Σάββατο 11 Μαϊου 2024
weather-icon 21o

Μείωση 5,6% των επενδύσεων στη βιομηχανία το 2012 προβλέπει το ΙΟΒΕ

Η επενδυτική δραστηριότητα στη μεταποίηση αναμένεται να υποχωρήσει κατά 5,6% το 2012, σύμφωνα με τις πρώτες προβλέψεις του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών, όπως αναφέρεται στο δελτίο έρευνας επενδύσεων στη βιομηχανία. Τα περιθώρια προσδοκιών ανάκαμψης της επενδυτικής δραστηριότητας είναι εξαιρετικά στενά κάτω από το υπάρχον, αλλά και προβλεπόμενο δυσμενές οικονομικό κλίμα προσεχώς, σημειώνει. Το 2011, οι επενδυτικές δαπάνες στο σύνολο της μεταποίησης μειώθηκαν κατά 2,9%.

Η επενδυτική δραστηριότητα στη μεταποίηση αναμένεται να υποχωρήσει κατά 5,6% το 2012, σύμφωνα με τις πρώτες προβλέψεις του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών, όπως αναφέρεται στο δελτίο έρευνας επενδύσεων στη βιομηχανία του ΙΟΒΕ που δημοσιοποιήθηκε την Τρίτη.

Τα περιθώρια προσδοκιών ανάκαμψης της επενδυτικής δραστηριότητας είναι εξαιρετικά στενά κάτω από το υπάρχον, αλλά και προβλεπόμενο δυσμενές οικονομικό κλίμα προσεχώς, σημειώνει το ΙΟΒΕ.

Ειδικότερα σε ότι αφορά τις διαθέσιμες πηγές χρηματοδοτήσεων για επενδύσεις, οι διαδικασίες ανταλλαγής ομολόγων και αποτίμησης των ακινήτων που διαχειρίζονται οι τράπεζες, έχουν επιπτώσεις και θα συνεχίσουν να επηρεάζουν σημαντικά τον τραπεζικό δανεισμό.

Επιπλέον, οι παρεχόμενες ενισχύσεις από το ΠΔΕ θα κινηθούν σε πολύ χαμηλά επίπεδα για τρίτο συνεχόμενο έτος το 2012, ενώ παρατηρείται σημαντική καθυστέρηση στην εκταμίευσή τους για επιλεγμένα προς χρηματοδότηση επενδυτικά σχέδια.

Ως εκ τούτου, η ροή χρηματοδοτικών πόρων προς τις επιχειρήσεις για επενδύσεις το 2012 περιβάλλεται από πολλές αβεβαιότητες και θα είναι κατά πάσα πιθανότητα χαμηλή. Επομένως, δημιουργούνται σημαντικά προσκόμματα στις δυνατότητες προγραμματισμού και μακρόπνοου επενδυτικού σχεδιασμού, κυρίως των μικρότερων επιχειρήσεων.

Σε κλαδικό επίπεδο, επισημαίνει το ΙΟΒΕ, εκτός από τα τρόφιμα-ποτά-καπνός (12,2%), όπου αρχικά αναμένεται επενδυτική επέκταση από τις επιχειρήσεις του κλάδου, στους υπόλοιπους εξεταζόμενους κλάδους προβλέπεται πτώση των επενδυτικών δαπανών το 2012.

Συγκεκριμένα, η υποχώρηση της δαπάνης για επενδύσεις το 2012 προβλέπεται εντονότερη στην Κλωστοϋφαντουργία (-92,9%) και μικρότερη στα Μη μεταλλικά Ορυκτά (-22,7%) και τους Λοιπούς Κλάδους (-25,5%).

Πτωτικά, αν και ηπιότερα σύμφωνα με τις πρώτες προβλέψεις, αναμένεται να κινηθεί η επενδυτική δραστηριότητα το 2012 και στην Ένδυση-Υπόδηση, ακολουθώντας την υπάρχουσα τάση του κλάδου (-4,4%), αλλά και στα Χημικά (-9,9%).

Οι αρνητικές προβλέψεις των εγχώριων μεταποιητικών επιχειρήσεων έρχονται σε αντίθεση με την πορεία του επενδυτικού κλίματος στο διεθνές περιβάλλον, τόσο στην ΕΕ, όσο και την Ευρωζώνη.

Συγκεκριμένα, ενώ οι ελληνικές επιχειρήσεις προεξοφλούν αρνητικά και το 2012 στην επενδυτική τους δραστηριότητα τις επιπτώσεις της κρίσης χρέους της χώρας και της οικονομικής ύφεσης, οι ευρωπαϊκές μεταποιητικές επιχειρήσεις προβλέπουν άνοδο των επενδύσεών τους κατά 7,5% στην ΕΕ και κατά 6,3% στην Ευρωζώνη.

Εκτός της Ελλάδας, η Πορτογαλία, η Πολωνία και η Λετονία επίσης προβλέπουν πτώση στην επενδυτική τους δραστηριότητα το 2012.

Μείωση 2,9% το 2011

Το 2011, οι επενδυτικές δαπάνες στο σύνολο της μεταποίησης μειώθηκαν κατά 2,9%, όταν οι προβλέψεις για την πορεία των επενδύσεων σε αυτό το έτος στην προηγούμενη έρευνα κατέληγαν σε άνοδο (17,7%).

Η τελευταία και ακριβέστερη ωστόσο εκτίμηση για την εξέλιξη της επενδυτικής δραστηριότητας το 2011 θα προκύψει στην επόμενη έρευνα του ΙΟΒΕ που θα διεξαχθεί τον Μάρτιο-Απρίλιο, όταν δηλαδή θα έχει ολοκληρωθεί και η λογιστική διαχείριση των οικονομικών αποτελεσμάτων των επιχειρήσεων.

Η πρόβλεψη για τη σχετικά ήπια εξασθένηση της επενδυτικής δραστηριότητας το 2011 πάντως συγκλίνει και με τα επίσημα εθνικολογιστικά στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ., ενώ σε κλαδικό επίπεδο, δεν αφορά το σύνολο των μεταποιητικών κλάδων, αφού ορισμένοι εξ’ αυτών συνεχίζουν που προβλέπουν άνοδο των επενδυτικών τους δαπανών το 2011.

Συγκεκριμένα, στα Μη Μεταλλικά Ορυκτά αναμένεται η μεγαλύτερη ανάκαμψη σε σχέση με τους υπόλοιπους κλάδους (+21,9%), εξέλιξη παρόμοια άλλωστε με την προηγούμενη έρευνα του Μαρτίου, όταν και πάλι οι επιχειρήσεις του κλάδου προέβλεπαν άνοδο της επενδυτικής δραστηριότητάς τους το 2011, αν και μεγαλύτερη (33,4%).

Στον κλάδο Τρόφιμα-Ποτά-Καπνός, οι τελευταίες προβλέψεις επίσης υποδηλώνουν άνοδο, αν και οριακή, στην επενδυτική δαπάνη των επιχειρήσεων (1,7%), ενώ ανάκαμψη αναμένεται και στην επενδυτική δραστηριότητα στην Κλωστοϋφαντουργία (6,3%), κλάδος ο οποίος ωστόσο καταγράφει σημαντικές διακυμάνσεις στις προβλέψεις της επενδυτικής του δραστηριότητας.

Στους υπόλοιπους κλάδους του δείγματος καταγράφεται συρρίκνωση των προβλεπόμενων επενδυτικών δαπανών για το 2011. Η πτώση αυτή αναμένεται και πάλι εντονότερη στον κλάδο Ένδυση-υπόδηση (-88,5%), όπως και στην προηγούμενη έρευνα (-65,8%).

Υποχώρηση όμως καταγράφεται και στις προβλέψεις για επενδυτικές δαπάνες των Χημικών προϊόντων (-19,6%), μείωση παρόμοια με εκείνη που σημειώνουν οι αντίστοιχες προβλέψεις στους Λοιπούς Κλάδους που συμπληρώνουν το δείγμα (-19,1%).

Στους κλάδους αυτούς ανήκουν τα Διυλιστήρια-Άνθρακας και η Βασική Μεταλλουργία, κλάδοι ωστόσο των οποίων οι επενδυτικές προβλέψεις βελτιώνονται για το 2011, σύμφωνα με την τρέχουσα έρευνα, ενώ η υποχώρηση εκπορεύεται από κλάδους όπως τα Πλαστικά-Ελαστικά, οι Εκτυπώσεις-Εκδόσεις κ.λπ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Αταμάν: «Σλούκας και Χουάντσο θα παίξουν 100% στο Final Four»

Ο Εργκίν Αταμάν εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι τόσο ο διεθνής γκαρντ όσο και ο Ισπανός φόργουορντ θα προλάβουν το Final 4 της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 11 Μαϊου 2024