Κυριακή 19 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
H εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από τον ELA θα συνεχισθεί, λέει ο Ν. Νικολαΐδης της Moody’s

H εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από τον ELA θα συνεχισθεί, λέει ο Ν. Νικολαΐδης της Moody’s

Πάνω από τα 100 δισ. ευρώ αυξήθηκε η χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών από τον μηχανισμό έκτακτης παροχής ρευστότητας (Emergence Liquidity Assistance) της Τράπεζας της Ελλάδος τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του αναλυτή της Moody’s κ. Νώντα Νικολαΐδη. Ο κ. Νικολαίδης μιλά στο in.gr για τις εκτιμήσεις του οίκου σχετικά με το ύψος του ELA, το κόστος δανεισμού, καθώς και τις επιπτώσεις της λειτουργίας του μηχανισμού στην πραγματική οικονομία.

Πάνω από τα 100 δισ. ευρώ αυξήθηκε η χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών από τον μηχανισμό έκτακτης παροχής ρευστότητας (Emergence Liquidity Assistance) της Τράπεζας της Ελλάδος τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του αναλυτή της Moody’s κ. Νώντα Νικολαΐδη.

Ο κ. Νικολαίδης μίλησε στο in.gr για τις εκτιμήσεις του οίκου σχετικά με το ύψος του ELA, το κόστος δανεισμού, καθώς και τις επιπτώσεις της λειτουργίας του μηχανισμού στην πραγματική οικονομία.

Κύριε Νικολαΐδη στο τελευταίο Weekly Credit Outlook της Moody’s αναφέρεσθε στον ELA, τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών, καθώς και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν λόγω της μείωσης των καταθέσεων και του γεγονότος ότι προσωρινά τα ελληνικά ομόλογα δεν είναι αποδεκτά ως ενέχυρο από την ΕΚΤ.

«Υπολογίζουμε ότι τον Φεβρουάριο η χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών ξεπέρασε τα 100 δισ. ευρώ, καθώς από τα 54 δισ. ευρώ περίπου στα οποία εκτιμούμε ότι διαμορφώθηκε η χρηματοδότηση από τον ELA τον Ιανουάριο, θα πρέπει να προσθέσουμε πέριξ των 50 δισ. ευρώ από τη χρηματοδότηση της ΕΚΤ που μεταφέρθηκαν στον ELA.»

»Η συνολική χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ ήταν τον Ιανουάριο 74 δισ. ευρώ.»

»Η ΕΚΤ ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι σταματά προσωρινά να αποδέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρο, συνεπώς υπολογίζουμε ότι γύρω στα 50 δισ. ευρώ μεταφέρθηκαν στον ELA, μέχρι να ενεργοποιηθεί στα μέσα Μαρτίου ο μηχανισμός ενίσχυσης εγγυήσεων των 35 δισ. ευρώ που προβλέπεται στο πλαίσιο του νέου πακέτου βοήθειας.»

Λέτε όμως ότι από τα 50 δισ. ευρώ, ένα ποσό θα παραμείνει και μετά στον ELA.

«Ναι. Αυτό είναι συνδυασμός δύο παραμέτρων: Των αναγκών που προκύπτουν από την εκροή καταθέσεων και την αβεβαιότητα για το PSI. »

»Έτσι λοιπόν λέμε ότι λόγω αυτών των κινδύνων πιθανώς ένα ποσοστό από τα 50 δισ. ευρώ να παραμείνει στον ELA.»

»Από το περασμένο καλοκαίρι άρχισε να αυξάνεται η χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών από τον μηχανισμό της ΤτΕ και ένας λόγος γι’ αυτό ήταν και το γεγονός ότι είχαν λιγότερα αποδεκτά ως ενέχυρο ομόλογα για να χρηματοδοτούνται από την ΕΚΤ.»

– Γράφετε ότι το κόστος δανεισμού από τον ELA είναι 3%. Ποια είναι η διάρκεια αυτών των δανείων και ποια είναι τα αποδεκτά ενέχυρα;

«Από δικούς μας υπολογισμούς και συζητήσεις που έχουμε με εμπλεκόμενους παράγοντες της αγοράς, εκτιμούμε ότι το επιτόκιο είναι γύρω στο 3% (σ.σ. για τα δάνεια από την ΕΚΤ το επιτόκιο είναι 1%).»

»Για τη χρονική διάρκεια αυτών, δεν έχουμε ακριβή εικόνα. Θεωρούμε ότι έχουν αντίστοιχη διάρκεια με τα δάνεια της ΕΚΤ, χωρίς τα τριετή (LTROs). Δηλαδή, ίσως η μέγιστη διάρκεια τους δεν ξεπερνά το 1 έτος.»

»Τα κριτήρια για τα αποδεκτά ενέχυρα είναι πιο χαλαρά σε σύγκριση με την ΕΚΤ. Σίγουρα, τα ενέχυρα των ελληνικών τραπεζών θα προέρχονται σε μεγάλο μέρος από δάνεια, όπως τα ενυπόθηκα στεγαστικά δάνεια για οπαράδειγμα.»

– Πώς στηρίζει ο ELA την ελληνική οικονομία και το τραπεζικό σύστημα; Τα δάνεια που παίρνουν οι τράπεζες θα κατευθυνθούν στις δικές τους ανάγκες ή μπορεί ένα μέρος να πάει στην πραγματική οικονομία;

«Θεωρούμε ότι αυτή η χρηματοδότηση από το ELA χρησιμοποιείται και για παραχώρηση νέων δανείων, παρόλο που υπάρχει μεγάλη μείωση στη ζήτηση και στα προτεινόμενα νέα έργα προς χρηματοδότηση στη χώρα, αλλά κυρίως για την αναχρηματοδότηση των δανείων των ίδιων των τραπεζών και προς αντικατάσταση των καταθέσεων τους που είναι σε συνεχή μείωση.»

– Αυτά τα χρήματα που ακούμε σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση των τραπεζών είτε από την ΕΚΤ είτε από την ΤτΕ στη δική μας περίπτωση από πού προέρχονται: Μήπως οι κεντρικές τράπεζες «εκτυπώνουν» νέο χρήμα;

«Δεν πιστεύω ότι είναι εκτύπωση νέου χρήματος. Κυριολεκτικά μιλώντας, αυτά τα ποσά είναι απλή παραχώρηση πίστωσης προς τις τράπεζες που δίνονται σε φυσική μορφή σε περίπτωση έλλειψης ρευστού.»

»Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τα δάνεια της ΕΚΤ και το τελευταίο 3y LTRO που έδωσε 529 δισ. ευρώ σε 800 τράπεζες, αναμένω ότι ένα μεγάλο μέρος θα πάει στις αγορές κρατικών ομολόγων.»

– Και στους καταναλωτές, στην αγορά;

«Σίγουρα, κάποιο μέρος θα πάει στην πραγματική οικονομία και σε δάνεια στα επόμενα τρία χρόνια, ανάλογα με την πιθανή βελτίωση των συνθηκών της οικονομίας στην Ευρώπη. Δεν είχαν όλες οι τράπεζες που συμμετείχαν στο LTRO τις ίδιες ανάγκες. Οι τράπεζες άντλησαν μεγάλα ποσά και ένα μέρος απ’ αυτά θα πάει σε δάνεια, ώστε να ενισχύσουν τις εργασίες και την κερδοφορία τους στο μέλλον.»

Γιώργος Κωστούλας

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Το «κλειδί» για τον Ολυμπιακό είναι η ενέργεια

Το βασικό ζητούμενο για τον Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ, είναι να βγάλουν οι παίκτες του στο αυριανό παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό, την ενέργεια που είχαν και κόντρα στην ΑΕΚ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 19 Μαϊου 2024