Παρασκευή 17 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Σε ύφεση εισήλθε η Ισπανία το α΄τρίμηνο για δεύτερη φορά από το 2009

Σε ύφεση εισήλθε η Ισπανία το α΄τρίμηνο για δεύτερη φορά από το 2009

Σε ύφεση εισήλθε και επισήμως η ισπανική οικονομία στο πρώτο τρίμηνο του 2012, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Δευτέρα. Πρόκειται για τη δεύτερη ύφεση από το 2009 και μάλιστα σε μία περίοδο που ασκούνται ασφυκτικές πιέσεις από τις αγορές για δραστικά μέτρα μείωσης των ελλειμμάτων, όπως φαίνεται και στο αυξημένο κόστος κρατικού δανεισμού. 

Σε ύφεση εισήλθε και επισήμως η ισπανική οικονομία στο πρώτο τρίμηνο του 2012, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Δευτέρα.

Πρόκειται για τη δεύτερη ύφεση από το 2009 και μάλιστα συμβαίνει σε μία περίοδο που ασκούνται ασφυκτικές πιέσεις από τις αγορές για δραστικά μέτρα μείωσης των ελλειμμάτων, όπως φαίνεται και στο αυξημένο κόστος κρατικού δανεισμού.

Συγκεκριμένα, το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 0,3% έναντι του τελευταίου τριμήνου του 2011, όταν είχε μειωθεί κατά το ίδιο ποσοστό. Τεχνικά, η ύφεση ορίζεται ως δύο συνεχόμενα τρίμηνα μείωσης του ΑΕΠ.

Η Τράπεζα της Ισπανίας προέβλεπε (στις εκτιμήσεις της που είδαν το φως της δημοσιότητας στις 23 Απριλίου) συρρίκνωση 0,4%.

Σε ετήσια βάση, το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 0,4%.

Η απόδοση του 10ετούς ισπανικού ομολόγου αναφοράς κινείται, με μικρές μεταβολές, στα επίπεδα του 5,87%. Το spread με τους γερμανικούς τίτλους διαμορφώνεται στις 418 μονάδες βάσης.

Σήμερα, Δευτέρα, οι αρμόδιοι υφυπουργοί για θέματα προϋπολογισμού και δημοσίας διοίκησης θα αναφερθούν στα μέτρα περικοπών των δαπανών που προωθεί η ισπανική κυβέρνηση.

Η κυβέρνηση Ραχόι προσπαθεί να πείσει τις αγορές ότι θα μειώσει εφέτος το έλλειμμα κατά 3,2% του ΑΕΠ.

Για εφέτος, προβλέπει μείωση του ΑΕΠ κατά 1,7% και ήπια ανάκαμψη (0,2%) από το 2013, με την ανεργία να διαμορφώνεται στο 24% περίπου.

Kαι νέες υποβαθμίσεις

Ο οίκος αξιολόγησης Standard and Poor’s υποβάθμισε το αξιόχρεο εννέα ισπανικών τραπεζών, περιλαμβανομένων των δύο μεγαλύτερων, της Santander και της BBVA, καθώς και αυτό της Συνομοσπονδίας Ταμιευτηρίων της Ισπανίας (Ceca).

Σε ανακοίνωσή του ο οίκος αναφέρει ότι υποβάθμισε κατά δύο βαθμίδες το αξιόχρεο της Santander, της θυγατρικής της Banesto, BBVA, Banco Sabadell, Ibercaja, Kutxabank, Banca Civica, Bankinter και της (ισπανικής) Barclays, ενώ προειδοποίησε ότι θα κάνει το ίδιο για άλλες δύο τράπεζες, τις CaixaBank και Bankia.

Ειδικότερα, το αξιόχρεο των Santander και BBVA, των δύο μεγαλύτερων τραπεζών του τομέα, μειώθηκε κατά δύο βαθμίδες, της πρώτης από A+ σε A- και της δεύτερης από A σε BBB+.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Μεντιλίμπαρ: «Είμαστε σε συζητήσεις με τη διοίκηση για το ρόστερ της νέας σεζόν»

Η πρώτη ατάκα του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ για τον Ολυμπιακό της επόμενης αγωνιστικής περιόδου.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 17 Μαϊου 2024