνει τα 36 δισ. ευρώ.

Το 2011 οι αυτόνομες περιοχές προσέφυγαν στη γνωστή μέθοδο της μετακύλισης των πληρωμών σε προμηθευτές και εξωτερικούς συνεργάτες, προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.

Το 2012 η κυβέρνηση Ραχόι αποφάσισε να διαθέσει κονδύλια από ειδικό Ταμείο για την οικονομική ανακούφιση των περιοχών από τα οποία η Καταλονία έχει ήδη λάβει 2 δισ. ευρώ.

Όμως και αυτός ο τρόπος χρηματοδότησης παύει να ισχύει τον Ιούνιο.

Ο Αρτούρ Μας πλέον φαίνεται ότι δεν έχει άλλες επιλογές, αφού ακόμα και τα «πατριωτικά» ομόλογα που είχε εκδόσει πλέον δεν αποδίδουν, αφού το κόστος δανεισμού έχει αυξηθεί συνολικά για την Ισπανία και οι πολίτες απλά δεν έχουν άλλα χρήματα για να βοηθήσουν.

Η κατάσταση αυτή, δεδομένου ότι η Καταλονία είναι μια από τις πλουσιότερες περιοχές της Ισπανίας, αποτελεί έναν ακόμα πονοκέφαλο για την κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι, ο οποίος παρά τα μέτρα που έχει ανακοινώσει για τις περικοπές και τα εργασιακά, δεν βλέπει το έλλειμμα να μειώνεται.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Κομισιόν, η χώρα το 2012 θα κινηθεί σε ρυθμούς ύφεσης -1,8%, η ανεργία θα φτάσει το 24,4% και το έλλειμμα θα κλείσει στο 6,4% του ΑΕΠ, μία ποσοστιαία μονάδα πάνω από τον (αναθεωρημένο) στόχο του 5,3% για το 2012.

Με βάση αυτές τις προβλέψεις θεωρείται σχεδόν αδύνατον για την Ισπανία να πετύχει έλλειμμα κάτω του 3% του ΑΕΠ (βάσει και του Δημοσιονομικού Συμφώνου) το 2013.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Κοντά στο sold out η Φιορεντίνα για τον τελικό – Πόσα εισιτήρια απομένουν

Πολύ κοντά στο να εξαντλήσουν τα διαθέσιμα εισιτήρια για τον τελικό του Europa Conference League είναι οι οπαδοί της Φιορεντίνα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 19 Μαϊου 2024