Δευτέρα 20 Μαϊου 2024
weather-icon 21o

Αυξάνει τις χρηματοδοτήσεις προς την Ελλάδα η Παρευξείνια Τράπεζα

Στην έγκριση και υπογραφή περίπου 13-16 επενδυτικών σχεδίων στην Ελλάδα αναμένεται να προχωρήσει στην περίοδο μέχρι το 2014 η διακρατική Τράπεζα Εμπορίου και Ανάπτυξης του Ευξείνου Πόντου («Παρευξείνια»), στο πλαίσιο του τετραετούς στρατηγικού και επιχειρησιακού της σχεδίου. Η Παρευξείνια εκτιμάται ότι θα εγκρίνει κάθε χρόνο τέσσερις νέες δραστηριότητες στην Ελλάδα, συνολικού ύψους 47,3 εκατ. ευρώ την επόμενη τριετία

Στην έγκριση και υπογραφή περίπου 13-16 επενδυτικών σχεδίων στην Ελλάδα αναμένεται να προχωρήσει στην περίοδο μέχρι το 2014 η διακρατική Τράπεζα Εμπορίου και Ανάπτυξης του Ευξείνου Πόντου («Παρευξείνια»), στο πλαίσιο του τετραετούς στρατηγικού και επιχειρησιακού της σχεδίου.

Αυτό επισήμανε σήμερα ο διευθυντής Διεθνών Οικονομικών Οργανισμών του υπουργείου Ανάπτυξης, Πέτρος Κοντός, μιλώντας στο Παρευξείνιο Επιχειρηματικό Φόρουμ των συνδέσμων Ελληνικών Βιομηχανιών (ΣΕΒ), Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ) και Εξαγωγέων Β.Ελλάδος (ΣΕΒΕ), στη Θεσσαλονίκη.

Στη σχετική έκθεση της Τράπεζας αναφέρεται ότι στην περίοδο 2011-2014, η Παρευξείνια εκτιμάται ότι θα εγκρίνει κάθε χρόνο τέσσερις νέες δραστηριότητες στην Ελλάδα, συνολικού ύψους 47,3 εκατ. ευρώ ετησίως. Αυτό σημαίνει ότι, στην τετραετία, οι εγκρίσεις θα μπορούσαν να φτάσουν τις 14-18, για σχέδια ύψους 166,5 εκατ. ευρώ-212 εκατ. ευρώ, ποσό σημαντικά αυξημένο σε σχέση με προηγούμενα χρόνια.

Καθώς η Τράπεζα έχει ως στόχο να αυξήσει το επίπεδο των υπογεγραμμένων συμβάσεων σε ποσοστό άνω του 85% επί των εγκεκριμένων σχεδίων, η εκτίμηση είναι ότι ο αριθμός των δραστηριοτήτων για τις οποίες θα «πέσουν» και οι υπογραφές μέχρι το 2014 θα είναι περίπου 13-16, ύψους 147 εκατ.-187 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι το 1999-2011 η Τράπεζα χρηματοδότησε στη χώρα μας 12 project.

Ερευνα: Τι πρέπει να αλλάξουμε στις εξαγωγές

Παράλληλα, στο φόρουμ παρουσιάστηκε έρευνα του ΣΕΒΕ και του ΣΕΒ για τις εξαγωγές, η οποία δείχνει πως η Ελλάδα είναι ουραγός στην ΕΕ σε ό,τι αφορά το ποσοστό εσόδων των επιχειρήσεων από την ανάπτυξη εξαγωγικής δραστηριότητας.

«Το 9% των ελληνικών επιχειρήσεων καταγράφουν έσοδα από εξαγωγική δραστηριότητα. Οι εξαγωγές των ελληνικών επιχειρήσεων αποτελούν μόλις το 2% των συνολικών εσόδων, έναντι μέσου όρου 4,6% στην ΕΕ, κάτι που κατατάσσει την Ελλάδα στην τελευταία θέση μεταξύ των κοινοτικών κρατών. Μόνο αν καταφέρουμε να φτάσουμε τουλάχιστον στο επίπεδο του 4,6% θα μπορέσουμε να διπλασιάσουμε τις εξαγωγές», σημείωσε ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Αν.Αλεξανδρίδης.

Ο ίδιος επισήμανε ότι, το 2009, οι εξαγωγές αντιστοιχούσαν μόλις στο 6,5% του ελληνικού ΑΕΠ, έναντι μέσου όρου άνω του 25% στην ΕΕ. Πέρυσι, το μερίδιο αυτό εκτιμάται ότι αυξήθηκε στο 8%-9%, κάτι που δεν οφείλεται, όμως, μόνο στην αύξηση των εξαγωγών, αλλά και στη μείωση του ΑΕΠ.

Παράλληλα, οι ελληνικές εξαγωγές ακολουθούν αντίθετη κατεύθυνση -ως προς τις αγορές προορισμού τους- σε σχέση με εκείνες της υπόλοιπης ΕΕ: τα 2/3 των ελληνικών εξαγωγών κατευθύνονται σε άλλες κοινοτικές χώρες και μόνο το 1/3 προς Τρίτες, ενώ στα άλλα κοινοτικά κράτη συμβαίνει το αντίθετο.

Επίσης, όπως υποστήριξε ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου, η Ελλάδα δεν έχει ακόμη εκμεταλλευτεί πλήρως τις εξαγωγικές ευκαιρίες, που ανακύπτουν από τη δημιουργία της ενιαίας αγοράς και το άνοιγμα της ψαλίδας ανάμεσα στις πιθανές και τις πραγματικές εξαγωγές διευρύνεται σημαντικά στη διάρκεια του χρόνου.

Σύμφωνα με την έρευνα, τα βασικά «αγκάθια» στην προσπάθεια διεθνοποίησης και εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων είναι η ανεπάρκεια ανθρώπινων δεξιοτήτων για διεθνοποιημένες δραστηριότητες, η έλλειψη χρηματοδοτικών πηγών/υποστήριξης και η μη ύπαρξη εκμεταλλεύσιμης πληροφορίας και γνώσης που να σχετίζεται με τις ξένες αγορές.

Για να τονωθούν οι εξαγωγές, ο κ. Αλεξανδρίδης υπογράμμισε ότι η Ελλάδα πρέπει να αντλήσει έμπνευση από προγράμματα διεθνοποίησης και οικονομικής διευκόλυνσης των εξαγωγικών ανοιγμάτων των επιχειρήσεων, όπως τα «Go International» (Γερμανία), «First Flight» (Ιρλανδία) και «SIMEST» (Ιταλία).

Να διαπραγματευτεί ένα νέο αναπτυξιακό σχέδιο, τύπου «Μάρσαλ» για την Ελλάδα, σε συνδυασμό με τη νέα δανειακή σύμβαση, κάλεσε την πολιτική ηγεσία ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ, Δημήτρης Λακασάς. Πρόσθεσε ότι οι κύριοι άξονες ανάπτυξης ενός τέτοιου προγράμματος θα πρέπει να είναι:παραγωγή-εξωστρέφεια-προσέλκυση ξένων άμεσων επενδύσεων. Κατά τον ίδιο, η σημαντικότερη προτεραιότητα σήμερα είναι να «μικρύνει» το μέγεθος του κράτους, αλλά «είναι δύσκολο να πειστεί το κράτος για αυτό».

Πάνω από 250 επιχειρηματικές συναντήσεις

Το μεγάλο δυναμικό που παρουσιάζει για τις ελληνικές επιχειρήσεις η παρευξείνια περιοχή, ως μια αγορά 350 εκατ. δυνητικών καταναλωτών, επισήμανε από την πλευρά του ο Ιωάννης Πατσιαβός, εκ μέρους του ΣΕΒ.

Στο Φόρουμ μετείχαν 33 εταιρείες από 12 παρευξείνιες χώρες. Από ελληνικής πλευράς μετείχαν 55 ελληνικές εταιρείες, οι οποίες πραγματοποίησαν περισσότερες από 250 επιχειρηματικές συναντήσεις, αρκετές από τις οποίες αναμένεται να καρποφορήσουν προσεχώς, σε επίπεδο συμφωνιών.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Μάχη μέχρις εσχάτων στο Βολτσάνσκ του Χαρκόβου - «Έπεσε» η Μπιλοχορίβκα στο Λουχάνσκ

Η Μόσχα σφίγγει περεταίρω τη «μέγγενη» στην περιφέρεια του Χαρκόβου, ταυτόχρονη ρωσική επέλαση και στο Λουχάνσκ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 20 Μαϊου 2024