Δευτέρα 20 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ανοικτό αφήνει η Γερμανία το ενδεχόμενο αναβολής στην καταβολή της επόμενης δόσης

Ανοικτό αφήνει η Γερμανία το ενδεχόμενο αναβολής στην καταβολή της επόμενης δόσης

Η Ελλάδα δεν έχει αυτή την περίοδο ανάγκη για εξωτερική χρηματοδότηση, έτσι δεν θα είναι πρόβλημα αν η επόμενη δόση από το πακέτο βοήθειας καθυστερήσει για λίγες εβδομάδες, δήλωσε την Παρασκευή ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών. Εν τω μεταξύ, η γερμανική κυβέρνηση επεξεργάζεται σχέδιο μέτρων από έξι σημεία για την υποστήριξη της οικονομικής ανάπτυξης στις χώρες της Ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματας, το οποίο προβλέπει την δημιουργία ζωνών ελεύθερου εμπορίου.

Η Ελλάδα δεν έχει αυτή την περίοδο ανάγκη για εξωτερική χρηματοδότηση, έτσι δεν θα είναι πρόβλημα αν η επόμενη δόση από το πακέτο βοήθειας καθυστερήσει για λίγες εβδομάδες, δήλωσε την Παρασκευή ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μάρτιν Κότχαους, σύμφωνα με το Reuters.

«Απ’ όσο γνωρίζω, δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή ανάγκη για εξωτερική χρηματοδότηση καθ’ όλο το πρώτο εξάμηνο του έτους», είπε ο Μάρτιν Κότχαους στην τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων στο Βερολίνο.

Όπως σημείωσε, μια καθυστέρηση λίγων εβδομάδων στην καταβολή της δόσης «δεν θα προκαλέσει προβλήματα».

Νωρίτερα, είχε δηλώσει πως οι πιστωτές της Ελλάδας χρειάζονται μια θετική αναφορά για την πορεία των μεταρρυθμίσεων στη χώρα προτού εκταμιεύσουν στα τέλη Ιουνίου τη δεύτερη δόση της βοήθειας, ύψους 4 δισ. ευρώ περίπου.

Δεν είναι πρώτη φορά που ο κ. Κότχαους κάνει αντίστοιχη δήλωση. Στις 11 Μαΐου είχε πει ότι «για την πληρωμή της προγραμματισμένης δεύτερης δόσης είναι φυσικά απαραίτητη η έκθεση της τρόικας».

Ζώνες ελεύθερου εμπορίου

Εν τω μεταξύ, η γερμανική κυβέρνηση επεξεργάζεται σχέδιο μέτρων από έξι σημεία για την υποστήριξη της οικονομικής ανάπτυξης στις χώρες της Ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματας, το οποίο προβλέπει την δημιουργία ζωνών ελεύθερου εμπορίου, σύμφωνα με το περιοδικό Der Spiegel.

Το Βερολίνο ευνοεί τη δημιουργία ζωνών ελεύθερου εμπορίου στις χώρες της Ευρωζώνης που υφίστανται τις συνέπειες της κρίσης χρέους, με στόχο την προσέλκυση ξένων επενδυτών σε ένα ευνοϊκότερο φορολογικό περιβάλλον και με λιγότερο περιοριστικούς κανόνες λειτουργίας, αναφέρεται στο δημοσίευμα του Spiegel που δεν αποκαλύπτει τις πηγές των πληροφοριών του.

Το σχέδιο προβλέπει ότι τα κράτη που βρίσκονται σε οικονομική κρίση θα αναμορφώσουν την αγορά εργασίας τους με βάση το γερμανικό μοντέλο καθιστώντας πιο ευέλικτη τη νομοθεσία για την προστασία απέναντι στις απολύσεις ή μειώνοντας το μισθολογικό κόστος.

Για να υπερβούν τις οικονομικές τους δυσκολίες τα κράτη μπορούν επίσης να θεσπίσουν οργανισμούς που θα είναι επιφορτισμένοι με την ιδιωτικοποίηση δημόσιων οργανισμών, ένα μοντέλο που εφαρμόσθηκε από τη Γερμανία μετά την επανένωση για τη διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων της Ανατολικής Γερμανίας.

Άλλο σχέδιο περιλαμβάνει την ανάπτυξη ενός συστήματος εκπαίδευσης των νέων κατά το γερμανικό μοντέλο, που προάγει την εκπαίδευση σε επιχειρηματικό περιβάλλον.

Δεν θέλουν την Ελλάδα στο ευρώ

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Politbarometer για το δίκτυο ZDF της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης, η πλειονότητα των Γερμανών τάσσεται κατά των ευρωομολόγων και κατά της παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ.

Το 79% των ερωτηθέντων τάσσεται κατά των ευρωομολόγων, ακολουθώντας τη γραμμή της καγκελαρίου Μέρκελ, η οποία επανέλαβε τη θέση της κατά τη διάρκεια της άτυπης ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής των Βρυξελλών. Μόνο το 14% τάσσεται υπέρ της αμοιβαιοποίησης του χρέους.

Παράλληλα, αυξήθηκε το ποσοστό των Γερμανών που τάσσονται κατά της παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.

Το 60% των ερωτηθέντων επιθυμεί την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, έναντι 49% που ήταν το αντίστοιχο ποσοστό στην ίδια έρευνα τον περασμένο Νοέμβριο. Μόνο το 31% των Γερμανών επιθυμεί την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.

Το 50% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι το ευρώ έχει μάλλον αρνητικές συνέπειες για τη Γερμανία και το 45% θεωρεί, αντίθετα, ότι το κοινό νόμισμα έχει θετικές συνέπειες για τη χώρα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό

Sports in

Φοβερή ατάκα Παπανικολάου: «Ο Λάρι είναι μια κατηγορία μόνος του, έχει δώσει μπόλικο ψωμάκι» (vid)

Η καλύτερη, η χειρότερη και η πιο αστεία στιγμή τη φετινή σεζόν στην Euroleague… part 4

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 20 Μαϊου 2024