Κυριακή 05 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Προσφυγή στον ΠΟΕ κατά της Κίνας από ΗΠΑ, ΕΕ και Ιαπωνία για τις σπάνιες γαίες

Προσφυγή στον ΠΟΕ κατά της Κίνας από ΗΠΑ, ΕΕ και Ιαπωνία για τις σπάνιες γαίες

Κατά της Κίνας για την πολιτική περιορισμού των εξαγωγών των σπάνιων γαιών προσέφυγαν από κοινού στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου οι ΗΠΑ, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ιαπωνία. Όπως υποστηρίζουν οι τρεις χώρες, οι περιορισμοί που έχουν επιβληθεί από την Κίνα έχουν αυξήσει σημαντικά την τιμή των μετάλλων. Αντίστοιχα, παραμένουν σχετικά φτηνά μέσα στη χώρα, δίνοντας προβάδισμα στην εγχώρια βιομηχανία.

Κατά της Κίνας για την πολιτική περιορισμού των εξαγωγών των σπάνιων γαιών προσέφυγαν από κοινού στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου οι ΗΠΑ, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ιαπωνία.

Όπως υποστηρίζουν οι τρεις χώρες, οι περιορισμοί που έχουν επιβληθεί από την Κίνα έχουν αυξήσει σημαντικά την τιμή των μετάλλων. Αντίστοιχα, παραμένουν σχετικά φτηνά μέσα στη χώρα, δίνοντας προβάδισμα στην εγχώρια βιομηχανία.

«Οι περιορισμοί που επιβάλλει η Κίνα στις σπάνιες γαίες και σε άλλα προϊόντα παραβιάζουν τους κανόνες του διεθνούς εμπορίου και πρέπει να ακυρωθούν. Τα μέτρα αυτά επηρεάζουν τους παραγωγούς και τους καταναλωτές μας στους κόλπους της ΕΕ και στον κόσμο», δήλωσε σχετικά ο επίτροπος αρμόδιο για το Εμπόριο Κάρελ Ντε Γκαχτ.

Στο ζήτημα παρενέβη σε οξύ ύφος και ο Μπαράκ Ομπάμα που υπογράμμισε ότι «πρέπει να ελέγξουμε το ενεργειακό μας μέλλον και δεν μπορούμε να επιτρέψουμε την ενεργειακή βιομηχανία να ριζώσει σε άλλη χώρα γιατί τους επιτρέπεται να σπάνε τους κανόνες».

Αντιθέτως η Κίνα επισημαίνει ότι έχει βάλει τα όρια στην παραγωγή των μετάλλων για περιβαλλοντικούς λόγους και την αποφυγή της καταστροφικής μεταλλευτικής δραστηριότητας. Ο εκπρόσωπος της χώρας επισήμανε ακόμη ότι η χώρα; θα συνεχίσει κανονικά τις εξαγωγές.

Η κινεζική κυβέρνηση, από την πλευρά της, αντέδρασε ανακοινώνοντας ότι είναι έτοιμη να αντικρούσει την προσφυγή και το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Xinhua μετέδωσε ότι η ενέργειες αυτού του είδους θα γίνουν μπούμερανγκ και θα βλάψουν τους οικονομικούς δεσμούς.

Σπάνιες γαίες χαρακτηρίζονται 17 μέταλλα (όχι απαραίτητα πολύ δυσεύρετα) που χρησιμοποιούνται κυρίως σε εφαρμογές και προϊόντα υψηλής τεχνολογίας.

Από το 2011 η Κίνα, που παράγει το 95% της ποσότητας που χρησιμοποιείται διεθνώς, έχει επιβάλλει αυστηρούς περιορισμούς στη διάθεση τους.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Για αυτό ο Μπαρτζώκας δεν χρησιμοποίησε καθόλου τον Μόουζες Ράιτ»

Ποιος είναι ο λόγος που ο Μόουζες Ράιτ δεν έπαιξε καθόλου στο Game 4 με την Μπαρτσελόνα στο ΣΕΦ…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 05 Μαϊου 2024