Κυριακή 19 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ασφυκτικές πιέσεις στην Ευρώπη από το ΔΝΤ για μέτρα κατά της κρίσης χρέους

Ασφυκτικές πιέσεις στην Ευρώπη από το ΔΝΤ για μέτρα κατά της κρίσης χρέους

Η ευρωπαϊκή κρίση χρέους, που το τελευταίο διάστημα αναζωπυρώνεται και πάλι με πρωταγωνιστές την Ισπανία αλλά και την Ιταλία, είναι στο επίκεντρο της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας. Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις λένε ότι έχουν κάνει αυτό που τους αναλογεί και τώρα πλέον η «μπάλα» είναι στο γήπεδο του ΔΝΤ, ωστόσο οι κυβερνήσεις από τις ΗΠΑ και άλλες μεγάλες ανεπτυγμένες και αναπτυσσόμενες οικονομίες ζητούν περισσότερα από την Ευρώπη. Κατά 400 δισ. δολάρια περίπου αυξάνεται η «δύναμη κρούσης» του Ταμείου κατά της κρίσης.

Η ευρωπαϊκή κρίση χρέους, που το τελευταίο διάστημα αναζωπυρώνεται και πάλι με πρωταγωνιστές την Ισπανία αλλά και την Ιταλία, είναι στο επίκεντρο της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, οι εργασίες της οποίας ξεκινούν επισήμως την Παρασκευή στην Ουάσινγκτον.

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις λένε ότι έχουν κάνει αυτό που τους αναλογεί και τώρα πλέον η «μπάλα» είναι στο γήπεδο του ΔΝΤ, ωστόσο οι κυβερνήσεις από τις ΗΠΑ και άλλες μεγάλες ανεπτυγμένες και αναπτυσσόμενες οικονομίες ζητούν περισσότερα από την Ευρώπη.

Σήμερα, συναντώνται στην αμερικανική πρωτεύουσα οι υπουργοί Οικονομικών και οι διοικητές των κεντρικών τραπεζών της Ομάδας των 20 (G-20), ενώ την ίδια ώρα η «δύναμη κρούσης» του Ταμείου αναμένεται να φθάσει στα 400 δισ. δολάρια περίπου.

Στο προσχέδιο της ανακοίνωσης της G-20 επισημαίνεται ότι «αν και η ένταση έχει αυξηθεί τελευταία», πρόσφατες ενδείξεις καταδεικνύουν «τη συνέχιση της ήπιας παγκόσμιας ανάκαμψης και πως οι κίνδυνοι έχουν αρχίσει να περιορίζονται.

Ο υπουργός Οικονομικών της Ιαπωνίας έκρινε σήμερα «πολύ πιθανό» το ΔΝΤ να συγκεντρώσει σχεδόν 400 δισεκατομμύρια δολάρια, ποσό που είχε θέσει ως στόχο η γενική διευθύντριά του, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ευρωπαϊκή κρίση χρέους.

«Είναι πολύ πιθανό να καταφέρουμε να συγκεντρώσουμε το ποσό σχεδόν των 400 δισ. δολαρίων που επιζητείται. Αυτό θα επιτρέψει την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και τη σταθεροποίηση στην παγκόσμια οικονομία», εξήγησε ο Τζουν Αζούμι σε συνέντευξή του στο δημόσιο ιαπωνικό τηλεοπτικό δίκτυο ΝΗΚ από την Ουάσινγκτον.

Η Κριστίν Λαγκάρντ έχει θέσει ως στόχο το «ποσό των 400 δισ. δολαρίων, ίσως και παραπάνω», ποσό αρκετά μικρότερο από αυτό των 600 δισεκατομμυρίων δολαρίων που είχε αναφέρει τον Ιανουάριο για την αντιμετώπιση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους. «Σήμερα ο κίνδυνος είναι μικρότερος» τόνισε, παρότι η Ευρώπη «δεν έχει ξεπεράσει τις δυσκολίες».

Η Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε την Πέμπτη ότι αναμένει από τα κράτη-μέλη του Ταμείου να αυξήσουν «σημαντικά» τα οικονομικά μέσα του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη. «Μεταξύ των αποτελεσμάτων των συνόδων αυτών αναμένουμε ότι η δύναμη κρούσης μας θα είναι ιδιαίτερα αυξημένη», σημείωσε.

Το ΔΝΤ έχει λάβει δεσμεύσεις από τηζώνη του ευρώ, την Ιαπωνία, τρεις σκανδιναβικές χώρες (Σουηδία, Νορβηγία και Δανία), την Πολωνία, την Ελβετία και «πολλές άλλες χώρες» που δεν προσδιορίζονται, για συνολικά 320 δισ. δολάρια.

Το ΔΝΤ επιδιώκει να συγκεντρώσει περί τα 400 δισ. δολάρια, για να αυξήσει τους δανειακούς πόρους που σήμερα ανέρχονται σε 382 δισεκατομμύρια.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Μάντσεστερ Σίτι- Γουέστ Χαμ 3-1 : Πρωταθλήτρια Αγγλίας η «αρμάδα» του Γκουαρντιόλα

Η Μάντσεστερ Σίτι το πήρε και αυτό! Οι «πολίτες» νίκησαν την Γουέστ Χαμ και κατέκτησαν την Premier League. Η Άρσεναλ αν και επιβλήθηκε με 2-1 της Έβερτον έμεινε 2η και πικραμένη για μία ακόμη σεζόν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 19 Μαϊου 2024