Σάββατο 18 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Eπίπληξη, αλλά όχι κυρώσεις για το «φουσκωμένο» έλλειμμα αναμένει η Μαδρίτη στο Eurogroup

Eπίπληξη, αλλά όχι κυρώσεις για το «φουσκωμένο» έλλειμμα αναμένει η Μαδρίτη στο Eurogroup

Από διάφορες φάσεις περνούν οι σχέσεις της Μαδρίτης-Βρυξελλών σχετικά με τα νέα «φουσκωμένα» στοιχεία της ισπανικής κυβέρνησης για το έλλειμμα. Στη Μαδρίτη θεωρούν δεδομένη την αυστηρή προειδοποίηση στο Eurogroup της Δευτέρας, ωστόσο, στις αυστηρές προειδοποιήσεις του Ραχόι ότι δεν μπορεί να λάβει άλλα μέτρα, γιατί θα ρίξει τη χώρα στην ύφεση, οι Βρυξέλλες φαίνεται να μην τραβούν το σκοινί.

Από διάφορες φάσεις περνούν οι σχέσεις της Μαδρίτης με τις Βρυξέλλες σχετικά με τα νέα «φουσκωμένα» στοιχεία της ισπανικής κυβέρνησης για το έλλειμμα.

Στη Μαδρίτη θεωρούν δεδομένη την αυστηρή προειδοποίηση στο Eurogroup της Δευτέρας.

Υπενθυμίζεται ότι το έλλειμμα της Ισπανίας για το 2011 έκλεισε στο 8,5% του ΑΕΠ, έναντι στόχου για 6%, γεγονός που καθιστά σχεδόν αδύνατη την επίτευξη των στόχων που έχει θέσει η κυβέρνηση Ραχόι για το 2012.

Η χώρα βρίσκεται ήδη σε κοινωνική αναταραχή, λόγω των μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας, και τα συνδικάτα έχουν προαναγγείλει γενική απεργία για τις 29 Μαρτίου.

Μάλιστα προειδοποιούν ότι αν η κυβέρνηση δεν κάνει πίσω, οι απεργίες θα συνεχιστούν.

Ο ίδιος ο Ραχόι έχει αναγνωρίσει ότι η χώρα δεν θα πετύχει το στόχο για το 2012, επικαλούμενος μάλιστα την «εθνική κυριαρχία». Όπως σημειώνει η El Pais, η κίνηση αυτή ερμηνεύεται ως άμεση αμφισβήτηση των γερμανικής προέλευσης πολιτικών για αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία.

Ο στόχος για το 2012 ήταν έλλειμμα 4,4% του ΑΕΠ, όμως με τα νέα στοιχεία και με δεδομένο ότι το ποσοστό ανεργίας ξεπερνά πλέον το 22%, ο στόχος πήγε στο 5,8% με τελικό στόχο το 3% το 2013.

Οι Βρυξέλλες αντιμετώπισαν με δυσπιστία και ενόχληση τη θέση Ραχόι, όμως πηγές από το περιβάλλον του πρωθυπουργού έλεγαν ότι «η ΕΕ δεν πρέπει να είναι τόσο επίμονη με τους δημοσιονομικούς στόχους».

Στη Μαδρίτη αποτελεί κοινό στόχο ότι οι περαιτέρω περικοπές στο κοινωνικό περιβάλλον που έχει ήδη διαμορφωθεί στη χώρα θα φέρει ακόμα περισσότερη ύφεση και ακόμα περισσότερα προβλήματα.

Επικαλούνται μάλιστα το γεγονός ότι και άλλες χώρες της Ευρωζώνης αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα ή έχουν ήδη μπει σε τροχιά ύφεσης.

Με δεδομένη την «επίπληξη» που θα δεχθεί η Ισπανία στο Eurogroup της Δευτέρας, ο υπουργός Οικονομικών Λουις ντε Γκίντος αναζητά συμμαχίες.

Πάντως, και οι Βρυξέλλες δείχνουν να μην θέλουν -τουλάχιστον προς το παρόν- να τραβήξουν στο σκοινί, καθώς σε μια από τις τελευταίες τους ανακοινώσεις συμφωνούν με την Μαδρίτη στον τελικό στόχο που είναι το έλλειμμα να έχει πέσει στο 3% του ΑΕΠ το 2013.

Και έπεται συνέχεια.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Κοντά στο sold out η Φιορεντίνα για τον τελικό – Πόσα εισιτήρια απομένουν

Πολύ κοντά στο να εξαντλήσουν τα διαθέσιμα εισιτήρια για τον τελικό του Europa Conference League είναι οι οπαδοί της Φιορεντίνα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 18 Μαϊου 2024