Δευτέρα 20 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Την ενίσχυση του ευρωπαϊκού τείχους προστασίας ζητεί ο ΟΟΣΑ

Την ενίσχυση του ευρωπαϊκού τείχους προστασίας ζητεί ο ΟΟΣΑ

Την ενίσχυση της δύναμης πυρός του ευρωπαϊκού τείχους προστασίας ζήτησε σήμερα, Τρίτη, από τις Βρυξέλλες ο Γενικός Γραμματέας του ΟΟΣΑ Ανχέλ Γκουρία παρουσιάζοντας τις εκθέσεις του Οργανισμού για την Ευρωζώνη και την ΕΕ. Ο Γκουρία τόνισε, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Όλι Ρεν, ότι η Ευρώπη πρέπει να ενισχύσει τις προσπάθειες για να επανακτήσει την βιώσιμη ανάπτυξη και αναφέρθηκε στα μέτρα και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για να δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη, να αποκατασταθεί η ισορροπία των οικονομιών της περιοχής και να ενισχυθεί η οικονομική διακυβέρνηση.

Την ενίσχυση της δύναμης πυρός του ευρωπαϊκού τείχους προστασίας ζήτησε σήμερα, Τρίτη, από τις Βρυξέλλες ο Γενικός Γραμματέας του ΟΟΣΑ Ανχέλ Γκουρία παρουσιάζοντας τις εκθέσεις του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης για την Ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Γκουρία τόνισε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Όλι Ρεν ότι η Ευρώπη πρέπει να ενισχύσει τις προσπάθειες για να επανακτήσει την βιώσιμη ανάπτυξη και αναφέρθηκε στα μέτρα και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για να δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη, να αποκατασταθεί η ισορροπία των οικονομιών της περιοχής και να ενισχυθεί η οικονομική διακυβέρνηση.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΟΣΑ τόνισε πως το τρέχον επίπεδο της ευρωπαϊκής δέσμευσης για τα κεφάλαια διάσωσης δεν είναι αρκετό για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στην αγορά. Ο ίδιος ζήτησε ένα αξιόπιστο τείχος προστασίας που θα παρέχει στις κυβερνήσεις τις Ευρωζώνης τα περιθώρια που χρειάζονται για να επικεντρωθούν στην αναζωογόνηση της οικονομικής ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης.

«Χρειάζεται αποφασιστική δράση για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη και να στηριχθεί η ζήτηση», δήλωσε ο Γκουρία. «Η Ευρώπη βρίσκεται σε στασιμότητα. Πρέπει να κάνει την ανάπτυξη νούμερο ένα προτεραιότητα», είπε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος αναγνώρισε πως τα πρόσφατα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί για την ενίσχυση της δημοσιονομικής πειθαρχίας, στην Ελλάδα, την Ιταλία, την Πορτογαλία και την Ισπανία είναι σημαντικά βήματα, αλλά οι προκλήσεις παραμένουν. Όπως τόνισε, οι δημοσιονομικές και οικονομικές ανισορροπίες της περιοχής έχουν οδηγήσει σε αδύναμους τραπεζικούς ισολογισμούς, σε υψηλή ανεργία και χαμηλή ανάπτυξη.

Ο Γκουρία τάχθηκε υπέρ ενός φιλόδοξου προγράμματος μεταρρυθμίσεων στις αγορές προϊόντων και εργασίας και ζήτησε αλλαγές στα φορολογικά συστήματα και στην εκπαίδευση προκειμένου να υπάρξει μείωση της επίμονα υψηλής ανεργίας – ιδιαίτερα μεταξύ των νέων.

Σημειώνεται πως οι δύο έρευνες του ΟΟΣΑ υπογραμμίζουν την ανάγκη για την Ευρώπη να προχωρήσει σε θεμελιώδεις αλλαγές στη χρηματοπιστωτική εποπτεία και ρύθμιση. Όπως τονίζεται η Ευρώπη χρειάζεται ένα αποτελεσματικό σύστημα επίλυσης των κρίσεων, ενώ διατυπώνονται συστάσεις για τις υπερβολικά στενές σχέσεις μεταξύ των εγχώριων τραπεζών και των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων.

Από την πλευρά του ο αρμόδιος Επίτροπος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις κ. Όλι Ρεν τόνισε πως το τοίχος προστασίας που παρέχεται μέσω του ESM θα είναι πλήρως λειτουργικό το καλοκαίρι και θα διασφαλίσει τη σταθερότητα στην Ευρωζώνη. Εξέφρασε δε την πεποίθηση πως σύντομα θα υπάρξει συναίνεση για την ενίσχυση των μηχανισμών προστασίας της ζώνης του ευρώ.

Πάντως απέφυγε να αναφερθεί στη δυνατότητα αύξηση της δύναμης πυρός του τοίχους προστασίας της ζώνης του ευρώ στο 1 τρις. ευρώ και παρέπεμψε για τις όποιες αποφάσεις στο Ecofin της Παρασκευής.

Τέλος, αναφέρθηκε στην ανάγκη ευρύτερης εμβάθυνσης της ευρωπαϊκής αγοράς και της ενίσχυσης των πολιτικών οικονομικής διακυβέρνησης και οικονομικής συνεργασίας στην ΕΕ έως το 2015.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Τα νέα για Ορτέγκα και η αποθέωση του Ποντένσε

Οι εξελίξεις με τον Αργεντίνο μπακ ενόψει τελικού Conference με την Φιορεντίνα και τα αποθεωτικά σχόλια των παικτών του Ολυμπιακού για τον Ποντένσε

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 20 Μαϊου 2024