Δευτέρα 20 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Κορυφώνεται η αγωνία για το PSI λίγη ώρα πριν την εκπνοή της προθεσμίας

Κορυφώνεται η αγωνία για το PSI λίγη ώρα πριν την εκπνοή της προθεσμίας

Κορυφώνεται η αγωνία για την έκβαση του PSI λίγη ώρα πριν την εκπνοή της προθεσμίας. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, το ποσοστό συμμετοχής αναμένεται να κινηθεί κοντά στο 85%, ωστόσο το κρισιμότερο σημείο θα είναι οι αποφάσεις που θα λάβει η κυβέρνηση μαζί με την τρόικα για την πολύ πιθανή ενεργοποίηση της ρήτρας συλλογικής δράσης (CACs). Οι επίσημες ανακοινώσεις για την έκβαση της διαδικασίας αναμένονται το πρωί της Παρασκευής, ενώ στις 15:00 θα συνεδριάσει το Eurogroup με τηλεδιάσκεψη ώστε να λάβει τις τελικές αποφάσεις για τις CACs.

Κορυφώνεται η αγωνία για την έκβαση του PSI λίγη ώρα πριν την εκπνοή της προθεσμίας, που λήγει στις 10 το βράδυ.

Η σημερινή προθεσμία αφορά σε ομόλογα υπό το ελληνικό δίκαιο, ύψους 177,5 δισ. ευρώ περίπου.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, το ποσοστό συμμετοχής αναμένεται να ξεπεράσει το 85%, ωστόσο το κρισιμότερο σημείο θα είναι οι αποφάσεις που θα λάβει η κυβέρνηση μαζί με την τρόικα για την πολύ πιθανή ενεργοποίηση της ρήτρας συλλογικής δράσης.

Σύμφωνα με πηγές της αγοράς, η συμμετοχή (στο σύνολο των 206 δισ. ευρώ) διαμορφώνεται περί το 80%. Οι ίδιες πηγές θεωρούν δεδομένη την ενεργοποίηση της ρήτρας συλλογικής δράσης (CACs), κίνηση η οποία θα οδηγήσει σε πιστωτικό γεγονός και την πληρωμή των ασφαλίστρων κινδύνου (CDS).

Οι επίσημες ανακοινώσεις για την έκβαση της διαδικασίας αναμένονται στις 8 το πρωί της Παρασκευής, ενώ αργότερα, στις 15:00, θα συνεδριάσει το Eurogroup μέσω τηλεδιάσκεψης ώστε να λάβει τις τελικές αποφάσεις για τις CACs.

Στις 12 Μαρτίου, θα γίνει η ανταλλαγή, ενώ την ίδια ημέρα θα συνεδριάσει το Eurogroup (διά της φυσικής παρουσίας των υπουργών αυτή τη φορά), σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα.

Στις 14 Μαρτίου αναμένεται η συνεδρίαση του Euroworking Group για να κλειδώσει το νέο πρόγραμμα των 130 δισ. ευρώ και να οριστικοποιηθεί το χρονοδιάγραμμα των εκταμιεύσεων.

Στις 15 Μαρτίου θα συνεδριάσει το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τη χρηματοδότηση του νέου προγράμματος στήριξης.

Όπως είπε την Πέμπτη, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις, το ποσό που θα δοθεί τελικώς δεν έχει ακόμη προσδιορισθεί.

«Το ακριβές ποσό της συμμετοχής του ΔΝΤ δεν έχει ακόμη προσδιορισθεί είναι κάτι που θα προτείνει η Γενική Διευθύντρια στο Εκτελεστικό Συμβούλιο», δήλωσε.

Για τα ομόλογα υπό ξένο δίκαιο, όπου υπάρχουν μεγαλύτερες δυσκολίες λόγω των όρων των ομολόγων αλλά και του γεγονότος ότι έχουν ήδη ενσωματωμένες ρήτρες, η ανταλλαγή θα γίνει στις αρχές Απριλίου.

Η ανταλλαγή αφορά 28 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 18 αφορούν ομόλογα υπό ξένο δίκαιο (αγγλικό, ιαπωνικό και ελβετικό) και τα υπόλοιπα 10 είναι ομόλογα των ΔΕΚΟ εγγυημένα από το Ελληνικό Δημόσιο.

Κυβερνητικές πηγές έλεγαν ότι για αυτή την δεύτερη ανταλλαγή «δεν χρειάζεται να είναι ανοιχτή η Βουλή».

Στις 20 Μαρτίου, λήγει το ομόλογο των 14,4 δισ. ευρώ. Σε αυτό το ομόλογο, το μερίδιο της ΕΚΤ είναι 4,6 δισ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότη ΕΚΤ εξαιρείται από το «κούρεμα».

Η επιτυχής έκβαση της αναδιάρθρωσης του δημοσίου χρέους θα δώσει μία πολύτιμη ανάσα στην ελληνική οικονομία, τόσο σε ό,τι αφορά τη μείωση του συνολικού όγκου, όσο και στη μεγάλη μείωση των τόκων, ιδίως τα επόμενα τρία χρόνια όταν το επιτόκιο των νέων ελληνικών ομολόγων θα είναι 2%.

Ωστόσο, οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι αργά η γρήγορα θα αναδιαρθρωθεί και το δημόσιο χρέος που είναι στα χέρια του «επίσημου τομέα» και κατά κύριο λόγο των κρατών της Ευρωζώνης. Σε αυτή την περίπτωση βεβαίως, τα πράγματα δεν είναι τόσο «εύκολα» όσο στην περίπτωση του ιδιωτικού τομέα.

Απ’ αυτή την άποψη, όπως επισημαίνει ο αναλυτής της InTouch Capital Markets, Ανδρέας Κούτρας, η Ελλάδα βαδίζει προς μία «αργεντινοποίηση», όπου η μία αναδιάρθρωση θα διαδέχεται την άλλη, χωρίς κανείς να ξέρει πότε η χώρα θα μπει σε μία τροχιά σταθεροποίησης και ανάκαμψης.

Νέα συνεδρίαση του Υπουργικού την Παρασκευή

Στη σημασία της επιτυχίας του προγράμματος ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, Λουκάς Παπαδήμος, στο Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο θα συνεδριάσει εκ νέου την Παρασκευή.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, ενημέρωσε για τα ασφαλιστικά ταμεία που δεν δέχτηκαν να ενταχθούν στο PSI, εκφράζοντας την λύπη του. Ο πρωθυπουργός, από την πλευρά του, φέρεται να έκανε λόγο για «παράλογη και μυωπική λογική».

Ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης, χαρακτήρισε την απόφαση των ταμείων λανθασμένη, καθώς, όπως είπε, «δεν προστατεύουν ούτε τη δική τους περιουσία».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Τα νέα για Ορτέγκα και η αποθέωση του Ποντένσε

Οι εξελίξεις με τον Αργεντίνο μπακ ενόψει τελικού Conference με την Φιορεντίνα και τα αποθεωτικά σχόλια των παικτών του Ολυμπιακού για τον Ποντένσε

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 20 Μαϊου 2024