Σάββατο 18 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Αισιόδοξος ο Ντράγκι για εθελοντικό PSI, αλλά «αν χρειαστεί... και με το ζόρι»

Αισιόδοξος ο Ντράγκι για εθελοντικό PSI, αλλά «αν χρειαστεί… και με το ζόρι»

Την εκτίμησή του πως η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί να πιέσει τους ιδιώτες πιστωτές για συμμετοχή στο κούρεμα εκφράζει ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, σημειώνοντας όμως πως «υπό προϋποθέσεις» δεν αποκλείεται και η χρήση των ρητρών συλλογικής δράσης για να διασφαλιστεί πως η συμμετοχή θα κυμανθεί σε ικανοποιητικά επίπεδα. Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει «να εφαρμόσει άψογα» τις μεταρρυθμίσεις στις οποίες έχει δεσμευτεί, ανέφερε επίσης ο Ντράγκι, τονίζοντας πως τα μέτρα πρέπει να ακολουθηθούν και από την επόμενη κυβέρνηση.

Την εκτίμησή του πως η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί να πιέσει τους ιδιώτες πιστωτές για συμμετοχή στο κούρεμα εκφράζει ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, σημειώνοντας όμως πως «υπό προϋποθέσεις» δεν αποκλείεται και η χρήση των ρητρών συλλογικής δράσης (CAC) για να διασφαλιστεί πως η συμμετοχή θα κυμανθεί σε ικανοποιητικά επίπεδα.

Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει «να εφαρμόσει άψογα» τις μεταρρυθμίσεις στις οποίες έχει δεσμευτεί, ανέφερε επίσης ο Ντράγκι, τονίζοντας πως τα μέτρα πρέπει να ακολουθηθούν και από την επόμενη κυβέρνηση.

Σε συνέντευξή του στην γερμανική faz, μέρος της οποίας αναδημοσιεύει την Πέμπτη η Handelsblatt, ο επικεφαλής της ΕΚΤ ανέφερε πως οι ιδιώτες πιστωτές, παρά το υψηλότερο κούρεμα, θα συμμετέχουν στη διαδικασία του PSI.

Ωστόσο, «υπό προϋποθέσεις» όπως ανέφερε, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν οι ρήτρες συλλογικής δράσης ως μέσο πίεσης για να εξασφαλιστεί επαρκής συμμετοχή στη διαδικασία.

Ο Ντράγκι επανέλαβε πως η ΕΚΤ δεν θα δέχεται ελληνικά ομόλογα όσο η Ελλάδα βρίσκεται σε καθεστώς «επιλεκτικής χρεοκοπίας», λέγοντας χαρακτηριστικά πως «δεν είμαστε το ΔΝΤ της Ευρώπης».

Όσον αφορά το δεύτερο πακέτο, ο επικεφαλής της ΕΚΤ τόνισε πως «το κλειδί για να τεθεί υπό έλεγχο το ρίσκο που υπάρχει είναι η εφαρμογή του προγράμματος, η οποία πρέπει να είναι άψογη».

«Είναι βασικής σημασίας η νέα κυβέρνηση [που θα προκύψει από τις ελληνικές εκλογές] να στηρίξει το πρόγραμμα, όπως έχει κάνει η προηγούμενη» σημείωσε.

«Βελτιωμένη εικόνα στην ευρωζώνη»

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι διαβλέπει επίμονα σημάδια ότι βελτιώνεται η κατάσταση στην ευρωζώνη, «αν και παραμένουν οι αβεβαιότητες».

«Η αβεβαιότητα παραμένει πολύ μεγάλη», δήλωσε στη γερμανική εφημερίδα «Frankfurter Allgemeine Zeitung», επισημαίνοντας συγχρόνως ότι μετά τον Ιανουάριο διαβλέπει επίμονα σημάδια ότι η κατάσταση στην ευρωζώνη «βελτιώνεται».

«Ο πιστωτικός τομέας είναι περισσότερο σταθεροποιημένος τώρα. Πολλές κυβερνήσεις υιοθέτησαν αποφάσεις δημοσιονομικής σταθεροποίησης […] το τραπεζικό σύστημα παρουσιάζεται λιγότερο ευάλωτο συγκριτικά με 12 μήνες προγενέστερα, υπάρχει ανάκαμψη σε αριθμό αγορών ομολόγων», απαρίθμησε ο κ. Ντράγκι σε άλλη συνέντευξη που έδωσε στην αμερικανική εφημερίδα «Wall Street Journal».

«Η οικονομική δραστηριότητα στην ευρωζώνη σταδιακά σταθεροποιείται σε ένα μέτριο επίπεδο», επισήμανε, αποκλείοντας ρητά ότι «η ευρωζώνη πέρασε μια χαμένη δεκαετία», όπως συνέβη με την ιαπωνική οικονομία.

Συγχρόνως αποφάνθηκε ότι «δεν εκδηλώνονται στην ευρωζώνη πληθωριστικές πιέσεις», όταν ρωτήθηκε «μήπως προκαλούν πληθωρισμό τα τριετή ευνοϊκά δάνεια που έδωσε αθρόα η ΕΚΤ σε μεγάλες τράπεζες στην ευρωζώνη, παρά τις επιφυλάξεις της Κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας».

«Εμείς στην ΕΚΤ προσδοκούμε τα δάνεια αυτά να διανεμηθούν σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά», επισήμανε ο κ. Ντράγκι, την ώρα που οικονομολόγοι έχουν προϊδεάσει ότι με την ανωτέρω δανειοδότηση η ΕΚΤ ευνόησε την αγορά ομολόγων μελών της ευρωζώνης εκ μέρους των δανειοδοτούμενων τραπεζών.

«Οι τραπεζίτες ας λάβουν τις αποφάσεις τους» σχετικά με τη χρήση των δανείων από την ΕΚΤ, δήλωσε επίσης.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Προκαλεί ίλιγγο το χρηματικό έπαθλο του φετινού Ρολάν Γκαρός (vids)

Αυξημένο 7.8% συγκριτικά με την περσινή σεζόν, με το συνολικό ποσό να φτάνει 53.5 εκατομμύρια ευρώ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 18 Μαϊου 2024