Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πάνω από 150 εκατ. ευρώ κατέβαλε το Δημόσιο το 2011 για καταπτώσεις εγγυήσεων δανείων της ΕΑΒ

Πάνω από 150 εκατ. ευρώ κατέβαλε το Δημόσιο το 2011 για καταπτώσεις εγγυήσεων δανείων της ΕΑΒ

Το ποσό των 153.814.706,52 ευρώ χρειάστηκε να καταβάλει το ελληνικό Δημόσιο το 2011 για καταπτώσεις εγγυήσεων δανείων της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ) προηγούμενων χρόνων. Το ίδιο έτος, το Δημόσιο παρείχε και την εγγύησή του για κάλυψη ομολογιακού δανείου ποσού 25.000.000 ευρώ.

Το ποσό των 153.814.706,52 ευρώ χρειάστηκε να καταβάλει το ελληνικό Δημόσιο το 2011 για καταπτώσεις εγγυήσεων δανείων της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ) προηγούμενων χρόνων.

Το ίδιο έτος, το Δημόσιο παρείχε και την εγγύησή του για κάλυψη ομολογιακού δανείου ποσού 25.000.000 ευρώ.

Τα στοιχεία αναφέρονται σε έγγραφο του υπουργού Οικονομικών, Φίλιππου Σαχινίδη, το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή προς απάντηση ερώτησης που είχε απευθύνει στον υπουργό ο βουλευτής της ΝΔ, Νίκος Νικολόπουλος, για την ανάγκη βιωσιμότητας, στελέχωσης και ανάπτυξης της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας ΑΕ, αποκλειστικός μέτοχος της οποίας είναι το ελληνικό Δημόσιο.

Ο κ. Σαχινίδης αναφέρει, ως προς το θέμα χρηματοδότησης της εταιρείας από τον προϋπολογισμό, ότι το ελληνικό Δημόσιο, πάντα στα πλαίσια της σχετικής νομοθεσίας (ν. 2322/95), έχει παράσχει προς τα πιστωτικά ιδρύματα την εγγύησή του για τη δανειοδότηση της εταιρείας, ενώ στη συνέχεια, εξαιτίας των ταμειακών δυσχερειών και της αδυναμίας της να εξυπηρετήσει την εξόφληση των συναφθέντων δανείων, προβαίνει ως εγγυητής στην εξόφλησή τους, προβαίνει ως εγγυητής στην εξόφληση των υποχρεώσεων, που απορρέουν από την κατάπτωση των εγγυήσεων, επιβαρύνοντας ισόποσα τα χρηματοοικονομικά μεγέθη (έλλειμμα και χρέος).

Ακολούθως το Δημόσιο, ως αποκλειστικός μέτοχος της ΕΑΒ, και στα πλαίσια υιοθέτησης μέτρων, προκειμένου η εταιρεία «να συνεχίσει απρόσκοπτα τις δραστηριότητές της», προβαίνει στην κεφαλαιοποίηση των βεβαιωθέντων σε βάρος της χρεών από καταπτώσεις εγγυήσεων δανείων, με αντίστοιχες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου και ως εκ τούτου στη διαγραφή τους.

Το έγγραφο του υπουργού Οικονομικών διαβιβάστηκε στη Βουλή προς απάντηση ερώτησης που είχε καταθέσει ο βουλευτής της ΝΔ, Νίκος Νικολόπουλος, χαρακτηρίζοντας επείγουσα την ανάγκη προσλήψεων τακτικού και τεχνικού προσωπικού στην ΕΑΒ με συμβάσεις αορίστου χρόνου, μέσω ΑΣΕΠ, διότι οι ελλείψεις προσωπικού υπονομεύουν τη δυνατότητα της εταιρείας στην εκτέλεση των συμβατικών της υποχρεώσεων τόσο προς την Πολεμική Αεροπορία, όσο και σε πελάτες του εξωτερικού.

Όπως ενημερώνει ο υπουργός Οικονομικών, τον Μάρτιο του 2011, η εταιρεία κατέθεσε προς έγκριση στην Ειδική Γραμματεία ΔΕΚΟ Επιχειρησιακό Σχέδιο για τα έτη 2011-2013, στο οποίο περιέχεται αίτημα για πρόσληψη 494 εργαζομένων γενικά. Ο κ. Σαχινίδης διευκρινίζει ότι το συγκεκριμένο αίτημα θα ακολουθήσει τη διαδικασία του Ν. 3943/2011 σύμφωνα με τον οποίο κενές ή κενούμενες θέσεις μονίμου προσωπικού και προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, καλύπτονται έπειτα από έγκριση της Διϋπουργικής Επιτροπής.

Ο υπουργός αναφέρεται και στα οικονομικά αποτελέσματα της χρήσης 2010, που συντάχθηκαν κατά τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα, λέγοντας ότι υπήρξε σημαντική βελτίωση σε σχέση με το 2009, ως αποτέλεσμα του Προγράμματος Αναδιάρθρωσης 2011-2015. Όπως ειδικότερα ενημερώνει ο κ. Σαχινίδης, για πρώτη φορά επιτεύχθηκε θετικό λειτουργικό αποτέλεσμα προ αποσβέσεων και τόκων (EBITDA), ενώ μεγάλη μείωση της τάξης του 20% σημειώθηκε στο λειτουργικό κόστος της εταιρείας.

Σε ό,τι αφορά την εξαγωγική δραστηριότητα της εταιρείας, η οποία ξεπερνά το 50% των συνολικών της πωλήσεων, ο υπουργός Οικονομικών ενημερώνει ότι κατά την τρέχουσα χρονική περίοδο, το ανατεθέν με υπογεγραμμένες συμβάσεις και προς εκτέλεση έργο για την εγχώρια και διεθνή αγορά για τα επόμενα έτη ανέρχεται στα 830 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων 464 εκατομμύρια ευρώ (ποσοστό 56%) αφορούν την αγορά του εξωτερικού.

Οι εξαγωγές της ΕΑΒ, παρά τις συνθήκες της πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης, ανήλθαν σε 80 εκατομμύρια ευρώ μόνο για το 2010, με ανοδική τάση, η δε ετήσια αύξηση το 2010 σε σχέση με το 2009 ήταν 37%. Στο επιχειρησιακό σχέδιο της εταιρείας -επισημαίνει ο κ. Σαχινίδης- εκτιμάται περαιτέρω αύξηση εξαγωγών 30% κατ΄έτος έως το 2013.

Ο υπουργός αναφέρεται όμως και στη δυνατότητα εξαίρεσης του προσωπικού της ΕΑΒ ΑΕ από το ενιαίο μισθολόγιο, θυμίζοντας ότι με βάση το ισχύον θεσμικό πλαίσιο παρέχεται η δυνατότητα με κοινή υπουργική απόφαση να εξαιρούνται συγκεκριμένες ειδικότητες ή κλάδοι από τα ανώτατα όρια των μηνιαίων τακτικών αποδοχών.

«Στο πλαίσιο αυτό και εφόσον κριθεί από τα συναρμόδια υπουργεία ότι ορισμένες ειδικότητες από το προσωπικό της ΕΑΒ ΑΕ πρέπει να εξαιρεθούν από τα ανώτατα όρια, θα υπάρξει σχετική ρύθμιση» προσθέτει ο κ. Σαχινίδης.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Έξαλλοι στη Μακάμπι: «Λέει ψέματα ο Αταμάν»

Πηγή της Μακάμπι απαντά σε όσα της προσάπτει ο Εργκίν Αταμάν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024