Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Να μπει ένα τέλος στην «οικονομική και ανθρωπιστική καταστροφή» λέει ο ΣΥΡΙΖΑ

Να μπει ένα τέλος στην «οικονομική και ανθρωπιστική καταστροφή» λέει ο ΣΥΡΙΖΑ

Η ανεργία έχει ήδη εκτοξευθεί στο 21,8%, ιστορικό υψηλό. Πολλοί θεωρούν την εκτίναξη αυτή χειροπιαστή απόδειξη της αποτυχίας της συνταγής των μνημονίων. Συμμερίζεστε την άποψη αυτή; Που αποδίδετε την έκρηξη της ανεργίας; Ήταν κάτι που είχε προβλεφθεί και θυσιάστηκε ως «παράπλευρη απώλεια» ή ξέφυγε; Αυτά τα πολύ υψηλά ποσοστά ανεργίας «δεν έπεσαν από τον ουρανό», […]

Η ανεργία έχει ήδη εκτοξευθεί στο 21,8%, ιστορικό υψηλό. Πολλοί θεωρούν την εκτίναξη αυτή χειροπιαστή απόδειξη της αποτυχίας της συνταγής των μνημονίων. Συμμερίζεστε την άποψη αυτή; Που αποδίδετε την έκρηξη της ανεργίας; Ήταν κάτι που είχε προβλεφθεί και θυσιάστηκε ως «παράπλευρη απώλεια» ή ξέφυγε;

Αυτά τα πολύ υψηλά ποσοστά ανεργίας «δεν έπεσαν από τον ουρανό», αλλά είναι το αποτέλεσμα των βάρβαρων μνημονιακών πολιτικών της προηγούμενης κυβέρνησης Γ.Παπανδρέου, τις οποίες συνέχισε και η συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ – ΝΔ – Παπαδήμου.

Η ανεργία μεγαλώνει, επειδή αυτές οι κυβερνήσεις και η τρόικα μείωσαν τους μισθούς και τις συντάξεις, αύξησαν την φορολογία και κυρίως την έμμεση και συρρίκνωσαν μέχρι εξαφάνισης τις δημόσιες επενδύσεις, οδηγώντας την οικονομία σε βαθειά ύφεση και χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε κλείσιμο.

Τα προκλητικά δώρα της κυβέρνησης στις μεγάλες επιχειρήσεις (πιο εύκολες και πιο φτηνές απολύσεις, επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών, μείωση του κατώτερου εγγυημένου μισθού κατά 22%, φτηνή εργασία των νέων μέχρι 25 ετών με μειωμένο κατά 32% τον κατώτερο μισθό κλπ) και η ανυπαρξία ή η αδράνεια των δημόσιων ελεγκτικών μηχανισμών έχουν αποθρασύνει πολλούς εργοδότες, οι οποίοι προχωρούν σε πογκρόμ μαζικών απολύσεων ή με την απειλή της απόλυσης μετατρέπουν τους χώρους εργασίας σε «στρατόπεδα εργασίας».

Η ίδια η τρόικα κατά καιρούς εκφράζει την ανησυχία της για την αύξηση της ανεργίας. Όμως, την ίδια στιγμή επιμένει σε μέτρα λιτότητας και περικοπές, που βαθαίνουν την ύφεση και «γεννούν» ανεργία. Φαίνεται δε να αδιαφορεί για την έκρηξη της ανεργίας και στις υπόλοιπες υπερχρεωμένες χώρες. Οι ειδικοί βλέπουν βαθύτερο σχέδιο πλήρους απορρύθμισης της αγοράς εργασίας και μετατροπής της Ελλάδας -και όχι μόνο- σε χώρα πάμφθηνου εργατικού δυναμικού. Εσείς πώς το ερμηνεύετε;

Η επιδίωξη της τρόικας είναι να μετατρέψει τη χώρα μας σε επίγειο παράδεισο για τις πολυεθνικές με κακοπληρωμένους, ανασφάλιστους και χωρίς δικαιώματα εργαζόμενους, με μισθούς Πορτογαλίας, Βουλγαρίας και Ρουμανίας, όπως εξάλλου καταγράφεται στη σελίδα 427 του δεύτερου μνημονίου, που συνυπέγραψαν από κοινού με την τρόικα οι ηγεσίες ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.

Τα τελευταία βίαια μέτρα παρουσιάστηκαν και ως επιλογές για τη μείωση ή έστω την ανάσχεση της ανεργίας. Επιχείρημα που διατύπωσε η κυβέρνηση είναι ότι χωρίς αυτά που έκανε η ανεργία θα ήταν σε πολύ υψηλότερα επίπεδα. Ευσταθεί ο ισχυρισμός;

Όχι, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την Ισπανία, που, παρότι την τελευταία δεκαετία οι «σοσιαλιστικές» και συντηρητικές κυβερνήσεις εφάρμοσαν γενικευμένα ελαστικές και επισφαλείς μορφές εργασίας, όχι μόνο δεν μείωσαν, αλλά αύξησαν κι άλλο την ανεργία που είναι σταθερά η μεγαλύτερη σε όλη την ΕΕ.

Κυρίως όμως τα μέτρα παρουσιάστηκαν ως αναγκαία για την ενίσχυση μακροπρόθεσμα της ανταγωνιστικότητας. Παρότι οι μελέτες από του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ μέχρι του ΙΟΒΕ αποδεικνύουν ότι το κόστος εργασίας έχει ελάχιστη ευθύνη για την χαμηλή ανταγωνιστικότητα, η κυβέρνηση επιμένει. Που βρίσκεται η αλήθεια, θα ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα μέσω του περιορισμού του κόστους εργασίας;

Η συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και η τρόικα ψεύδονται ασύστολα και τρομοκρατούν τους εργαζόμενους για να μην αντιδρούν στην κινεζοποίηση των μισθών.

Για την χαμηλή «ανταγωνιστικότητα» των επιχειρήσεων στη χώρα μας δεν ευθύνονται οι μισθοί των εργαζομένων, αφού την τελευταία 20ετία υπολείπονταν σταθερά των ετήσιων αυξήσεων της παραγωγικότητας της εργασίας και είναι από τους χαμηλότερους στην Ευρώπη.

Ευθύνονται οι χαμηλοί ρυθμοί εισαγωγής και αξιοποίησης των νέων τεχνολογιών και σύγχρονων μορφών οργάνωσης της παραγωγικής διαδικασίας, οι ανύπαρκτες επενδύσεις στην έρευνα, στις καινοτομίες και στην εκπαίδευση του εργατικού δυναμικού, οι ελλιπείς δημόσιες υποδομές της χώρας μας, η αναποτελεσματική και γραφειοκρατική δημόσια διοίκηση, οι υψηλές τιμές των προϊόντων, στις οποίες ενσωματώνονται τεράστια επιχειρηματικά κέρδη.

Εξάλλου εάν η «ανταγωνιστικότητα» εξαρτιόταν από τους μισθούς, τότε πώς εξηγείται ότι οι χώρες της ΕΕ με τους ψηλότερους μισθούς (Γερμανία, Γαλλία, Ολλανδία κλπ) έχουν μεγαλύτερη «ανταγωνιστικότητα» από χώρες της ΕΕ με πολύ μικρότερους μισθούς (Ελλάδα, Πορτογαλία, Ισπανία, Ιρλανδία);

Ερώτημα που τίθεται είναι ακόμη τι είδους ανταγωνιστικότητα επιδιώκεται; Ποιας επιχειρηματικής φιλοσοφίας και πρακτικής επενδυτές καλούνται στην Ελλάδα;

Με την μείωση των μισθών και τις ειδικές οικονομικές ζώνες ακόμα εξευτελιστικότερων μισθών και φορολογικής ασυλίας οι τροϊκανοί αποδεικνύουν ότι δεν τους ενδιαφέρει μόνο να εξασφαλίσουν τα χρήματα των τοκογλύφων πιστωτών της χώρας μας, αλλά και να διασφαλίσουν μεγάλα κέρδη στις ιδιωτικές επιχειρήσεις και κυρίως φτηνούς εργαζόμενους με μισθούς και εργασιακές σχέσεις Κίνας στις πολυεθνικές τους, που ετοιμάζονται να αρπάξουν το δημόσιο και ιδιωτικό πλούτο της χώρας μας.

Πολλές ελπίδες για ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων εργασίας εναποτίθενται στην απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων και στα έργα μέσω ΕΣΠΑ. Μπορούν να συμβάλλουν στην αποτελεσματική αντιμετώπιση της ανεργίας; Βλέπετε να έχει αλλάξει που να εγγυάται ότι θα έχουν καλύτερο αποτέλεσμα από τα αντίστοιχα προγράμματα στο παρελθόν;

Μπορούν, εάν ενταχτούν σε ένα συνολικό σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης και ανάπτυξης της χώρας. Δεν βλέπω να έχει αλλάξει τίποτε στο σχεδιασμό αξιοποίησης του ΕΣΠΑ όσον αφορά τους ρυθμούς απορρόφησης, αλλά και τη συνδρομή των εντασσόμενων έργων στην αναγέννηση της οικονομίας.

Ποιο είναι το σχέδιο σας και τα συγκεκριμένα μέτρα που προτείνετε για την αντιμετώπιση της ανεργίας για την οποία οι προβλέψεις είναι ότι το 2012 θα ξεπεράσει και το 22%;

Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει την προώθηση έκτακτου προγράμματος αντιμετώπισης της ανεργίας με βάση τα εξής μέτρα πολιτικής:

  • Δραστική αύξηση των δημοσίων και κοινωνικών επενδύσεων για την κατασκευή δημοσίων και κοινωνικών υποδομών το οποίο μπορεί να δημιουργήσει εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας.
  • Την καθιέρωση ρήτρας απασχόλησης για τα επιδοτούμενα από δημόσιους, κοινοτικούς και τραπεζικούς πόρους επενδυτικά σχέδια του ιδιωτικού τομέα, ώστε η χρηματοδότησή τους να συνοδεύεται από την υποχρέωση δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας.
  • Τον οικολογικό μετασχηματισμό του συνόλου της οικονομίας.
  • Την άμεση κάλυψημε προσλήψεις όλων τωνκενώνστουςτομείς τηςκοινωνικής πολιτικήςκαιτηςπρόνοιας: νοσοκομεία, βρεφονηπιακοί σταθμοί, σχολεία, υπηρεσίες κοινωνικής υποστήριξης πολιτών με αναπηρίες, ηλικιωμένων, εξαρτημένων φτωχών, ανέργων, αστέγων κλπ.
  • Τη μείωση του χρόνου εργασίας σε 35 ώρες εβδομαδιαία και σε 7 ώρες ημερήσια χωρίς μείωση των αποδοχών για να δημιουργηθούν ή να διασωθούνπερίπου 200.000 νέες θέσεις εργασίας.
  • Την στήριξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, οι οποίες δημιουργούν πρόσθετη απασχόληση στην χώρα μας, όπως και άλλων τομέων της οικονομίας που διαθέτουν συγκριτικά πλεονεκτήματα και μπορούν και πρέπει να αναπτυχθούν στα πλαίσια σχεδιασμένης ανάπτυξης και επεξεργασμένων κλαδικών πολιτικών.
  • Την κατάργηση του άρθρου 99 του νέου πτωχευτικού κώδικα, που λειτουργεί ως πλυντήριο ευθυνών των μετόχων των επιχειρήσεων και ως προθάλαμος ανεργίας για τους εργαζόμενους.
  • Τη χορήγηση νομοθετικά της δυνατότητας αυτοδιαχείρισης των κατειλημμένων από τους εργάτες επιχειρήσεων, που εγκατέλειψαν οι μέτοχοι – ιδιοκτήτες τους.
  • Αυτό που σήμερα προέχει είναι η άμεση κινητοποίηση εργαζομένων και συνδικάτων και η ενεργοποίηση των αρμοδίων δημοσίων ελεγκτικών μηχανισμών για να μπει ένας φραγμός στις απολύσεις. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με απαγόρευση των αναιτιολόγητων απολύσεων σε όλες τις επιχειρήσεις και των ομαδικών και ατομικών απολύσεων στις κερδοφόρες επιχειρήσεις. Επίσης με την απαγόρευση απολύσεων εργαζομένων άνω των 55 ετών και του μόνου εργαζομένου γονέα.

Πάντως δεδομένου του επιπέδου που έχει φτάσει η ανεργία, ο αριθμός των ανέργων θα παραμένει για αρκετά χρόνια υψηλός. Τι προτείνετε για την προστασία των ανέργων και των οικογενειών τους;

Ο ΣΥΡΙΖΑ τον περασμένο Μάρτιο κατέθεσε στη Βουλή πρόταση νόμου για την προστασία των ανέργων με στόχο να μην είναι κανένας άνεργος χωρίς επίδομα ανεργίας και χωρίς ασφάλιση και με τα εξής μέτρα:

  • Το βασικό επίδομα ανεργίας να ανέρχεται στο 80% του κατώτερου εγγυημένου μισθού.
  • Το ύψος του επιδόματος ανεργίας να είναι για το πρώτο έτος ανεργίας στο 80% του τελευταίου μισθού πριν την απόλυση, όπως αυτός καθορίζεται από την οικεία και ισχύουσα συλλογική σύμβαση. Για το δεύτερο έτος στο 70% του τελευταίου μισθού πριν την απόλυση, που δεν πρέπει όμως να υπολείπεται από το 80% του κατώτερου εγγυημένου μισθού. Για το τρίτο έτος στο 60% του τελευταίου μισθού πριν την απόλυση, που δεν πρέπει όμως να υπολείπεται από το 80% του κατώτερου εγγυημένου μισθού. Από το τέταρτο έτος και έως την ανεύρεση εργασίας να καταβάλλεται το βασικό επίδομα ανεργίας.
  • Οι νεοεισερχόμενοι στην Αγορά Εργασίας, ανεξαρτήτως ηλικίας, στους οποίους δεν εξασφαλίζεται εργασία ανάλογη των προσόντων τους εντός τριών μηνών από την εγγραφή τους στα μητρώα ανέργων του Ο.Α.Ε.Δ., να δικαιούνται μέχρι να βρουν εργασία βοήθημα ίσο με το βασικό επίδομα ανεργίας.
  • Σε όλους τους εποχικά απασχολούμενους να χορηγείται το βασικό επίδομα ανεργίας κατά την διάρκεια της μη απασχόλησής τους.
  • Εγγραφή στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ και χορήγηση επιδόματος ανεργίας στους αυτοαπασχολούμενους, που διέκοψαν την επαγγελματική τους δραστηριότητα.
  • Πλήρης συνταξιοδοτική και ιατροφαρμακευτική κάλυψη των ανέργων καθ’ όλη την διάρκεια της ανεργίας.
  • Το βασικό επίδομα ανεργίας να μην φορολογείται.
  • Οι ατομικές δαπάνες των ανέργων για την επαγγελματική τους κατάρτιση να εκπίπτουν από την φορολογία τους.
  • Κατά την διάρκεια της ανεργίας να αναστέλλεται η καταβολή των δόσεων στεγαστικών δανείων για πρώτη κύρια κατοικία, καθώς και άλλων δανείων που έχει συνάψει ο άνεργος. Απαγόρευση πλειστηριασμού και κατάσχεσης για την πρώτη κατοικία, που ανήκει κατά κυριότητα στον άνεργο, καθ’ όλη τη διάρκεια της ανεργίας.
  • Θεσμοθέτηση της επιδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό του 50% του ενοικίου των ανέργων για την κύρια κατοικία τους καθ’ όλη τη διάρκεια της ανεργίας τους, που μπορεί να φτάνει στο ποσό των 250 ευρώ μηνιαίως, τιμαριθμοποιούμενο κατ’ έτος, με προσαύξηση 50 ευρώ για κάθε προστατευόμενο μέλος της οικογένειάς τους.
  • Απαλλαγή των ανέργων από τα δημοτικά τέλη.
  • Χορήγηση σε αυτούς κάρτας απεριορίστων διαδρομών στα δημόσια μέσα μαζικής μεταφοράς.
  • Απαγόρευση της διακοπής παροχής νερού, σταθερού τηλεφώνου και ηλεκτρικής ενέργειας στους ανέργους που αδυνατούν να πληρώσουν αυτούς τους λογαριασμούς.
  • Η κάρτα ανεργίας να αποτελεί και εκπτωτική κάρτα για την πρόσβαση των ανέργων σε χώρους αθλητισμού και πολιτισμού και για τις μετακινήσεις τους με ακτοπλοϊκά, σιδηροδρομικά και υπεραστικά (ΚΤΕΛ) συγκοινωνιακά μέσα.
  • Δωρεάν πρόσβαση για τα ανήλικα τέκνα των ανέργων στους δημόσιους και δημοτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς, στα δημόσια και δημοτικά κέντρα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών, ωδεία, γυμναστήρια.

Μέγα ζήτημα όμως είναι και η ποιότητα των θέσεων εργασίας που θα προκύψουν από την όποια ανάπτυξη. Ποιο είναι το σχέδιο σας για την αντιμετώπιση της έκρηξης των ευέλικτων μορφών εργασίας με χαμηλούς μισθούς και ελάχιστα εργασιακά δικαιώματα;

Είναι αναγκαίο να ανατραπούν οι μνημονιακές πολιτικές κατεδάφισης των εργασιακών σχέσεων και να προωθηθεί εναλλακτική πολιτική επαναρρύθμισης και αναβάθμισής τους με ενίσχυση της πλήρους, σταθερής ασφαλισμένης, ποιοτικής και αμειβόμενης σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες του εργαζόμενου εργασίας. Προτείνουμε:

– Κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων και κυρίως της πράξης Υπουργικού συμβουλίου στις 14/2/2012, με την οποία μειώθηκαν ο κατώτερος μισθός κατά 22% (32% για τους νέους μέχρι 25 ετών) και καταργήθηκαν οι συλλογικές συμβάσεις.

– Επαναφορά όλων των εργατικών κατακτήσεων, που, ελέω μνημονίων και των εφαρμοστικών νόμων τους, αφαιρέθηκαν από τους εργαζόμενους και κυρίως από τους νέους εργαζόμενους.

– Επαναφορά όλων των διατάξεων, που ίσχυαν για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, την υποχρεωτικότητά τους, τον ΟΜΕΔ και τη διαιτησία.

-Δραστικός περιορισμός των συμβάσεων ορισμένου χρόνου μόνο για τις περιπτώσεις κάλυψης διαπιστωμένων προσωρινών και έκτακτων αναγκών.

– Δραστικός περιορισμός με στόχο την κατάργηση της μερικής απασχόλησης και μέχρι αυτό να γίνει, διευρυμένη εργασιακή και μισθολογική προστασία τους.

– Κατάργηση της ενοικίασης εργαζομένων, της εργασίας με μπλοκάκι και των συμβάσεων έργου και αντικατάσταση τους με συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου.

– Κατάργηση της εργασιακής εφεδρείας στο δημόσιο.

-Επέκταση της προστασίας της εργατικής νομοθεσίας σε κατηγορίες εργαζομένων, που η απασχόληση τους υποκρύπτει μισθωτή σχέση.

– Ίσα εργασιακά και μισθολογικά δικαιώματα για άνδρες και γυναίκες.

– Επαναφορά και αύξηση των ορίων που ίσχυαν για ομαδικές απολύσεις και των διατάξεων για τις αποζημιώσεις των απολυμένων. Εξομοίωση της αποζημίωσης για καταγγελία της σύμβασης εργασίας των εργατών με αυτή των υπαλλήλων.

– Ιδιώνυμο αδίκημα για τους εργοδότες, με αυτεπάγγελτη εισαγγελική δίωξη και ποινή φυλάκισης τουλάχιστον δύο ετών, η χρησιμοποίηση από αυτούς παράνομης – «μαύρης εργασίας», η μη ασφάλιση των εργαζομένων τους, η μη εφαρμογή των συλλογικών συμβάσεων εργασίας τους, η παραβίαση των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και η παραβίαση του νόμιμου ή συμβατικού ωραρίου τους.

– Κωδικοποίηση της εργατικής νομοθεσίας και επίσπευση του χρόνου εκδίκασης των εργατικών διαφορών με τη θέσπιση εργατοδικείων.

– Ενίσχυση Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας, μέσω επαρκούς στελέχωσης, άρτιας υλικοτεχνικής υποδομής και διεύρυνση των αρμοδιοτήτων των επιθεωρητών εργασίας (ανακριτικά καθήκοντα).

Πώς θα εξασφαλίσετε τους αναγκαίους πόρους για την υλοποίηση των μέτρων που προτείνετε για την αντιμετώπιση της ανεργίας και την προστασία των ανέργων;

Αγωνιζόμαστε για:

  • Ανασυγκροτημένο, ενιαίο και δημόσιο ΟΑΕΔ, ως βασικό εργαλείο για τον επανασχεδιασμό και την προώθηση πολιτικών αντιμετώπισης της ανεργίας και προστασίας των ανέργων.
  • Τριμερή χρηματοδότηση του ΟΑΕΔ, εκτός από τους εργαζόμενους και τους εργοδότες, και από το κράτος σε ίδιο ποσοστό με τους εργοδότες. Οι δημόσιοι αυτοί πόροι θα βρεθούν από τη φορολόγηση των πλουσίων, του πλούτου και της εκκλησιαστικής περιουσίας, από την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και από τη μείωση των στρατιωτικών δαπανών.
  • Προγράμματα απασχόλησης του ΟΑΕΔ που θα στηρίζουν την πλήρη, σταθερή και ασφαλισμένη εργασία και όχι, όπως μέχρι σήμερα, τη γενικευμένη επιδότηση των εργοδοτών για τη δημιουργία ελαστικών και ανακυκλούμενων θέσεων εργασίας.

Η προώθηση ενός προγράμματος αντιμετώπισης της ανεργίας και στήριξης των ανέργων προϋποθέτει την ανατροπή των εφαρμοζόμενων μνημονιακών πολιτικών.

Επίσης την ανάδειξη μίας αριστερής κυβέρνησης, η οποία θα προωθήσει, την αποδέσμευση της χώρας μας από την τρόικα, τα κάθε λογής μνημόνια και το μεγαλύτερο μέρους του χρέους και την εφαρμογή μίας άλλης πολιτικής παραγωγικής ανασυγκρότησης της οικονομίας και ριζικής αναδιανομής των εισοδημάτων υπέρ των λαϊκών στρωμάτων.

Με τα σημερινά δεδομένα τι χειρότερο πρέπει να περιμένουν οι εργαζόμενοι από τον Ιούνιο και μετά; Η τρόικα επαναφέρει συνεχώς το θέμα περαιτέρω μειώσεων 15% στους μισθούς στο διάστημα 2012-14, ενώ έχουν συμφωνηθεί και η μείωση των δημοσίων υπαλλήλων κατά 150.000 μέχρι το 2015. Από τι κινδυνεύουν;

Το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ έχουν δεσμευτεί στην τρόικα ότι, εάν ο λαός με την ψήφο του τους επιτρέψει να ξανασυγκυβερνήσουν, να πάρουν τον Ιούνιο νέα αντιλαϊκά μέτρα 15 δισ. ευρώ μειώνοντας πάλι μισθούς, εφάπαξ και συντάξεις, διαλύοντας το κοινωνικό κράτος, ξεπουλώντας το δημόσιο πλούτο, απολύοντας χιλιάδες εργαζόμενους στο δημόσιο και αυξάνοντας την ανεργία.

Προωθώντας νέα φοροεπιδρομή με αύξηση των συντελεστών φορολόγησης στα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα και μείωσή τους για τα μεγάλα, κατάργηση των φοροαπαλλαγών στα λαϊκά εισοδήματα, αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, κατάργηση του αφορολόγητου των 5.000 ευρώ και του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ στα είδη λαϊκής χρήσης και καθιέρωση ενιαίου φόρου στα ακίνητα, με ενσωματωμένο το χαράτσι.

Ο λαός με την ψήφο του δεν πρέπει να επιτρέψει στη ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ να ξανακυβερνήσουν δίνοντάς τους συγχωροχάρτι για όσα καταστροφικά έκαναν και λευκή επιταγή για όσα χειρότερα προετοιμάζουν.

Να δώσει ψήφο θετικής προοπτικής και ελπίδας στο ΣΥΡΙΖΑ για να μπει ένα τέλος στη συντελούμενη οικονομική, κοινωνική και ανθρωπιστική καταστροφή.

Εκ μέρου του ΣΥΡΙΖΑ απαντησε ο Δημήτρης Στρατούλης, συντονιστής Επιτροπής Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, υποψήφιος στη Β΄Αθήνας

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

LIVE: Τιάγκο Μοντέιρο – Στέφανος Τσιτσιπάς

LIVE: Τιάγκο Μοντέιρο – Στέφανος Τσιτσιπάς. Παρακολουθήστε live την εξέλιξη της αναμέτρησης Τιάγκο Μοντέιρο – Στέφανος Τσιτσιπάς για τη φάση των «64» του τουρνουά της Μαδρίτης. Τηλεοπτικά από COSMOTE SPORT 6 HD.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024