Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η ανεργία είναι σύμφυτη με το καπιταλιστικό σύστημα, εξηγεί το ΚΚΕ

Η ανεργία είναι σύμφυτη με το καπιταλιστικό σύστημα, εξηγεί το ΚΚΕ

Η ανεργία έχει ήδη εκτοξευθεί στο 21,8%, ιστορικό υψηλό. Πολλοί θεωρούν την εκτίναξη αυτή απόδειξη της αποτυχίας της συνταγής των μνημονίων. Συμμερίζεστε την άποψη; Που αποδίδετε την έκρηξή της, ήταν κάτι που είχε προβλεφθεί και θυσιάστηκε ως «παράπλευρη απώλεια» ή ξέφυγε; Η ανεργία είναι σύμφυτη με το καπιταλιστικό σύστημα. Υπάρχει και αυξάνει την περίοδο της […]

Η ανεργία έχει ήδη εκτοξευθεί στο 21,8%, ιστορικό υψηλό. Πολλοί θεωρούν την εκτίναξη αυτή απόδειξη της αποτυχίας της συνταγής των μνημονίων. Συμμερίζεστε την άποψη; Που αποδίδετε την έκρηξή της, ήταν κάτι που είχε προβλεφθεί και θυσιάστηκε ως «παράπλευρη απώλεια» ή ξέφυγε;

Η ανεργία είναι σύμφυτη με το καπιταλιστικό σύστημα. Υπάρχει και αυξάνει την περίοδο της καπιταλιστικής ανάπτυξης, εκτοξεύεται την περίοδο της κρίσης. H κρίση έφερε το μνημόνιο και όχι το αντίστροφο. Είναι η αναγκαία οδός για να βρουν διέξοδο τα υπερσυσσωρευμένα κέρδη του κεφαλαίου.

Η ίδια η τρόικα κατά καιρούς εκφράζει την ανησυχία της για την αύξηση της ανεργίας. Όμως την ίδια στιγμή επιμένει σε μέτρα λιτότητας και περικοπές, που βαθαίνουν την ύφεση και «γεννούν» ανεργία. Στις αντιφάσεις αυτές ειδικοί βλέπουν βαθύτερο σχέδιο πλήρους απορρύθμισης της αγοράς εργασίας και μετατροπής της Ελλάδας -και όχι μόνο- σε χώρα πάμφθηνου εργατικού δυναμικού. Εσείς πώς το ερμηνεύετε;

Την ανεργία οι καπιταλιστές τη χρειάζονται, μέχρι ενός σημείου, για να πιέζουν τους εργαζόμενους να αποδεχτούν μειώσεις μισθών και δικαιωμάτων. Από ένα σημείο και μετά τους ανησυχεί, γιατί μένει εργατικό δυναμικό ανεκμετάλλευτο από το μεγάλο κεφάλαιο και καταστρέφονται επαγγελματικές δεξιότητες.

Η διέξοδος των λιμναζόντων κεφαλαίων λόγω κρίσης απαιτεί την καταστροφή παραγωγικών δυνάμεων, κατά συνέπεια η ανεργία είναι φυσικό επακόλουθο.

Τα τελευταία βίαια μέτρα (μείωση κατώτατου μισθού, πλήρης αποδυνάμωση κλαδικών συμβάσεων κ.ά) παρουσιάστηκαν και ως μέτρα για τη μείωση ή έστω την ανάσχεση της ανεργίας. Επιχείρημα που διατύπωσε η κυβέρνηση είναι ότι χωρίς αυτά που έκανε η ανεργία θα ήταν σε πολύ υψηλότερα επίπεδα. Ευσταθεί ο ισχυρισμός;

Σαφέστατα όχι, η Ισπανία, η Πορτογαλία, αλλά και άλλες χώρες έχουν χαμηλότερους μισθούς και όμως η ανεργία καλπάζει. Στη Γερμανία, την ισχυρότερη οικονομία της ευρωζώνης, δεν υπάρχει κατώτερος μισθός και όμως η ανεργία στη νεολαία προσεγγίζει το 40%.

Είναι καθαρό ότι αποτελεί πρόσχημα για να εξασφαλιστεί για το κεφάλαιο πάμφθηνο εργατικό δυναμικό. Ταυτόχρονα αξιοποιείται για να τσεκουρώνονται οι μισθοί.

Κυρίως όμως τα μέτρα παρουσιάστηκαν ως αναγκαία για την ενίσχυση μακροπρόθεσμα της ανταγωνιστικότητας. Παρότι οι μελέτες από του ΙΝΕ ΓΣΕΕ μέχρι του ΙΟΒΕ αποδεικνύουν ότι το κόστος εργασίας έχει ελάχιστη ευθύνη για την χαμηλή ανταγωνιστικότητα η κυβέρνηση επιμένει. Που βρίσκεται η αλήθεια, θα ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα μέσω του περιορισμού του κόστους εργασίας;

Η ανταγωνιστικότητα είναι συνυφασμένη με το τσάκισμα των μισθών. Στην Ελλάδα όταν η οικονομία κατέγραφε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, πάνω από το μέσο ευρωπαϊκό όρο και η απόδοση κεφαλαίων ήταν τεράστια, οι μισθοί παρέμεναν σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Βεβαίως, η ανταγωνιστικότητα συνδέεται και με το διαφορετικό επίπεδο ανάπτυξης κάθε χώρας. Η ανισόμετρη ανάπτυξη, ωστόσο, είναι σύμφυτο φαινόμενο με το καπιταλιστικό σύστημα. Το κεφάλαιο σε όλους τους κλάδους στόχο έχει τα κέρδη από το μόχθο του λαού.

Ερώτημα που τίθεται είναι ακόμη τι είδους ανταγωνιστικότητα επιδιώκεται; Ποιας επιχειρηματικής φιλοσοφίας και πρακτικής επενδυτές καλούνται στην Ελλάδα;

Δεν υπάρχουν καλοί και κακοί «επενδυτές». Η θωράκιση της ανταγωνιστικότητας των μονοπωλίων περνάει αντικειμενικά μέσα από την καταβαράθρωση των μισθών. Αρκεί κανείς να κοιτάξει όλες τις συνθήκες της ΕΕ.

Αρκεί κανείς να κοιτάξει το σύμφωνο για την ανταγωνιστικότητα, που συνομολογήθηκε από όλο το αστικό πολιτικό φάσμα σε όλη την Ευρώπη.

Πολλές ελπίδες για ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων εργασίας εναποτίθενται στην απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων και στα έργα μέσω ΕΣΠΑ. Μπορούν αυτά να συμβάλλουν στην αποτελεσματική αντιμετώπιση της ανεργίας;

Πρόκειται για κονδύλια που θα διατεθούν για υποδομές που δεν έχουν σχέση με τις λαϊκές ανάγκες. Θα δημιουργηθούν ελάχιστες θέσεις εργασίας με μισθούς πείνας για βραχύ χρονικό διάστημα. Θα υλοποιηθούν προγράμματα που θα ανακυκλώνουν την ανεργία.

Ποιο είναι το σχέδιο σας και τα συγκεκριμένα μέτρα που προτείνετε για την αντιμετώπιση της ανεργίας, η οποία φέτος προβλέπεται να ξεπεράσει και το 22%;

Στη λαϊκή εξουσία και οικονομία, άνεργος δεν θα υπάρχει. Υπάρχει η πείρα από τις σοσιαλιστικές χώρες που παρά τα αρνητικά τους είχαν εξαλείψει την ανεργία.

Το ΚΚΕ έχει θέσεις για την ανεργία και για το σήμερα, χωρίς ωστόσο να καλλιεργεί αυταπάτες ότι η ανεργία μπορεί να αντιμετωπιστεί ριζικά.

Ορισμένες από αυτές είναι, η εκπόνηση προγραμμάτων για την ικανοποίηση των στεγαστικών αναγκών της εργατικής οικογένειας, η κατασκευή – εκσυγχρονισμός σχολείων και νοσοκομείων, τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και αντισεισμικής θωράκισης, οι προσλήψεις προσωπικού σε τομείς όπως παιδεία, υγεία, πρόνοια η καθιέρωση 7ωρου για όλους τους εργαζόμενους, με γενναία αύξηση αποδοχών η μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.

Πάντως δεδομένου του επιπέδου που έχει φτάσει η ανεργία, ο αριθμός των ανέργων θα παραμένει για αρκετά χρόνια ακόμη υψηλός. Τι προτείνετε για την προστασία των ανέργων και των οικογενειών τους;

Το ΚΚΕ έχει παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στο συνδικαλιστικό κίνημα, για την ανακούφιση των ανέργων. Έχει καταθέσει αντίστοιχες προτάσεις νόμου στη Βουλή.

Έχει παλέψει και συνεχίζει να παλεύει για επίδομα ανεργίας πολύ μεγαλύτερο και από τα προηγούμενα επίπεδα, για χορήγηση επιδόματος ανεργίας σε όλους τους ανέργους ανεξαιρέτως, για πάγωμα των δόσεων των δανείων χωρίς ανατοκισμούς, για μείωση – πάγωμα των τιμολογίων για νερό, ρεύμα και σταθερή τηλεφωνία, για δωρεάν εισιτήρια για Μέσα Μαζικής Μεταφοράς για όλους τους ανέργους, για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους δωρεάν, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με αποκλειστική ευθύνη του κράτους.

Μέγα ζήτημα όμως είναι και η ποιότητα των θέσεων εργασίας που θα προκύψουν από την όποια ανάπτυξη. Ποιο είναι το σχέδιο σας για την αντιμετώπιση της έκρηξης των ευέλικτων μορφών εργασίας με χαμηλούς μισθούς και ελάχιστα εργασιακά δικαιώματα;

Οι θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν είναι βέβαιο ότι θα είναι με μισθούς πείνας και χωρίς δικαιώματα και θα μειώσουν ελάχιστα το ποσοστό ανεργίας, το οποίο θα εκτοξευθεί από την κρίση που θα ακολουθήσει.

Το ΚΚΕ θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του, με την οργάνωση της πάλης των εργαζομένων, ενάντια στη μείωση των αποδοχών τους και των δικαιωμάτων τους. Ο αγώνας αυτός πρέπει να συνδέεται με την προοπτική της ανατροπής της εξουσίας των μονοπωλίων και την εδραίωση της λαϊκής εξουσίας και οικονομίας. Μόνο εκεί μέσα μπορεί να διασφαλιστεί η ευημερία των εργαζομένων.

Πώς θα εξασφαλίσετε τους αναγκαίους πόρους για την υλοποίηση των μέτρων που προτείνετε για την αντιμετώπιση της ανεργίας και την προστασία των ανέργων;

Οι «πόροι» είναι τα κέρδη των βιομηχάνων, των εφοπλιστών, των μεγαλοεμπόρων, των τραπεζιτών. Στο σοσιαλισμό, καπιταλιστές δεν θα υπάρχουν.

Θα αξιοποιηθεί το σύνολο των πλουτοπαραγωγικών πηγών, οι αναπτυξιακές δυνατότητες του τόπου μας, που είναι τεράστιες, ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία, ορυκτός πλούτος, αγροτοκτηνοτροφική παραγωγή, κλωστοϋφαντουργία κ.ά.

Ο δρόμος ανάπτυξης της λαϊκής οικονομίας, αξιοποιώντας αυτές τις δυνατότητες, εκ των πραγμάτων θα απορροφήσει το σύνολο των ανέργων της χώρας. Τα κέρδη απ’ αυτή την ανάπτυξη, που σήμερα καρπώνονται οι καπιταλιστές, θα τα καρπώνεται ο λαός.

Με τα σημερινά δεδομένα τι χειρότερο πρέπει να περιμένουν οι εργαζόμενοι από τον Ιούνιο και μετά; Η τρόικα επαναφέρει συνεχώς το θέμα περαιτέρω μειώσεων 15% στους μισθούς στο διάστημα 2012-14, ενώ έχουν συμφωνηθεί και η μείωση των δημοσίων υπαλλήλων κατά 150.000 μέχρι το 2015. Από τι άλλο κινδυνεύουν;

Το σύνολο της ζωής της εργατικής λαϊκής οικογένειας θα πλήττεται αδιάκοπα, προς όφελος των κεφαλαιοκρατών. Αυτό είναι το καπιταλιστικό μέλλον. Περιγράφεται ανάγλυφα σε όλες οι Συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που στηρίζουν οι πολιτικές δυνάμεις όλων των αποχρώσεων πλην του ΚΚΕ.

Στις 6 του Μάη, οι εργαζόμενες λαϊκές μάζες, μια επιλογή έχουν. Πανίσχυρο ΚΚΕ, για να έχει ο λαός ένα όπλο μεγάλου βεληνεκούς, για τον πόλεμο που ετοιμάζουν σε βάρος του, τα κόμματα της πλουτοκρατίας, η ΕΕ, το ΔΝΤ.

Όσο οι ταξικοί αγώνες δυναμώνουν, τόσο ανοίγει ο δρόμος για να γίνει ο λαός αυτοδύναμος με λαϊκή εξουσία και οικονομία, για τη λαϊκή ευημερία.

Εκ μέρους του ΚΚΕ απάντησε ο Κώστας Ζιώγας, μέλος της ΚΕ και υποψήφιος βουλευτής στη Α’ Αθήνας

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ολυμπιακός: «Ραντεβού» με την ιστορία – Κόντρα στη Φερεντσβάρος για την πρόκριση στον τελικό

Ο Ολυμπιακός δίνει το πιο σημαντικό ματς του στη σεζόν, καθώς αντιμετωπίζει τη Φερεντσβάρος (16:30), με στόχο την ιστορική πρόκριση στον τελικό του EHF European Cup

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024