Κυριακή 19 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στο επίκεντρο της συνάντησης του Στ. Δήμα με τον πρόεδρο της ΕΤΕπ

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στο επίκεντρο της συνάντησης του Στ. Δήμα με τον πρόεδρο της ΕΤΕπ

Στο περιθώριο της Διάσκεψης που διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων σχετικά με την κλιματική αλλαγή και τις προοπτικές ανάπτυξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης, ο υπουργός Εξωτερικών Σταύρος Δήμας, συναντήθηκε με τον πρόεδρο της ΕΤΕπ Βέρνερ Χόγιερ. Στο επίκεντρο της συνάντησης ήταν η χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Στο περιθώριο της Διάσκεψης που διοργάνωσε την Πέμπτη η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων σχετικά με την κλιματική αλλαγή και τις προοπτικές ανάπτυξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης, ο υπουργός Εξωτερικών Σταύρος Δήμας, συναντήθηκε με τον πρόεδρο της ΕΤΕπ Βέρνερ Χόγιερ.

Κατά τη συνάντηση έγινε ανταλλαγή απόψεων για τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να γίνει η καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των εργαλείων και των μέσων που έχει στη διάθεσή της η ΕΤΕπ και, ιδιαίτερα, στον τομέα της χρηματοδότησης των μικρών και μεσαίων Επιχειρήσεων, οι οποίες αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της πραγματικής οικονομίας.

Τονίστηκε ότι η συνεργασία και σύμπραξη με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων στον τομέα αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντική κατά την τρέχουσα περίοδο, καθώς και ότι, ως μέρος του ευρύτερου θεσμικού πλαισίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η ΕΤΕπ έρχεται να συμπράξει και να υποστηρίξει έργα τα οποία συγχρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και, ως εκ τούτου, λειτουργεί πολλαπλασιαστικά παρέχοντας και τεχνογνωσία για την προετοιμασία αυτών των έργων.

Ο κ. Δήμας υπογράμμισε ότι με την ολοκλήρωση της συμφωνίας με τους Ευρωπαίους εταίρους για τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας, πρέπει τώρα να δοθεί έμφαση στην τόνωση της αγοράς και στην προώθηση συγκεκριμένων έργων και μέτρων που θα επαναφέρουν την ελληνική οικονομία σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

ΜμΕ και ΑΠΕ «όχημα» για την ανάπτυξη

Κατά την ομιλία του στο συνέδριο, ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε τη σημασία της πράσινης οικονομίας και των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, αλλά και για την προώθηση της ανάπτυξης στην Ελλάδα.

«Η χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων και η προώθηση της πράσινης ανάπτυξης και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μπορούν να αποτελέσουν βασικό όχημα στην αναπτυξιακή προσπάθεια της Ελλάδας» τόνισε. Η κλιματική αλλαγή έχει τεράστιες οικονομικές και κοινωνικές διαστάσεις σημείωσε και διευκρίνισε ότι δεν περιορίζεται σε γεωγραφικά όρια, γεγονός που απαιτεί παγκόσμια δράση για την αντιμετώπισή της.

Εθνικός στόχος είναι ο πολλαπλασιασμός της παραγωγής ενέργειας στη χώρα μας μέσω ΑΠΕ, ανέφερε ο κ. Δήμας και πρόσθεσε ότι για τον σκοπό αυτό υπολογίζεται να επενδυθούν περισσότερα από 20 δισ. ευρώ έως το 2020 και να προκύψουν περίπου 210.000 θέσεις εργασίας που θα σχετίζονται με την πράσινη ανάπτυξη και οικονομία.

Κάνοντας ειδική αναφορά στο φιλόδοξο, όπως το χαρακτήρισε, σχέδιο «Ήλιος», που προβλέπει την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάνελ, σε έκταση 200.000 στρεμμάτων ανά την Ελλάδα, έκανε λόγο για αναμενόμενα έσοδα ύψους 80 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 20 δισ. θα μπορούσαν να διατεθούν για το δημόσιο χρέος της χώρας μας.

Στο πλαίσιο αυτό, ανέφερε ότι η πρόσφατη απόφαση του Eurogroup απομακρύνει τη χώρα από τη χρεοκοπία και ταυτόχρονα επιβεβαιώνει τη θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη, ενώ πρόσθεσε ότι πρέπει να δοθεί έμφαση στην ανάπτυξη και σε δράσεις που θα τονώσουν την αγορά και θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας.

Επομένως, επισήμανε ο υπουργός, το στοίχημα της πράσινης ανάπτυξης για την Ελλάδα είναι διπλό: αφενός μεν η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, αφετέρου δε η καταπολέμηση της οικονομική κρίσης για να ξαναμπούμε σε τροχιά ανάπτυξης.

«Σε αυτή την προσπάθεια, προσβλέπουμε στη βοήθεια και συνεργασία της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, καθώς πιστεύουμε ότι, μαζί, μπορούμε να τα καταφέρουμε», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Δήμας.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Και στο τέλος το πρωτάθλημα πάει στην… Σίτι

Όταν η Σίτι μπαίνει στην... τελική ευθεία έχοντας ρόλο «οδηγού» τότε έχει τον τρόπο για να φτάσει στην κατάκτηση του τροπαίου

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 19 Μαϊου 2024