Τρίτη 30 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Νέα «ένεση» φθηνής ρευστότητας από την ΕΚΤ την Τετάρτη με τα τριετή δάνεια προς τις τράπεζες

Νέα «ένεση» φθηνής ρευστότητας από την ΕΚΤ την Τετάρτη με τα τριετή δάνεια προς τις τράπεζες

Κεφάλαια ύψους 500 δισ. ευρώ περίπου αναμένεται να χορηγήσει την Τετάρτη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στις ευρωπαϊκές τράπεζες, στο πλαίσιο της δεύτερης δημοπρασίας, μέσα σε δύο μήνες, με την οποία θα προσφέρει δάνεια διάρκειας τριών ετών με επιτόκιο 1%. Από τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν η ΕΚΤ πρόσφερε για πρώτη φορά τριετή δάνεια στις εμπορικές τράπεζες, το κλίμα στις αγορές βελτιώθηκε ραγδαία, ενώ οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων σημείωσαν μεγάλη πτώση, περιορίζοντας τις πιέσεις στις χώρες της Ευρωζώνης.

Τα αποτελέσματα της δεύτερης δημοπρασίας, στο πλαίσιο των πράξεων μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης (LTRO), μέσα σε δύο μήνες, με την οποία η ΕΚΤ θα χορηγήσει ρευστότητα στις ευρωπαϊκές τράπεζες για περίοδο τριών ετών, θα ανακοινωθούν στις 12:15 το μεσημέρι της Τετάρτης.

Στην προηγούμενη δημοπρασία, τον Δεκέμβριο, οι τράπεζες είχαν αντλήσει συνολικά 489 δισ. ευρώ με επιτόκιο 1%.

Η αγορά προβλέπει ότι το ποσό που θα δοθεί στις τράπεζες σήμερα θα είναι στο ίδιο επίπεδο περίπου, με αποτέλεσμα το συνολικό ύψος του LTRO να ξεπεράσει το 1 τρισ. ευρώ.

Για να υπολογίσουμε τον καθαρό νέο δανεισμό, θα πρέπει να αφαιρέσουμε 100 δισ. ευρώ περίπου, που προέρχονται από υφιστάμενα δάνεια και θα περάσουν στο τριετές LTRO.

Η ΕΚΤ δεν έχει ανακοινώσει αν στο μέλλον θα χορηγήσει ξανά ρευστότητα για περίοδο τριών ετών, καθώς τον περασμένο Δεκέμβριο είχε αποφασίσει ότι αυτό θα γίνει μόνο δύο φορές.

Παρά τις ελπίδες της αγοράς για ένα νέο τριετές LTRO στο άμεσο μέλλον, εκτιμάται ότι η ΕΚΤ θα πατήσει «φρένο», καθώς η κατάσταση στις αγορές από τον περασμένο Δεκέμβριο έχει βελτιωθεί σημαντικά και οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων έχουν υποχωρήσει ραγδαία, μειώνοντας έτσι τις πιέσεις στο κόστος δανεισμού για τις ευρωπαϊκές χώρες.

Επιπλέον, έχουν εκλείψει οι φόβοι για το ενδεχόμενο πιστωτικής κρίσης στο τραπεζικό σύστημα, ενώ οι τράπεζες αναχρηματοδοτούν τα χρέη τους με το φθηνό, «απεριόριστο» χρήμα που προσφέρει η ΕΚΤ, χωρίς να χρειάζεται να προσφύγουν στις αγορές με αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου ή να πωλήσουν περιουσιακά τους στοιχεία σε πολύ χαμηλές τιμές ώστε να συγκετντρώσουν τα απαραίτητα κεφάλαια.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Αυτός έκανε άνω – κάτω την Άστον Βίλα

Ο Αλβανός επιθετικός, Έρνεστ Μούτσι προκάλεσε πολλά προβλήματα στην άμυνα της αγγλικής ομάδας και η Μπεσίκτας πλήρωσε δέκα εκατ. ευρώ στην Λέγκια για να τον αποκτήσει

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 30 Απριλίου 2024