Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
«Υπερβολική η ευρωπαϊκή σκληρότητα» απέναντι την Ελλάδα, λέει ο Ιταλός πρωθυπουργός

«Υπερβολική η ευρωπαϊκή σκληρότητα» απέναντι την Ελλάδα, λέει ο Ιταλός πρωθυπουργός

Για υποδαύλιση επικίνυνδων διχασμών μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και εσφαλμένο διαχωρισμό «σε καλούς και κακούς» εξαιτίας της οικονομικής κρίσης προειδοποίησε ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τονίζοντας πως η «σκληρότητα με την οποία αντιμετωπίζεται η Ελλάδα είναι μάλλον υπερβολική». Ο Μόντι, η ομιλία του οποίου διακόπηκε αρκετές φορές από χειροκροτήματα, είπε πως και οι ισχυρές χώρες της Ευρωζώνης φέρουν ευθύνη για την αποδυνάμωση των δημοσιονομικών κανονισμών, υπερασπίστηκε τις πολιτικές λιότητας και τάχθηκε ξανά υπέρ του ευρωομολόγου.

Για υποδαύλιση επικίνυνδων διχασμών μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και εσφαλμένο διαχωρισμό «σε καλούς και κακούς» εξαιτίας της οικονομικής κρίσης προειδοποίησε ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την Τετάρτη, τονίζοντας πως η «σκληρότητα με την οποία αντιμετωπίζεται η Ελλάδα είναι μάλλον υπερβολική».

Ο Μόντι, η ομιλία του οποίου διακόπηκε αρκετές φορές από χειροκροτήματα, είπε πως και οι ισχυρές χώρες της Ευρωζώνης φέρουν ευθύνη για την αποδυνάμωση των δημοσιονομικών κανονισμών, υπερασπίστηκε τις πολιτικές λιότητας και τάχθηκε ξανά υπέρ του ευρωομολόγου.

«Μπορούμε σίγουρα να κρίνουμε την σκληρότητα με την οποία αντιμετωπίζεται σήμερα η Ελλάδα υπερβολική και μάλλον είναι» δήλωσε ο Μόντι, υπογραμμίζοντας πως «δεν θα πρέπει όμως να ξεχνάμε τις πολιτικές που ακολουθούνταν στην Ελλάδα για πολλά χρόνια, οι οποίες κατάρτιζαν έναν πλήρη κατάλογο των χειρότερων πρακτικών στην Ευρώπη υπογράμμισε κατά την σημερινή του ομιλία.

«Διαφθορά, νεποτισμός, έλλειψη ανταγωνισμού, παρατυπίες σε κρατικές συμβάσεις, φοροδιαφυγή», επεσήμανε ο Ιταλός πρωθυπουργός, ενώ αργότερα αναφέρθηκε και στην παραποίηση κατά το παρελθόν των εθνικών στατιστικών στοιχείων της Ελλάδας για την απόκρυψη των πληγών του ελληνικού χρέους από τους εταίρους στην ΕΕ.

Ωστόσο ο Μόντι προειδοποίησε ότι δεν θα πρέπει να τιμωρηθεί η Αθήνα και δεν θα πρέπει να αποκλειστεί η Ελλάδα από την ευρωζώνη.

«Δεν μπορούμε να μας επιτρέψουμε το ευρώ να γίνει ένας παράγοντας διάσπασης και διαχωρισμού μεταξύ των ευρωπαίων πολιτών. Υπάρχει αυτός ο κίνδυνος» σημείωσε. «Είναι σημαντικό για την Ευρωπαϊκή Ένωση να περιλαμβάνει, όχι να αποκλείει» επέμεινε, προσθέοντας: «Ελπίζω ότι η λύση στην κρίση στην ευρωζώνη βρίσκεται στο χέρι μας».

Η κρίση, υποστήριξε, έχει θρέψει αισθήματα μηνησικακίας μέσα στην ευρωπαϊκή οικογένεια, επανέφερε πάρα πολλά στερεότυπα, δίχασε τους Ευρωπαίους ανάλογα με τη στάση τους και την Ευρώπη μεταξύ κεντρικών και περιφερειακών κρατών. «Αυτά θα πρέπει να τα απαρνηθούμε κατηγορηματικά» υπογράμμισε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

Ο Μόντι υπενθύμισε ότι «δύο κεντρικά κράτη, η Γαλλία και η Γερμανία, αποτέλεσαν την πηγή της κρίσης του συμφώνου σταθερότητας και ανάπτυξης και της περιορισμένης αξιοπιστίας του». «Αυτό συνέβη το 2003, με τη σύμπραξη της Ιταλίας, η οποία ήταν επικεφαλής του συμβουλίου. Οι δύο αυτές χώρες προτίμησαν να ασκήσουν την πολιτική τους επιρροή στα άλλα κράτη μέλη προκειμένου να τσακίσουν αυτόν τον μηχανισμό του σεβασμού και της εφαρμογής των κανόνων», τόνισε.

«Σήμερα αυτό είναι ένα γεγονός που αναγνωρίζουν οι Γάλλοι και Γερμανοί ηγέτες» πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι «δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι οι ευθύνες βαρύνουν το ίδιο το κέντρο με την περιφέρεια».

«Μας χρειάστηκαν οκτώ χρόνια, τα οποία ήταν επίπονα, για να χτίσουμε εκ νέου με πολύ κόπο την αξιοπιστία του συμφώνου σταθερότητας και ανάπτυξης (…) και δεν πιστεύω ότι έχει έρθει η στιγμή να βάλουμε στην άκρη την δημοσιονομική πειθαρχία» σημείωσε.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός επανέλαβε επίσης τη θέση του υπέρ της υιοθέτησης ευρωομολόγου, ενώ σημείωσε επίσης τη θέση της Ρώμης πως η Ευρώπη θα πρέπει σε κάποιο στάδιο να αποκλείσει τα κεφάλαια δημόσιων επενδύσεων από τον υπολογισμό των ελλείμματων.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

Sports in

«Μονόδρομος» το VAR και στο μπάσκετ – Εφαρμογή στο τελευταίο κρίσιμο δίλεπτο και για όλες τις αποφάσεις

Μια είναι η λύση για να μπει τέλος σε «εμετικές» διαιτησίες, όπως αυτή που είδαμε στο Ολυμπιακός - Μπαρτσελόνα το βράδυ της Τρίτης

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024