Τρίτη 21 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Βαθύτερο «κούρεμα» θα απαιτήσει η επίτευξη του στόχου για το χρέος, εκτιμά η τρόικα

Βαθύτερο «κούρεμα» θα απαιτήσει η επίτευξη του στόχου για το χρέος, εκτιμά η τρόικα

Επιπλέον συνεισφορά του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα θα χρειαστεί για να πέσει στο 120% του ΑΕΠ το ελληνικό χρέος το 2020, θεωρεί η τρόικα στην έκθεσή της για τη βιωσιμότητα του χρέους, κρίνοντας πως με τις παρούσες προτάσεις δεν θα μειωθεί κάτω από το 129%. Στις Βρυξέλλες, παράλληλα με το Eurogroup, γίνεται επίσης διαπραγμάτευση με τους εκπροσώπους του IIF για το «κούρεμα», στο οποίο άγνωστο παραμένει το εάν θα συμπεριληφθούν τα ομόλογα που κατέχουν οι εθνικές κεντρικές τράπεζες.

Επιπλέον συνεισφορά του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα θα χρειαστεί για να πέσει στο 120% του ΑΕΠ το ελληνικό χρέος το 2020, θεωρεί η τρόικα στην έκθεσή της για τη βιωσιμότητά του, κρίνοντας πως με τις παρούσες προτάσεις το χρέος δεν θα μειωθεί κάτω από το 129%. Εάν μάλιστα δεν προχωρήσουν οι δομικές μεταρρυθμίσεις και τα άλλα μέτρα, μπορεί να διαμορφωθεί σε οκτώ χρόνια σε 160% του ΑΕΠ.

Τα παραπάνω αναφέρονται στην ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, γνώση της οποίας επικαλείται το Reuters.

Η έκθεση είναι στην «κορυφή» των εγγράφων που εξετάζει το Eurogroup. Στις Βρυξέλλες, παράλληλα με το Eurogroup, γίνεται επίσης διαπραγμάτευση με τους εκπροσώπους του IIF για το «κούρεμα», στο οποίο άγνωστο παραμένει το εάν θα συμπεριληφθούν τα ομόλογα που κατέχουν οι εθνικές κεντρικές τράπεζες.

«Τα αποτελέσματα της ανάλυσης», υποστηρίζει η έκθεση, «δείχνουν πως υπάρχει ανάγκη επιπλέον συνεισφοράς του δημόσιου ή του ιδιωτικού τομέα» για να τιθασευτεί η δυναμική του ελληνικού χρέους.

Η τρόικα κάνει επίσης λόγο για «θεμελιώδη ασυμφωνία» μεταξύ του στόχου του προγράμματος για μείωση του χρέους και της βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας «καθώς η εσωτερική υποτίμηση που χρειάζεται για την ανάκτηση της ελληνικής ανταγωνιστικότητας οδηγεί αναπόφευκτα σε βραχυπρόθεσμη αύξηση της αναλογίας του χρέους προς ΑΕΠ».

Σε αυτό το πλαίσιο, συνεχίζει το κείμενο, «ένα σενάριο προβλέπει εσωτερική υποτίμηση μέσω βαθύτερης ύφεσης, εξαιτίας της συνεχιζόμενης καθυστέρησης στις δομικές μεταρρυθμίσεις, στη φορολογία και στις ιδιωτικοποιήσεις».

Το σενάριο αυτό, το οποίο δεν είναι μεν το βασικό αλλά θεωρείται πιθανό, «θα οδηγήσει σε πολύ υψηλότερο χρέος, αφήνοντάς το στο 160% του ΑΕΠ το 2020». «Δεδομένων των κινδύνων, το ελληνικό πρόγραμμα ίσως παραμείνει ως εκ τούτου επιρρεπές σε «τριγμούς», με τα ερωτηματικά για τη βιωσιμότητά του να παραμένουν» συνεχίζει η έκθεση.

Για να μειωθεί το χρέος στο 120% του ΑΕΠ από το 129%, υποστηρίζει η έκθεση μπορεί να γίνει αναδιάρθρωση των δεδουλευμένων τόκων στα ελληνικά ομόλογα, η οποία θα είχε τελικό αποτέλεσμα μείωση 1,5 ποσοστιαίας μονάδας. Επιπλέον 1,5 μονάδα θα επέφερε η μείωση των επιτοκίων στα διμερή δάνεια στήριξης (του πρώτου πακέτου) και 3,5 μονάδες από αναδιάρθρωση στα ομόλογα που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους οι εθνικές κεντρικές τράπεζες στην Ευρωζώνη.

Η μεγαλύτερη μείωση όμως, υποστηρίζει η έκθεση, θα μπορούσε να προκύψει από την παραίτηση κερδών στα ελληνικά ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ -κάτι τέτοιο εκτιμάται ότι θα επέφερε μείωση 5,5 ποσοστιαίων μονάδων.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Τα νέα για Ορτέγκα και η αποθέωση του Ποντένσε

Οι εξελίξεις με τον Αργεντίνο μπακ ενόψει τελικού Conference με την Φιορεντίνα και τα αποθεωτικά σχόλια των παικτών του Ολυμπιακού για τον Ποντένσε

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 21 Μαϊου 2024