Κυριακή 19 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Το ομόλογο των 435 εκατ. ευρώ που δεν «κουρεύτηκε» θα πληρωθεί κανονικά

Το ομόλογο των 435 εκατ. ευρώ που δεν «κουρεύτηκε» θα πληρωθεί κανονικά

Η Ελλάδα θα αποπληρώσει κανονικά το ομόλογο ξένου δικαίου των 435 εκατ. ευρώ που λήγει, σήμερα, Τρίτη 15 Μαΐου, και δεν συμμετείχε στην διαδικασία της ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων (PSI) τον περασμένο Μάρτιο, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών. «Η σημερινή απόφαση δεν προδικάζει τις μελλοντικές αποφάσεις σχετικά με την αντιμετώπιση των υπόλοιπων ομολόγων που δεν προσφέρθηκαν για ανταλλαγή» προσθέτει το ΥΠΟΙΚ αναφερόμενο σε ομόλογα ξένου δικαίου και ύψους περίπου 6 δισ. ευρώ που επίσης δεν συμμετείχαν στο PSI.

Η Ελλάδα θα αποπληρώσει κανονικά το ομόλογο ξένου δικαίου των 435 εκατ. ευρώ που λήγει , σήμερα, Τρίτη 15 Μαΐου, και δεν συμμετείχε στην διαδικασία της ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων (PSI) τον περασμένο Μάρτιο, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών, επιβεβαιώνοντας σχετικές δηλώσεις αξιωματούχου στο Reuters.

«Η σημερινή απόφαση δεν προδικάζει τις μελλοντικές αποφάσεις σχετικά με την αντιμετώπιση των υπόλοιπων ομολόγων που δεν προσφέρθηκαν για ανταλλαγή» προσθέτει το ΥΠΟΙΚ αναφερόμενο σε ομόλογα ξένου δικαίου και ύψους περίπου 6 δισ. ευρώ που επίσης δεν συμμετείχαν στο PSI.

Στη λήψη αυτής της απόφασης κατέληξε η ελληνική κυβέρνηση, σταθμίζοντας τα δεδομένα στην οικονομία και τις αγορές, σε συνδυασμό με τις εγχώριες πολιτικές εξελίξεις.

«Η απόφαση στάθμισε προσεκτικά όλους τους σχετικούς παράγοντες και επιπτώσεις καθώς και την τρέχουσα συγκυρία» τονίζει στην σχετική ανακοίνωση το υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, εκτιμήθηκε ότι θα ήταν παρακινδυνευμένο για τη χώρα να μην εξοφλήσει το συγκεκριμένο ομόλογο, καθώς θα δημιουργούσε σημαντική επίπτωση στην εικόνα της διεθνώς, ενώ θα άφηνε περιθώριο για κινήσεις από την πλευρά των πιστωτών σε βάρος του ελληνικού δημοσίου.

Για το θέμα του ομολόγου και την απόφαση της κυβέρνησης να πληρωθεί τελικά ενημέρωσε χθες (Δευτέρα) και σήμερα ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους πολιτικούς αρχηγούς, σύμφωνα με καλά πληροφορημένα κυβερνητικά στελέχη που επικαλείται το ΑΠΕ.

Σύμφωνα με αυτά, «η κυβέρνηση έλαβε την απόφαση να εξοφλήσει το ομόλογο, επειδή σε διαφορετική περίπτωση θα εθεωρείτο πιστωτικό γεγονός, το οποίο θα οδηγούσε σε χρεοκοπία, κάτι που θα είχε καταστρεπτικές συνέπειες στην παρούσα φάση».

Τα ίδια στελέχη επισημαίνουν επίσης ότι στο νέο οικονομικό πρόγραμμα υπάρχει σχετική πρόβλεψη για την εξόφληση όσων ομολόγων δεν συμπεριελήφθησαν στην αναδιάρθρωση του ελληνικού δημοσίου χρέους, ενώ ανάλογη είναι η διεθνής πρακτική από άλλες αναδιαρθρώσεις χρέους.

Την απόφαση της κυβέρνησης ανάλαβαν να υλοποιήσουν το υπουργείο Οικονομικών και ο ΟΔΔΗΧ.

Η κίνηση αυτή αποτρέπει προς το παρόν μια δαπανηρή δικαστική διαμάχη με τους εν λόγω δανειστές, σημειώνει το Reuters. Ωστόσο, αντιφάσκει με προηγούμενες κυβερνητικές δηλώσεις ότι όσοι έχουν αρνηθεί να υπαχθούν στην ανταλλαγή χρέους ρισκάρουν να μην πάρουν ούτε ευρώ από τα ομόλογα που κατείχαν.

Οι κάτοχοι του εν λόγω ομολόγου, ως επί το πλείστον κερδοσκοπικά hedge funds που τα απέκτησαν σε πολύ χαμηλή τιμή, θα αποκομίσουν σημαντικά κέρδη. Αυτό μάλλον θα εκνευρίσει το 96,9% των ιδιωτών κατόχων ελληνικού χρέους που συμμετείχαν στο PSI, είτε εθελοντικά είτε αναγκαστικά, και υπέστη ζημίες της τάξης του 75% περίπου. Οι περισσότεροι από αυτούς είναι ευρωπαϊκές τράπεζες.

Η ελληνική κυβέρνηση δήλωσε ωστόσο, ότι επιφυλάσσεται να αρνηθεί να αποπληρώσει τους υπόλοιπους ομολογιούχους που αρνήθηκαν να μπουν στο PSI.

«Ήταν λογικό να γίνει να αποπληρωθεί το ομόλογο. Γιατί να τραβιέται η χώρα στα δικαστήρια μόνο για 430 εκατ. ευρώ», είπε στο Reuters Έλληνας τραπεζίτης που δεν θέλησε να κατονομαστεί.

Σύμφωνα με πηγή της απερχόμενης κυβέρνησης, η απόφαση να αποπληρωθεί το ομόλογο ελήφθη από τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο.

«Καθώς βρισκόμαστε σε περίοδο αβεβαιότητας, (ο Παπαδήμος) έκρινε ότι το συγκεκριμένο έπρεπε να πληρωθεί», είπε ο αξιωματούχος που αρνήθηκε να κατονομαστεί.

Η ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ

«Η Ελληνική Δημοκρατία ανακοίνωσε σήμερα ότι θα πραγματοποιήσει την εμπρόθεσμη καταβολή του κεφαλαίου καθώς και των δεδουλευμένων τόκων ύψους περίπου 435 εκατομμυρίων ευρώ ομολόγων λήξης 15 Μαΐου του 2012.»

» Τα ομόλογα αυτά συμπεριλαμβάνονται σε σύνολο ομολόγων περίπου 6,4 δισεκατομμυρίων ευρώ που έχουν εκδοθεί ή φέρουν την εγγύηση της Ελληνικής Δημοκρατίας τα οποία ήταν επιλέξιμα για να συμπεριληφθούν στην πρόσφατη ολοκληρωθείσα ανταλλαγή ομολόγων (γνωστή και ως PSI – συμμετοχή ιδιωτικού τομέα), αλλά τελικά δεν προσφέρθηκαν για ανταλλαγή από τους ομολογιούχους.»

» Η απόφαση στάθμισε προσεκτικά όλους τους σχετικούς παράγοντες και επιπτώσεις, καθώς και την τρέχουσα συγκυρία. Η σημερινή απόφαση δεν προδικάζει τις μελλοντικές αποφάσεις σχετικά με την αντιμετώπιση των υπόλοιπων ομολόγων που δεν προσφέρθηκαν για ανταλλαγή».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Μάντσεστερ Σίτι- Γουέστ Χαμ 3-1 : Πρωταθλήτρια Αγγλίας η «αρμάδα» του Γκουαρντιόλα

Η Μάντσεστερ Σίτι το πήρε και αυτό! Οι «πολίτες» νίκησαν την Γουέστ Χαμ και κατέκτησαν την Premier League. Η Άρσεναλ αν και επιβλήθηκε με 2-1 της Έβερτον έμεινε 2η και πικραμένη για μία ακόμη σεζόν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 19 Μαϊου 2024