Τετάρτη 01 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ελληνική χρεοκοπία θα κόστιζε 1 τρισ., βάσει εμπιστευτικού εγγράφου του IIF

Ελληνική χρεοκοπία θα κόστιζε 1 τρισ., βάσει εμπιστευτικού εγγράφου του IIF

Για τις σοβαρές και επικίνδυνες επιπτώσεις πιθανής ανεξέλεγκτης ελληνικής χρεοκοπίας στην παγκόσμια οικονομία προειδοποιεί το Διεθνές Χρηματοοικονομικό Ινστιτούτο (IIF) σε εμπιστευτικό του έγγραφο που διέρρευσε στην αγορά, την ώρα που κορυφώνεται η διαδικασία για το PSI. Η ανάσχεση του κινδύνου διάχυσης θα απαιτούσε εξωτερική στήριξη προς την Ισπανία και την Ιταλία, υποστηρίζει, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «οι ζημιές είναι δύσκολο να υπολογιστούν με οποιοδήποτε βαθμό ακρίβειας, αλλά δύσκολα δεν θα ξεπερνούσαν το ένα τρισ. ευρώ».

Για τις σοβαρές και επικίνδυνες επιπτώσεις πιθανής ανεξέλεγκτης ελληνικής χρεοκοπίας στην παγκόσμια οικονομία προειδοποιεί το Διεθνές Χρηματοοικονομικό Ινστιτούτο (IIF) σε εμπιστευτικό του έγγραφο που διέρρευσε στην αγορά, την ώρα που κορυφώνεται η διαδικασία για το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων.

«Οι ζημιές είναι δύσκολο να υπολογιστούν με οποιοδήποτε βαθμό ακρίβειας, αλλά δύσκολα δεν θα ξεπερνούσαν το ένα τρισ. ευρώ» αναφέρει χαρακτηριστικά το έγγραφο, γνώση του οποίου επικαλείται το Reuters.

To έγγραφο υποστηρίζει πως ελληνικό χρεοστάσιο θα οδηγούσε πιθανότατα στην ανάγκη εξωτερικής στήριξης προς την Ιταλία και την Ισπανία για την ανάσχεση του κινδύνου διάχυσης.

Οι επιπτώσεις θα ήταν σημαντικές και για την Ιρλανδία και την Πορτογαλία, που θα χρειάζονταν ένα «τείχος» σχεδόν 380 δισ. ευρώ για τα επόμενα πέντε χρόνια, αναφέρει το κείμενο.

Η ζημιά θα ήταν τεράστια και για την ΕΚΤ, καθώς, υποστηρίζει το έγγραφο, η έκθεση της Κεντρικής Τράπεζας ξεπερνά το 200% της κεφαλαιακής της βάσης, ενώ θα εγείρονταν και υψηλότερες ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης του ιδιωτικού τραπεζικού τομέα.

Το έγγραφο φέρει ημερομηνία 18 Φεβρουαρίου 2012 και διαβάθμιση «εμπιστευτικό».

Το Ινστιτούτο έχει εμφανιστεί αισιόδοξο πως η συμμετοχή στη διαδικασία θα είναι αρκετά υψηλή.

To IIF, που αντιπροσώπευε την πλευρά των ιδιωτών πιστωτών στις διαβουλεύσεις για το ελληνικό κούρεμα, έχει παροτρύνει σε όλους τους τόνους τους ομολογιούχους να συμμετάσχουν στο PSI -σημειώνοντας πάντως σε κάθε περίπτωση πως η τελική απόφαση για την εθελοντική διαδικασία ανήκει στον κάθε επενδυτή.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, που επικαλείται αξιωματούχο με γνώση της πορείας της διαδικασίας του PSI, η συμμετοχή στην ανταλλαγή των ομολόγων αναμένεται να φθάσει στο 75% έως 80%.

Όπως σημειώνει ο αξιωματούχος, «η ενεργοποίηση της ρήτρας συλλογικής δράσης (CAC’s) είναι σχεδόν βέβαιη».

Σε αυτήν την περίπτωση η συμμετοχή στο PSI θα φθάσει το 90% έως 95%, προσθέτει ο ίδιος.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Άιρτον Σένα: Τριάντα χρόνια χωρίς τον θρύλο

Έχουν περάσει τρεις δεκαετίες από τότε που ο «θεός» των γκραν πρι μετακόμισε σε άλλες πίστες, αφού φρόντισε να φτιάξει τις επίγειες...

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 01 Μαϊου 2024