Δευτέρα 20 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Πληθωριστικούς κινδύνους και «ενδείξεις ομαλότητας» για την Ευρωζώνη βλέπει ο Ντράγκι

Πληθωριστικούς κινδύνους και «ενδείξεις ομαλότητας» για την Ευρωζώνη βλέπει ο Ντράγκι

Φόβους για πληθωριστικούς κινδύνους εξέφρασε ο Μ.Ντράγκι στη συνέντευξη που ακολούθησε της απόφασης του ΔΣ της ΕΚΤ για διατήρηση του βασικού επιτοκίου της στο 1%. Ο πληθωρισμός θα παραμείνει άνω του 2% στο 2012 και υπάρχουν κίνδυνοι ανοδικής κίνησής του, είπε. Ερμηνεύοντας τις δηλώσεις του επικεφαλής της ευρωτράπεζας, οι αναλυτές εκτιμούν ότι το επόμενο διάστημα θα αποσυρθούν κάποια από τα «μη συμβατικά» μέτρα στήριξης της ρευστότητας, ενώ περιορίζονται σημαντικά οι πιθανότητες μίας μείωσης επιτοκίων.

Φόβους για πληθωριστικούς κινδύνους εξέφρασε ο Μ.Ντράγκι στη συνέντευξη που ακολούθησε της απόφασης του ΔΣ της ΕΚΤ για διατήρηση του βασικού επιτοκίου της στο 1%, όπως άλλωστε αναμενόταν.

Ο πληθωρισμός θα παραμείνει άνω του 2% στο 2012 (κοντά στο 2,4%) και υπάρχουν κίνδυνοι ανοδικής κίνησής του, είπε ο Ντράγκι, ενώ στις νέες εκτιμήσεις της η ΕΚΤ αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα κυμανθεί στο 2,1% με 2,7% το 2012, πρόβλεψη αισθητά αναβαθμισμένη από το 1,5%-2,5% στην εκτίμηση του Δεκεμβρίου, εξαιτίας κυρίως της ανόδου των τιμών του πετρελαίου.

Ερμηνεύοντας τις δηλώσεις του επικεφαλής της ευρωτράπεζας, οι αναλυτές εκτιμούν ότι το επόμενο διάστημα θα αποσυρθούν κάποια από τα «μη συμβατικά» μέτρα στήριξης της ρευστότητας, ενώ περιορίζονται σημαντικά οι πιθανότητες μίας μείωσης επιτοκίων.

Σε ό,τι αφορά την οικονομία της ευρωζώνης, ο κεντρικός τραπεζίτης αν και τονίζει ότι οι κίνδυνοι παραμένουν, βλέπει ευνοϊκές ενδείξεις ομαλότητας, φράση που ερμηνεύτηκε ως ένδειξη ότι η ΕΚΤ δεν προτίθεται να προβεί σε περαιτέρω κινήσεις στήριξης.

Οι εκτιμήσεις της ΕΚΤ για την μεταβολή του ΑΕΠ της Ευρωζώνης το 2012 βρίσκονται μεταξύ -0,5% και +0,3%, ανέφερε ο Ντράγκι.

Στο σύνολο του 2012, η ΕΚΤ προβλέπει στασιμότητα στην οικονομία της ευρωζώνης (μείωση 0,1% του ΑΕΠ) και εκτιμά ότι η ανάκαμψη θα ξεκινήσει το 2013 με το ρυθμό ανάπτυξης να προσεγγίζει το το 1,1%. Για τον πληθωρισμό, το 2013 βλέπει ότι θα κινηθεί στο 1,6%.

Σε ερώτηση που δέχθηκε για την ποιότητα του χαρτοφυλακίου της ΕΚΤ, με αφορμή τις επικρίσεις, ιδιαίτερα στη Γερμανία, για το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων, ο Ντράγκι υπερασπίστηκε την πολιτική που μέχρι τώρα ακολούθησε η ΕΚΤ λέγοντας: «Το χαρτοφυλάκιό μας δεν είναι χειρότερο από εκείνο της Fed ή της Κεντρικής Τράπεζας της Αγγλίας».

Αμετάβλητο στο 0,5% κράτησε και η Κεντρικής Τράπεζα της Αγγλίας το βασικό της επιτόκιο, όπως είχε ανακοινωθεί νωρίτερα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ο «Superman» Ποντένσε έκλεισε εισιτήριο για τις 25 Ιουλίου, ο Ολυμπιακός όμως θέλει Ευρώπη στις… 25 Σεπτέμβρη (vids)

Ο Ντανιέλ Ποντένσε ανάγκασε τη Λεωφόρο να υποκλιθεί στο ταλέντο του και έκανε ήδη μια… δουλειά για τον Ολυμπιακό. Αλλά…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 20 Μαϊου 2024