Τρίτη 21 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Σε επίπεδα ρεκόρ η ανεργία -και- στην Πορτογαλία της βαθιάς ύφεσης

Σε επίπεδα ρεκόρ η ανεργία -και- στην Πορτογαλία της βαθιάς ύφεσης

Σε επίπεδα ρεκόρ σκαρφάλωσε ο δείκτης της ανεργίας στην Πορτογαλία το τελευταίο τρίμηνο του 2011, φτάνοντας στο 14%, έναντι 12,4% το αμέσως προηγούμενο διάστημα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Ινστιτούτου Στατιστικής (ΙΝΕ). Ενώ η ύφεση σοβεί στην Πορτογαλία, ο αριθμός των καταγεγραμμένων ανέργων ξεπέρασε τους 770.000 στο τέλος του χρόνου.

Σε επίπεδα ρεκόρ σκαρφάλωσε ο δείκτης της ανεργίας στην Πορτογαλία το τελευταίο τρίμηνο του 2011, φτάνοντας στο 14%, έναντι 12,4% το αμέσως προηγούμενο διάστημα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Ινστιτούτου Στατιστικής (ΙΝΕ).

Ενώ η ύφεση σοβεί στην Πορτογαλία, ο αριθμός των καταγεγραμμένων ανέργων ξεπέρασε τους 770.000 στο τέλος του χρόνου -και αυτό, ενώ η Λισαβόνα (που βρίσκεται σε πρόγραμμα στήριξης από ΕΕ και ΔΝΤ) βρίσκεται σε λιτότητα και η οικονομία της χώρας προβλέπεται να συρρικνωθεί φέτος ακόμη περισσότερο κατά 3%.

Η ανεργία στο ηλικιακό φάσμα μεταξύ 14-24 ετών έφθανε το 35,4% στα τέλη του 2011.

Ο Κάρλους Ζουρίνιο, του αντιπολιτευόμενου Σοσιαλιστικού Κόμματος, χαρακτήρισε «απαράδεκτα» τα στοιχεία της ανεργίας, αποδίδοντας την αύξηση της ανεργίας στην πολιτική λιτότητας που εφαρμόζει η συντηρητική κυβέρνηση του Πέντρου Πάσους Κοέλιου υπό την πίεση των δανειακών συμβάσεων ύψους 78 δισ. ευρώ που συνομολόγησε με την ΕΕ και το ΔΝΤ.

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Κοινοβουλευτικών Υποθέσεων Μιγκέλ Ρίβας παραδέχθηκε πως τα ποσοστά αυτά είναι «ανησυχητικά», αλλά αντιστάθμισε πως η κυβέρνηση βρίσκεται «στην ορθή κατεύθυνση» όσον αφορά τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Κατά τον οικονομολόγο Φρανσίσκου Μαντελίνου είναι δύσκολο να συγκρατηθεί το ποσοστό ανεργίας κάτω από το 15% μέσα στο 2012.

Εάν η κυβέρνηση επιβάλλει «περισσότερες θυσίες» στους Πορτογάλους, θα εξακολουθήσουν να χάνονται θέσεις εργασίας, τονίζει η Μαρίνα Αϊβέκα του Αριστερού Μπλοκ. Η ίδια ζήτησε να εφαρμοσθούν «μέτρα που θα ευνοούν τις δημόσιες επενδύσεις».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Τα νέα για Ορτέγκα και η αποθέωση του Ποντένσε

Οι εξελίξεις με τον Αργεντίνο μπακ ενόψει τελικού Conference με την Φιορεντίνα και τα αποθεωτικά σχόλια των παικτών του Ολυμπιακού για τον Ποντένσε

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 21 Μαϊου 2024