Τετάρτη 22 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Η ΕΕ θα δείξει ευελιξία στην εφαρμογή των κανόνων για τα ελλείμματα, λέει ο Όλι Ρεν

Η ΕΕ θα δείξει ευελιξία στην εφαρμογή των κανόνων για τα ελλείμματα, λέει ο Όλι Ρεν

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα επιδείξει ευελιξία στην εφαρμογή των κανόνων για τα ελλείμματα, όπως άφησε να εννοηθεί το Σάββατο ο Ευρωπαίος επίτροπος Όλι Ρεν, σε ομιλία του στις Βρυξέλλες. Οι δηλώσεις του επιτρόπου αντανακλούν το νέο κλίμα που έχει αρχίσει να διαμορφώνεται το τελευταίο διάστημα στις Βρυξέλλες, καθώς αυξάνονται συνεχώς οι φωνές που τονίζουν την αναγκαιότητρα μέρων στήριξης της ανάπτυξης, καθώς η συνταγή της λιτότητας δεν αρκεί για την έξοδο από την κρίση.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα επιδείξει ευελιξία στην εφαρμογή των κανόνων για τα ελλείμματα, όπως άφησε να εννοηθεί το Σάββατο ο Ευρωπαίος επίτροπος Όλι Ρεν, σε ομιλία του στις Βρυξέλλες.

«Το Σύμφωνο συνεπάγεται ένα αξιοσημείωτο περιθώριο για αξιολόγηση, που βασίζεται στην οικονομική ανάπτυξη και τις νομικές διατάξεις του, σε ό,τι αφορά την εφαρμογή του» είπε.

«Το Σύμφωνο υπογραμμίζει τη διαρθρωτική βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών μεσοπρόθεσμα και συνεπάγεται τη διαφοροποίηση ανάμεσα στα κράτη-μέλη, σύμφωνα με τα δημοσιονομικά τους μεγέθη και τις μακροοικονομικές συνθήκες» προσέθεσε.

H δημοσιονομική πειθαρχία στην Ευρώπη πρέπει να εφαρμοστεί με τρόπο διαφοροποιημένο και σε συνάρτηση με την οικονομική κατάσταση κάθε χώρας, ώστε να μην εμποδίσει την ανάπτυξη, δήλωσε.

Η δημοσιονομική ενίσχυση, αν και αναγκαία, πρέπει να εφαρμόζεται με τρόπο που θα ευνοεί την ανάπτυξη και διαφοροποιημένο, για να επιτευχθεί μια ισορροπία μεταξύ της δημοσιονομικής προσαρμογής και της ανάπτυξης», σημείωσε.

«Αντίθετα με μια λανθασμένη εντύπωση που είχαν εκφράσει ορισμένοι πολιτικοί αξιωματούχοι και ορισμένοι εμπειρογνώμονες σύμφωνα με την οποία το ευρωπαϊκό δημοσιονομικό πλαίσιο εφαρμόζεται ομοιόμορφα σε όλα τα κράτη μέλη, το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης έχει μια λογική», επέμεινε ο κ. Ρεν.

«Ναι, το δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ βασίζεται σε κανόνες, με σαφή κριτήρια στο θέμα του δημοσίου ελλείμματος και του χρέους, που μπορεί να οδηγήσουν στην έναρξη μιας διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος, και στην ανάγκη, κυρώσεων. Αλλά ταυτόχρονα, το σύμφωνο αφήνει μεγάλο μέρος στην ικανότητα κρίσης όσον αφορά την εφαρμογή του», πρόσθεσε.

Οι δηλώσεις του επιτρόπου αντανακλούν το νέο κλίμα που έχει αρχίσει να διαμορφώνεται το τελευταίο διάστημα στις Βρυξέλλες, καθώς αυξάνονται συνεχώς οι φωνές που τονίζουν την αναγκαιότητρα μέρων στήριξης της ανάπτυξης, καθώς η συνταγή της λιτότητας δεν αρκεί για την έξοδο από την κρίση.

Ο κ. Ρεν τάσσεται υπέρ της αύξησης των κρατικών δαπανών για μεγάλα έργα υποδομών, με στόχο τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την καταπολέμηση της ανεργίας.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος επιθυμεί να περάσει το μήνυμα ότι είναι πρόθυμος να υποστηρίξει τη χαλάρωση των δημοσιονομικών κανόνων που έχουν αποφασιστεί στην Ευρώπη.

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι δήλωσε σήμερα ότι θα επιδιώξει να πραγματοποιηθεί άτυπη σύνοδος των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ενωσης στα τέλη Μαΐου ή τις αρχές Ιουνίου.

Κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον πρωθυπουργό της Σουηδίας, δήλωσε, σύμφωνα με το Dow Jones Newswires, ότι η σύνοδος θα επικεντρωθεί «στις θέσεις εργασίας και την ανάπτυξη».

Όπως επισήμανε, η συζήτηση για την ανάπτυξη βρίσκεται στην ατζέντα για αρκετό καιρό τώρα και δεν είναι κάτι που βρέθηκε στο επίκεντρο το τελευταίο διάστημα.

Παράλληλα, είπε ότι δεν υπάρχει αντίφαση μεταξύ της ανάγκης για δημοσιονομική εξυγίανση και της ανάγκης να δοθεί έμφαση στην οικονομική ανάπτυξη.

«Δεν υπάρχει σύγκρουση μεταξύ λιτότητας και ανάπτυξης», δήλωσε.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Αφιέρωμα της Euroleague στον Ολυμπιακό ενόψει του Final Four (vid)

Η Euroleague ετοίμασε ένα εντυπωσιακό αφιέρωμα για τον Ολυμπιακό με αφορμή το Final Four του Βερολίνου.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 22 Μαϊου 2024