Τρίτη 21 Μαϊου 2024
weather-icon 21o

Κορυφώνεται η μάχη για το Ελληνικό με τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής

Ξεκίνησε το πρωί της Τετάρτης στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου για το πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού, θέμα που προκαλεί ποικίλες αντιδράσεις τόσο από φορείς της αγοράς που εκτιμούν ότι παραμένουν αρκετοί περιορισμοί στην αξιοποίησή του όσο και από τους όμορους δήμους και κινήσεις πολιτών που ζητούν τη δημιουργία ενός μητροπολιτικού πάρκου. Ο υπουργός Περιβάλλοντος ανακοίνωσε έξι προσθήκες στο νομοσχέδιο, εκ των οποίων η μία προβλέπει την αύξηση του συντελεστή δόμησης στην παραλιακή ζώνη σε 0,25 (από 0,20), του ύψους των κτιρίων σε 16 μέτρα (από 10) και τη δυνατότητα χρήσεων αμιγούς κατοικίας έως το 40% της έκτασης. 

Ξεκίνησε το πρωί της Τετάρτης στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου για το πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού, θέμα που προκαλεί ποικίλες αντιδράσεις τόσο από φορείς της αγοράς που εκτιμούν ότι παραμένουν αρκετοί περιορισμοί στην αξιοποίησή του όσο και από τους όμορους δήμους και κινήσεις πολιτών που ζητούν τη δημιουργία ενός μητροπολιτικού πάρκου.

Το νομοσχέδιο αφορά επίσης το Πρόγραμμα «Ήλιος», την ενσωμάτωση της Οδηγίας 2009/28/ΕΚ για την προώθηση χρήσης ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές και την ενσωμάτωση Οδηγίας για τα βιοκαύσιμα (2009/30/ΕΚ).

Η συζήτηση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια θα γίνει σε τρεις συνεδριάσεις, η μία σήμερα το πρωί, η δεύτερη στις 6 το απόγευμα και η τρίτη αύριο Πέμπτη στις 6 το απόγευμα.

Κατά την έναρξη της συζήτησης, ο υπουργός Περιβάλλοντος Γ. Παπακωνσταντίνου ανακοίνωσε έξι προσθήκες στο νομοσχέδιο.

Αύξηση συντελεστή δόμησης στην παράκτια ζώνη

Οι τέσσερις προσθήκες έγιναν στο άρθρο 2. Μία εξ αυτών προβλέπει, όπως είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου, την «οριακή αύξηση» στο συντελεστή δόμησης και το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος των κτιρίων στην παραλιακή ζώνη (του Αγ. Κοσμά).

Συγκεκριμένα, προβλέπεται η αύξηση του συντελεστή δόμησης στο παράκτιο μέτωπο του Αγίου Κοσμά (από 0,20 σε 0,25), η αύξηση στο μέγιστο ύψος των κτιρίων (από 10 σε 16 μέτρα) και η δυνατότητα χρήσεων αμιγούς κατοικίας έως το το 40% της συνολικής έκτασης του παράκτιου μετώπου.

Η προσθήκη προβλέπει ότι «επιτρέπονται και οι χρήσεις αμιγούς κατοικίας σε ποσοστό που δεν μπορεί να υπερβαίνει το 40% της συνολικής έκτασης του παράκτιου μετώπου. Στις περιοχές αμιγούς κατοικίας ο συντελεστής δόμησης που καθορίζεται από την πολεοδομική μελέτη δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερος του 0,6».

Άλλες δύο προσθήκες έγιναν στο άρθρο 6.

Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, ο εισηγητής Γ. Χαραλαμπόπουλος, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι η αξιοποίηση του Ελληνικού θα συμβάλει στην ετήσια αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,3% έως 0,5%, ενώ εκτιμάται ότι θα δημιουργηθούν 16.000 θέσεις εργασίας την πρώτη περίοδο λειτουργίας του έργου.

Ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας Μ. Βαρβιτσιώτης είπε ότι στην περιοχή θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένα σύγχρονο επιχειρηματικό πάρκο, όπου θα κατασκευασθούν μεταξύ άλλων νοσοκομεία, κλινικές κ.τλ., ώστε να ενισχυθεί ο λεγόμενος ιατρτικός τουρισμός.

Ακόμα, είπε ότι δημιουργείται το μεγαλύτερο πάρκο και προσέθεσε ότι είναι σημαντικό το γεγονός ότι ο ιδιώτης επενδυτές θα αναλάβει το κόστος συντήρησης και διαχείρισης του έργου, σε αντίθεση με ό,τι συμβάνει με άλλα πάρκα, όπως για παράδειγμα το «Αντώνης Τρίτσης» στο Ίλιον, το οποίο όπως είπε παραμένει αναξιοποίητο.

Από την πλευρά του ΚΚΕ, ο Ν. Παπακωνσταντίνου υποστήριξε ότι υπάρχουν πολλές «μυθοπλασίες» σε ό,τι αφορά τη δυνατότητα αξιοποίησης από τους ενδιαφερόμενους επενδυτές. Το ΚΚΕ θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο και συντάσσεται με τις απόψεις που ζητούν τη δημιουργία μητροπολιτικού πάρκου στην περιοχή.

Ο ειδικός αγορητής του ΛΑΟΣ Ηλ. Πολατίδης είπε ότι αν και το νομοσχέδιο είναι ανεπαρκές και κρίσιμα ζητήματα μετατίθενται για το μέλλον, τόσο για το Ελληνικό όσο και για το «Ήλιος», το κόμμα του θα ψηφίσει ναι επί της αρχής.

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, τέλος, η Ηρώ Διώτη υποστήριξε ότι δεν πρόκειται για αξιοποίηση, αλλά για «ξεπούλημα» του Ελληνικού, με όρους πλήρους εκποίησης και πλήρους τσιμεντοποίησης. Μεγάλος χαμένος είναι ο ελληνικός λαός, προσέθεσε. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο.

Η ψήφιση του νομοσχεδίου στο σύνολο του, συνήθως γίνεται σε επόμενη συνεδρίαση η οποία είναι μία ολιγόλεπτη διαδικασία. Με βάση τη συνήθη κοινοβουλευτική πρακτική, αυτό μπορεί να γίνει στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας, αλλά σε κάθε περίπτωση το ακριβές χρονοδιάγραμμα θα αποφασισθεί κατά τη διάρκεια της συζήτησης.

Πιθανότερο είναι η ψήφιση να ολοκληρωθεί την Πέμπτη.

Ενστάσεις από τους υποψήφιους επενδυτές

Παράλληλα, σε εξέλιξη είναι η διαγωνιστική διαδικασία για το Ελληνικό από το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, ενώ η προθεσμία για την εκδήλωση ενδιαφέροντος πήρε παράταση για τις 17 Απριλίου.

Σε συνέντευξή του στο Reuters ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ Κ. Μητρόπουλος, είπε είπε ότι το Ελληνικό προσελκύει το ενδιαφέρον εταιριών ανάπτυξης ακινήτων από όλον τον κόσμο.

Το έργο, με εκτιμώμενο κόστος κατασκευής 5 δισ. ευρώ περίπου, θα μπορούσε να προσθέσει 0,3% ετησίως στο ΑΕΠ της χώρας, εκτίμησε ο κ. Μητρόπουλος και προσέθεσε ότικατά τη διάρκεια της κατασκευής θα δημιουργηθούν περί τις 6.000 με 9.000 θέσεις εργασίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ορισμένοι από τους ενδιαφερόμενους επενδυτές εκφράζουν έντονες αντιρρήσεις για τους «περιορισμούς», που όπως λένε, υπάρχουν στην αξιοποίηση του χώρου του πρώην αεροδρομίου και της παράκτιας παραλιακής ζώνης του Αγ. Κοσμά.

Ενδεικτικά αναφέρουν ότι ο συντελεστής δόμησης (0,2) στο παραλιακό μέτωπο είναι πολύ χαμηλός, όπως άλλωστε και το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος των κτιρίων (10 μέτρα).

Αυτό δυσκολεύει πολύ την οικοδόμηση ορισμένων ακινήτων, καθώς το ελάχιστο ύψος σε μία τέτοια περίπτωση θα είναι περίπου 14 μέτρα.

Καθώς η συνολική επιφάνεια που μπορεί να οικοδομηθεί στην παράκτια ζώνη είναι 160.000 τετραγωνικά μέτρα, επισημαίνουν ότι μπορεί το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος να είναι για παράδειγμα 20 μέτρα, χωρίς να δημιουργείται πρόβλημα, δηλαδή δεν θα κρύβεται η θέα προς τη θάλασσα, καθώς η περιοχή θα είναι αραιοδομημένη.

Τα μηνύματα έφτασαν στην κυβέρνηση και όπως φαίνεται από τις αλλαγές που έγιναν σήμερα, σε ό,τι αφορά ειδικότερα την παραλιακή ζώνη, οι προτάσεις για τροποποιήσεις έγιναν αποδεκτές.

Η πρόταση για το Μητροπολιτικό Πάρκο

Από την πλευρά, αρκετοί όμοροι δήμοι και κινήσεις πολιτών που συγκροτούν την «Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού» αντιδρούν στο νομοσχέδιο και με ανοικτή επιστολή τους στους βουλευτές ζητούν να μην το ψηφίσουν.

Όπως λένε, με το ν/σ προβλέπονται «εντατικές χρήσεις και σκανδαλώδεις όροι δόμησης», οι οποίοι, αν εφαρμοστούν, δίνουν την δυνατότητα στους επίδοξους επενδυτές να οικοδομήσουν στην συνολική έκταση των 6.200 περίπου στρεμμάτων, κτιριακές εγκαταστάσεις 3.500.000 περίπου εκατομμυρίων τετραγωνικών μέτρων, μετατρέποντας το χώρο του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού και της παραλίας του Αγίου Κοσμά σε ένα νέο πολεοδομικό κέντρο στο λεκανοπέδιο της Αττικής, ουσιαστικά σε μια «πόλη μέσα στην πόλη».

Η Επιτροπή προτείνει τη δημιουργία ενός δημόσιου και κοινόχρηστου Μητροπολιτικού Πάρκου πρασίνου με ήπιες δραστηριότητες αθλητισμού, πολιτισμού και κοινωφελείς εγκαταστάσεις για όλους τους κατοίκους της Αθήνας.

Η Επιτροπή καλεί σήμερα σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 6 το απόγευμα έξω από τη Βουλή, στο χώρο του Άγνωστου Στρατιώτη.

Ενδεκτική, πάντως, των αντιδράσεων που υπάρχουν για το νομοσχέδιο, είναι και η παραίτηση του προέδρου του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας Γιάννη Πολύζου (παραιτήθηκαν επίσης η αντιπρόεδρος Δανάη Αντωνάκη και το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής Μ. Μαντούβαλου).

Ένας από τους λόγους της παραίτησης εκτιμάται ότι είναι και η πρόταση που προωθείται για το Ελληνικό.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Αφιέρωμα της Euroleague στον Ολυμπιακό ενόψει του Final Four (vid)

Η Euroleague ετοίμασε ένα εντυπωσιακό αφιέρωμα για τον Ολυμπιακό με αφορμή το Final Four του Βερολίνου.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 21 Μαϊου 2024