Δευτέρα 20 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ποσό 30 δισ. ευρώ εμφανίζεται διατεθειμένο να δώσει το ΔΝΤ στην Ελλάδα

Ποσό 30 δισ. ευρώ εμφανίζεται διατεθειμένο να δώσει το ΔΝΤ στην Ελλάδα

Στα 30 δισ. ευρώ συνολικά, συμπεριλαμβανομένων των 10 δισ. ευρώ από το πρώτο δάνειο των 110 δισ. ευρώ, εμφανίζεται διατεθεμένο να δώσει στην Ελλάδα το ΔΝΤ, στο πλαίσιο του δεύτερου πακέτου στήριξης των 130 δισ. ευρώ, όπως τουλάχιστον φέρεται να δηλώνει αξιωματούχος του Ταμείου. Οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν τη δεύτερη εβδομάδα του Μαρτίου, ωστόσο φαίνεται πολύ δύσκολο, λόγω των και των αντιδράσεων στο εσωτερικό του Ταμείου, να προσφέρει το 1/3 περίπου του νέου δανείου, δηλαδή ένα ποσό της τάξεως των 40-45 δισ. ευρώ, χωρίς να συνυπολογισθούν τα 10 δισ. ευρώ από το πρώτο δάνειο.

Στα 30 δισ. ευρώ συνολικά, συμπεριλαμβανομένων των 10 δισ. ευρώ από το πρώτο δάνειο των 110 δισ. ευρώ, εμφανίζεται διατεθεμένο να δώσει στην Ελλάδα το ΔΝΤ, στο πλαίσιο του δεύτερου πακέτου στήριξης των 130 δισ. ευρώ, όπως τουλάχιστον φέρεται να δηλώνει αξιωματούχος του Ταμείου, σύμφωνα με το Bloomberg.

Οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν τη δεύτερη εβδομάδα του Μαρτίου, ωστόσο φαίνεται πολύ δύσκολο, λόγω των και των αντιδράσεων στο εσωτερικό του Ταμείου, να προσφέρει το 1/3 περίπου του νέου δανείου, δηλαδή ένα ποσό της τάξεως των 40-45 δισ. ευρώ, χωρίς να συνυπολογισθούν τα 10 δισ. ευρώ από το πρώτο δάνειο.

Σε δηλώσεις που έκανε την Τετάρτη σε δημοσιογράφους, υπό τον όρο της ανωνυμίας, αξιωματούχος του ΔΝΤ, είπε ότι η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ έχει δείξει πως η χρηματοδότηση προς την Ελλάδα, στο πλαίσιο του δεύτερου δανείου, δεν θα υπερβεί το όριο των 30 δισ. ευρώ που είχε συμφωνηθεί το (Μάιο του) 2010.

Περίπου 10 δισ. από το πρώτο δάνειο δεν έχει δοθεί ακόμα, προσέθεσε.

Η κ. Λαγκάρντ δήλωση την περασμένη Τρίτη, μετά το τέλος της μαραθώνιας συνεδρίασης του Eurogroup ότι οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν από συμβούλιο διοίκησης του Ταμείου, τη δεύτερη εβδομάδα του Μαρτίου.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο του ΔΝΤ, τα 10 δισ. ευρώ από το πρώτο δάνειο θα περάσουν στο δεύτερο μαζί με τα νέα κεφάλαια.

Η αποπληρωμή του πρώτου δανείου από την Ελλάδα είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσουν το 2013 και αυτό θα μειώσει την έκθεση του Ταμείου, δίνοντας το περιθώριο να δεσμεύσει επιπλέον κεφάλαια για το δεύτερο πακέτο στήριξης.

Την Τετάρτη συνεδρίασε το ΔΣ του ΔΝΤ και οι περισσότερες τοποθετήσεις των μελών συνέκλιναν στο γεγονός ότι όλα θα εξαρτηθούν από την «πιστή εφαρμογή» του προγράμματος από την ελληνική κυβέρνηση.

Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, φαίνεται ότι δεν έκανε καμία νύξη για το ποσό συμμετοχής του ΔΝΤ στη νέα δανειακή σύμβαση.

Εκτιμάται ότι το ΔΝΤ θα περιμένει την ολοκλήρωση του PSI και μετά να αποφασίσει για το ποσό συμμετοχής του Ταμείου.

Σύμφωνα με αξιωματούχους του ΔΝΤ, που επικαλείται η Wall Street Journal, το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που συνοδεύει τη νέα συμφωνία είναι ευάλωτο σε χαμηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης, σε μικρότερα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις, σε υψηλότερα από τα αρχικώς προβλεπόμενα επιτόκια και σε χειρότερες επιδόσεις στον τομέα του προϋπολογισμού, που ενδεχομένως θα καταστήσουν ανέφικτους τους στόχους της συμφωνίας.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Τα νέα για Ορτέγκα και η αποθέωση του Ποντένσε

Οι εξελίξεις με τον Αργεντίνο μπακ ενόψει τελικού Conference με την Φιορεντίνα και τα αποθεωτικά σχόλια των παικτών του Ολυμπιακού για τον Ποντένσε

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 20 Μαϊου 2024