Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η Πορτογαλία ενέκρινε το Δημοσιονομικό Σύμφωνο με ευρεία πλειοψηφία

Η Πορτογαλία ενέκρινε το Δημοσιονομικό Σύμφωνο με ευρεία πλειοψηφία

Το Δημοσιονομικό Σύμφωνο σιδηράς πειθαρχίας και κυρώσεων ενέκρινε το Κοινοβούλιο της Πορτογαλίας με συντριπτική πλειοψηφία δεδομένης στήριξης του αντιπολιτευόμενου Σοσιαλιστικού Κόμματος. Το σύμφωνο, που ορίζει τη δημοσιονομική πειθαρχία ως το βασικό εργαλείο για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, εγκρίθηκε με 204 ψήφους υπέρ, 24 κατά και δύο αποχές. Οι περισσότερες χώρες των «25» της συνθήκης αναμένεται να κινηθούν προς την επικύρωση μετά τις γαλλικές προεδρικές εκλογές και το ιρλανδικό δημοψήφισμα.

Το Δημοσιονομικό Σύμφωνο σιδηράς πειθαρχίας και κυρώσεων ενέκρινε το Κοινοβούλιο της Πορτογαλίας με συντριπτική πλειοψηφία δεδομένης της άνευ όρων στήριξης του αντιπολιτευόμενου Σοσιαλιστικού Κόμματος. Εγκρίθηκε, παράλληλα, η συμφωνία για τη θέσπιση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Το Δημοσιονομικό Σύμφωνο, που ορίζει την αυστηρή πειθαρχία ως το βασικό εργαλείο για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, εγκρίθηκε την Παρασκευή με 204 ψήφους υπέρ, 24 κατά και δύο αποχές στη Λισαβόνα, και η Πορτογαλία είναι η δεύτερη χώρα μετά την Ελλάδα που προχωρά στην κύρωση της συνθήκης.

Με την έγκριση του Δημοσιονομικού Συμφώνου, ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Πέδρο Πάσους Κοέλιου επιδιώκει να καταδείξει στην Ευρωπαϊκή Ένωση τη δέσμευση και την αποφασιστικότητα της Πορτογαλίας (που έχει λάβει «πακέτο διάσωσης» 78 δισ. ευρώ-) για τον έλεγχο της δημοσιονομικής της κατάστασης.

Το Δημοσιονομικό Σύμφωνο υπεγράφη στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου από τους Ευρωπαίους ηγέτες με εξαίρεση τη Βρετανία και την Τσεχία.

Βάσει του Συμφώνου, η Πορτογαλία καλείται να διατηρήσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού της κατά μέσο όρο στο 0,5% του ΑΕΠ και να μειώσει το συνολικό χρέος στο 60% του ΑΕΠ, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Dow Jones.

Στο πορτογαλικό Κοινοβούλιο θα συνεχιστεί η συζήτηση σχετικά με το εάν θα συμπεριληφθεί στο Σύνταγμα ο κανόνας για το έλλειμμα του προϋπολογισμού ή εάν θα αρκεστεί σε νόμο που θα μπορεί να ανατραπεί με πλειοψηφία δύο τρίτων.

Η αξιωματική αντιπολίτευση των Σοσιαλιστών τάσσεται υπέρ της δεύτερης επιλογής, ενώ η κυβέρνησης επιδιώκει την ενσωμάτωση του κανόνα στο Σύνταγμα.

Πολλές από τις 25 χώρες που έχουν υπογράψει το Δημοσιονομικό Σύμφωνο αναμένεται να προχωρήσουν σε επικύρωση αργότερα εντός του έτους, μετά τις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία και το ιρλανδικό δημοψήφισμα που θα διενεργηθεί επί της Συνθήκης.

Ο υποψήφιος των Γάλλων Σοσιαλιστών για την προεδρία Φρανσουά Ολάντ έχει θέσει ως κεντρική προεκλογική του δέσμευση την επαναδιαπραγμάτευση του Δημοσιονομικού Συμφώνου, γεγονός που εγείρει το ερώτημα εάν και κατά πόσο μπορεί να «ανοίξουν» εκ νέου προς συζήτηση η σκληρότερες πτυχές του κειμένου που προωθήθηκε από τις ηγεσίες Γερμανίας και Γαλλίας.

Προκειμένου να τεθεί σε ισχύ το Δημοσιονομικό Σύμφωνο απαιτείται η κύρωσή του από 12 χώρες.

«Εάν δεν ήταν εφικτή η επικύρωση αυτού του εργαλείου, η Ευρώπη θα βυθιζόταν χωρίς κανόνες για το μέλλον της» δήλωνε πριν από την ψηφοφορία την Πέμπτη στο πορτογαλικό Κοινοβούλιο ο Πέδρο Πάσους Κοέλιου.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η ώρα της στέψης: Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός στον… τελικό των τελικών

Ο Ολυμπιακός υποδέχεται τον Παναθηναϊκό (13:30) στον 5ο τελικό της Α1 Γυναικών με την σειρά στο 2-2 και την νικήτρια ομάδα να αναδεικνύεται ταυτόχρονα πρωταθλήτρια.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024