Τετάρτη 15 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Επί τάπητος η μείωση επιτοκίων στο δάνειο των 110 δισ. ευρώ και η συμμετοχή της ΕΚΤ στο «κούρεμα»

Επί τάπητος η μείωση επιτοκίων στο δάνειο των 110 δισ. ευρώ και η συμμετοχή της ΕΚΤ στο «κούρεμα»

Οι Ευρωπαίοι διαπραγματευτές δεν έχουν ακόμη αποκρυσταλλώσει τα βασικά στοιχεία της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου μείωσης του χρέους σε βιώσιμα επίπεδα, σύμφωνα με την Wall Street Journal. Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρίσκεται το ακανθώδες ζήτημα της συμμετοχής του «επίσημου τομέα» στην αναδιάρθρωση του χρέους, θέμα που σύμφωνα με την εφημερίδα θα αποφασισθεί από τις χώρες της Ευρωζώνης στη Σύνοδο Κορυφής τον Μάρτιο. Παράλληλα, ο στόχος για το χρέος το 2020 φαίνεται πως ανεβαίνει από το 120% του ΑΕΠ στο 125% ή και υψηλότερα.

Οι Ευρωπαίοι διαπραγματευτές δεν έχουν ακόμη αποκρυσταλλώσει τα βασικά στοιχεία της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου μείωσης του χρέους σε βιώσιμα επίπεδα.

Σύμφωνα με την Wall Street Journal, μετά τη ψήφιση του Μνημονίου από την ελληνική Βουλή το ενδιαφέρον έχει μετατοπισθεί στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες, ενόψει της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης την Τετάρτη.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, στο επίκεντρο των συζητήσεων βρίσκεται το ακανθώδες ζήτημα της συμμετοχής του επίσημου τομέα στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, θέμα που σύμφωνα με την εφημερίδα θα αποφασισθεί στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ευρωζώνης τον Μάρτιο.

«Αυτό θα είναι ένα από τα τελευταία κομμάτια του παζλ για να εκταμιευθούν τα 130 δισ. ευρώ από την Ευρωζώνη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο που θα αποτρέψουν μια ενδεχομένως χαοτική ελληνική χρεοκοπία τον επόμενο μήνα», αναφέρεται τσο δημοσίευμα.

Η Wall Street Journal σημειώνει πως ακόμη και μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup της Τετάρτης, οι βουλευτές σε ορισμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, θα πρέπει να εκφράσουν τη γνώμη τους πριν χορηγηθεί το νέο δάνειο προς την Ελλάδα.

Όπως τονίζεται, η Γερμανία και οι άλλες χώρες της Ευρωζώνης ζητούν δεσμεύσεις από τα ελληνικά πολιτικά κόμματα της Ελλάδας ότι μετά τις εκλογές που αναμένονται τον Απρίλιο θα εφαρμόσουν το πακέτο μέτρων που ψήφισε η Βουλή.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο στόχος για τη μείωση του χρέους στο 120% του ΑΕΠ έως το 2020, ίσως αναθεωρηθεί προς τα πάνω, πέριξ του 125%.

Τόσο οι κυβερνήσεις όσο και η ΕΚΤ αναμένεται να προχωρήσουν σε ορισμένες κινήσεις, ώστε να εξασφαλισθεί η μείωση κάτω από το 125% έως το 2020.

Στο τραπέζι είναι η περαιτέρω μείωση των επιτοκίων στο πρώτο πακέτο στήριξης των 110 δισ. ευρώ (έχουν ήδη μειωθεί μία φορά, τον περασμένο Μάρτιο). Τώρα, είναι 3% για τα πρώτα 3 χρόνια και 4% μετά.

Eπίσης, συζητείται αν τα 30 δισ. ευρώ που θα δοθούν στο πλαίσιο του PSI, θα πρέπει να μειωθούν, ώστε να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό που προβλέπεται γιαν την ελληνική οικονομία την επόμενη οκταετία. Αυτό όμως θα αποθάρρυνε τους επενδυτές να συμμετάσχουν «εθελοντικά» στο PSI.

Σε ό,τι αφορά την ΕΚΤ (έχει ελληνικά ομόλογα 50 δισ. ευρώ) και τις εθνικές κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης (12 δισ. ευρώ), εξετάζονται οι εξής επιλογές:

Η διάθεση των ομολόγων που διακρατεί η ΕΚΤ στις τιμές κτήσης (περί το 75% της ονομαστικής τους αξίας κατά μέσο όρο), ώστε το κέρδος που προκύπτει από τη διαφορά με την ονομαστική αξία (τουλάχιστον 10 δισ. ευρώ) να δοθεί στις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης και αυτές με τη σειρά τους να το διαθέσουν στην Ελλάδα.

Για τις εθνικές κεντρικές τράπεζες, Ευρωπαίος αξιωματούχος είπε στην WSJ ότι θα μπορούσαν απλώς να αποδεχθούν ζημίες στα ομόλογα που έχουν στο επενδυτικό τους χαρτοφυλάκιο.

Αν εννούσε ζημίες 50% στο ονομαστικό κεφάλαιο, τότε συνολικά το όφελος για την Ελλάδα θα ξεπεράσει τα 16 δισ. ευρώ.

Όπως δήλωσε o Benoit Coeure, νέο μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Liberation δήλωσε πως εφόσον υπάρξουν κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα, όπως όλα τα έσοδα από νομισματικές πράξεις, θα διανεμηθούν στα κράτη μέλη.

«Θα μπορούσαν να τα χρησιμοποιήσουν για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους», συμπλήρωσε.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Εμφύλιος» με Κωνσταντίνου στον Παναθηναϊκό

Ο Βασίλης Κωνσταντίνου τα... ΄έχωσε στην ΠΑΕ Παναθηναϊκός με αφορμή το φιάσκο του τελικού Κυπέλλου και προκάλεσε αντιδράσεις.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 15 Μαϊου 2024