Παρασκευή 17 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Οι πολιτικοί αρχηγοί θα αποφασίσουν για το ομόλογο των 435 εκατ. ευρώ

Οι πολιτικοί αρχηγοί θα αποφασίσουν για το ομόλογο των 435 εκατ. ευρώ

Το θέμα της πληρωμής ή μη του ομολόγου των 435 εκατ. ευρώ, το οποίο δεν έχει ενταχθεί στη διαδικασία του PSI και λήγει την Τρίτη 15 Μαΐου θα θέσει στους πολιτικούς αρχηγούς εντός του Σαββατοκύριακου ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος. Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε για το θέμα αυτό την Πέμπτη με τον υπουργό Οικονομικών Φίλιππο Σαχινίδη, ο οποίος και του παρέδωσε εισήγηση των υπηρεσιών του υπουργείου, σύμφωνα με την οποία η πληρωμή του ομολόγου δεν δεσμεύει την επόμενη κυβέρνηση για τα υπόλοιπα 6,1 δισ. ευρώ ομολόγων ξένου δικαίου που δεν έχουν ενταχθεί στο PSI.

Το θέμα της πληρωμής ή μη του ομολόγου των 435 εκατ. ευρώ, το οποίο δεν έχει ενταχθεί στη διαδικασία του PSI και λήγει την Τρίτη 15 Μαΐου θα θέσει στους πολιτικούς αρχηγούς εντός του Σαββατοκύριακου ο Πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Τα Νέα, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε για το θέμα αυτό την Πέμπτη με τον υπουργό Οικονομικών Φίλιππο Σαχινίδη, ο οποίος και του παρέδωσε εισήγηση των υπηρεσιών του υπουργείου.

Η σχετική εισήγηση αναφέρεται στα πλεονεκτήματα και στα μειονεκτήματα πληρωμής ή μη του ομολόγου.

Αν πληρωθεί το παρόν ομόλογο, αυτό δεν δεσμεύει την επόμενη κυβέρνηση που μπορεί να αποφασίσει να μην πληρώσει τα υπόλοιπα 6,1 δισ. ευρώ των ομολόγων ξένου δικαίου, που επίσης δεν έχουν ενταχθεί στο PSI.

Αντίθετα, αν δεν πληρωθεί το ομόλογο, οι συνέπειες θα είναι αλυσιδωτές, καθώς θα ενεργοποιηθούν ρήτρες που προβλέπουν την άμεση αποζημίωση όλων των άλλων ομολόγων, ακόμη και αυτών που λήγουν πολύ αργότερα, θα γίνουν ενδεχομένως προσφυγές στα βρετανικά δικαστήρια και γενικά θα υποστεί τις συνέπειες η επόμενη κυβέρνηση.

Ωστόσο, επειδή το θέμα είναι λεπτό και έχει και μια ηθική διάσταση, ότι δηλαδή θα πληρωθούν κερδοσκόποι που αρνήθηκαν να υπαχθούν στο PSI, ενώ κουρεύτηκαν ομόλογα τραπεζών και ασφαλιστικών ταμείων, η τελική απόφαση είναι δύσκολη και ο Πρωθυπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έχει καταλήξει ακόμη.

Σε κάθε περίπτωση, αφού συζητήσει με τους πολιτικούς αρχηγούς, θα διαμορφώσει τη θέση του, την οποία είτε θα εφαρμόσει ο ίδιος είτε θα εισηγηθεί στον υπηρεσιακό πρωθυπουργό, εφόσον προκηρυχθούν εκλογές.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Επίσημο: Τέλος από τον Παναθηναϊκό ο Φατίχ Τερίμ

Παρελθόν και επίσημα από τον Παναθηναϊκό αποτελεί ο Φατίχ Τερίμ με τους πράσινους να ανακοινώνουν την αποχώρηση του Τούρκου τεχνικού.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 17 Μαϊου 2024