Παρασκευή 17 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Δυνατότητα συμβιβαστικών λύσεων με το Βερολίνο «βλέπει» το Παρίσι

Δυνατότητα συμβιβαστικών λύσεων με το Βερολίνο «βλέπει» το Παρίσι

Μπορεί η άτυπη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ την Τετάρτη να μην καταλήξει σε αποφάσεις, όπως δήλωσε ο Χέρμαν βαν Ρομπάι, αλλά οπωσδήποτε θα είναι άκρως ενδιαφέρουσα, ενδεχομένως και ουσιαστική. Κι αυτό γιατί στο «τραπέζι» της συζήτησης βρίσκονται τα ευρωομόλογα και οι προτάσεις του Γάλλου προέδρου για την αναθέρμανση της οικονομικής δραστηριότητας στην Ευρώπη. Πληροφορίες αναφέρουν ότι παρά τις γερμανικές αντιδράσεις, ο Φρανσουά Ολάντ είναι έτοιμος να πιέσει για το ευρωομόλογο μέχρι τέλους. Πάντως, μετά τη συνάντηση που είχαν οι υπουργοί Οικονομικών Γαλλίας και Γερμανίας, ο Πιέρ Μοσκοβισί δήλωσε ότι «υπάρχει πιθανότητα συμβιβαστικών λύσεων».

Μπορεί η άτυπη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ την Τετάρτη να μην καταλήξει σε αποφάσεις, όπως δήλωσε ο Χέρμαν βαν Ρομπάι, αλλά οπωσδήποτε θα είναι άκρως ενδιαφέρουσα, ενδεχομένως και ουσιαστική. Κι αυτό γιατί στο «τραπέζι» της συζήτησης βρίσκονται τα ευρωομόλογα και οι προτάσεις του Γάλλου προέδρου για την αναθέρμανση της οικονομικής δραστηριότητας στην Ευρώπη.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι παρά τις γερμανικές αντιδράσεις, ο Φρανσουά Ολάντ είναι έτοιμος να πιέσει πολύ για το ευρωομόλογο. Μάλιστα, σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο Γάλλος πρόεδρος φέρεται να έχει πει στους συνομιλητές του στην Ουάσινγκτον ότι θα πιέσει για το ευρωομόλογο μέχρι τέλους.

Πάντως, μετά τη συνάντηση που είχαν οι υπουργοί Οικονομικών Γαλλίας και Γερμανίας, ο Πιέρ Μοσκοβισί δήλωσε ότι «υπάρχει πιθανότητα συμβιβαστικών λύσεων» με τη Γερμανία στην αντιμετώπιση της κρίσης στην Ευρωζώνη.

Ο Πιέρ Μοσκοβισί αναφέρθηκε επίσης στις προτάσεις του Φρανσουά Ολάντ, δηλαδή την ενίσχυση των κεφαλαίων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, εκμετάλλευση των αδιάθετων διαρθρωτικών πόρων και θέσπιση ευρωπαϊκού φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών.

Σημείωσε, δε, ότι τόσο η ενίσχυση των κεφαλαίων της ΕΤΕπ, όσο και η εκμετάλλευση των διαρθρωτικών πόρων θα μπορούσαν ειδικότερα να χρησιμοποιηθούν για στοχευμένες και ταχείες επενδύσεις στην Ελλάδα, δήλωσε ο Πιερ Μοσκοβισί.

Αλλά ακόμη και επί των κοινών ευρωπαϊκών ομολόγων για τη χρηματοδότηση προγραμμάτων υποδομής φαίνεται ότι υπάρχει δυνατότητα συμφωνίας με το Βερολίνο, δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών.

Ο Πιερ Μοσκοβισί αναγνωρίζει ότι υπάρχει ακόμη, προς το παρόν, «σοβαρή διάσταση απόψεων» για τα ευρωομόλογα που αφορούν την αμοιβαιοποίηση μέρους του χρέους κρατών της ευρωζώνης, ιδέα που υποστηρίζει με θέρμη ο Φρανσουά Ολάντ, αλλά απορρίπτεται κατηγορηματικά από την καγκελάριο Μέρκελ.

«Σε ό,τι μάς αφορά είναι μία καλή ιδέα, αλλά δεν μπορούμε να την επιβάλουμε, θα τη συζητήσουμε… Επιμένουμε», είπε ο Πιερ Μοσκοβισί.

Επιπλέον, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών υπενθύμισε ότι η Γαλλία δεν θα επικυρώσει το ευρωπαϊκό σύμφωνο δημοσιονομικής πειθαρχίας, εάν αυτό δεν συμπληρωθεί με ένα κεφάλαιο για την οικονομική ανάπτυξη, ενώ για τη νομική μορφή που θα έχει αυτό το κεφάλαιο για την ανάπτυξη, δήλωσε ότι κατ’ αρχάς θα συζητηθεί το θέμα επί της ουσίας και στη συνέχεια η μορφή που θα λάβει.

Ο Πιερ Μοσκοβισί εκμεταλλεύθηκε την ευκαιρία για να διαλύσει τη δυσπιστία που θα μπορούσε να υπάρχει στη Γερμανία απέναντι στη νέα γαλλική κυβέρνηση διατυπώνοντας ένα σαφές μήνυμα: «Εδωσα τη διαβεβαίωση ότι θα τηρήσουμε τις δημοσιονομικές μας δεσμεύσεις. Οι Γερμανοί δεν πρέπει να θεωρούν ως προς το σημείο αυτό ότι στερούμαστε σοβαρότητας ή είμαστε επιεικείς».

«Η Γαλλία επιθυμεί μία σχέση φιλίας με τη Γερμανία: κατανοούμε τις ανησυχίες τους για την δημοσιονομική σταθερότητα, αλλά οφείλουν να κατανοήσουν τις δικές μας ανησυχίες για την ανάπτυξη» κατέληξε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ολοταχώς για sold-out η Φιορεντίνα στον τελικό του Conference League

Τα πέντε χιλιάδες εισιτήρια για τον τελικό του Conference League, έχουν ήδη εξασφαλίσει οι φίλαθλοι της Φιορεντίνα και πάνε φουλ για sold out.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 17 Μαϊου 2024