Τρίτη 14 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Υποβάθμιση Ιταλίας, Ισπανίας, Πορτογαλίας και προειδοποίηση για χώρες με ΑΑΑ από τη Μoody's

Υποβάθμιση Ιταλίας, Ισπανίας, Πορτογαλίας και προειδοποίηση για χώρες με ΑΑΑ από τη Μoody’s

Στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ιταλίας, της Πορτογαλίας, της Ισπανίας, της Σλοβακίας, της Σλοβενίας και της Μάλτας προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Moody's την Τρίτη. Παράλληλα, απηύθυνε προειδοποίηση προς τις Γαλλία, Αυστρία και Βρετανία για τα ΑΑΑ. Σε ό,τι αφορά τον μηχανισμό ευρωστήριξης EFSF, άφησε αμετάβλητη την αξιολόγηση στο τριπλό Α.

Στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ιταλίας, της Πορτογαλίας, της Ισπανίας, της Σλοβακίας, της Σλοβενίας και της Μάλτας προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Moody’s την Τρίτη. Παράλληλα, απηύθυνε προειδοποίηση προς τις Γαλλία, Αυστρία και Βρετανία για τα ΑΑΑ.

Συγκεκριμένα, ο οίκος υποβάθμισε την αξιολόγηση της Ιταλίας σε A3 από A2, της Πορτογαλίας σε Ba3 από Ba2, της Ισπανίας σε A3 από A1, της Σλοβακίας σε A2 από A1, της Σλοβενίας σε A2 από A1 και της Μάλτας σε A3 από A2, επικαλούμενος «αυξανόμενους χρηματοπιστωτικούς και μακροοικονομικούς κινδύνους που προέρχονται από την κρίση στην Ευρωζώνη».

Επιπλέον, ο οίκος Moody’s ανακοίνωσε την μεταβολή από σταθερή σε αρνητική της προοπτικής της Γαλλίας, της Βρετανίας και της Αυστρίας, προειδοποιώντας ουσιαστικά για πιθανή υποβάθμιση των τριών αυτών χωρών οι οποίες αξιολογούνται με «ΑΑΑ».

Σε ό,τι αφορά τον μηχανισμό ευρωστήριξης EFSF, άφησε αμετάβλητη την αξιολόγηση στο τριπλό Α.

Eιδικά για τη Γαλλία, ο οίκος αξιολόγησης επισημαίνει «τη συνεχή επιδείνωση του γαλλικού δημοσίου χρέους, το οποίο τη θέτει σε αρνητική θέση σε σχέση με τις χώρες του ΑΑΑ».

Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Φρανσουά Μπαρουέν με ανακοίνωσή του υπερασπίζεται «τα δυναμικά θεσμικά βήματα που έγιναν στην ευρωζώνη εδώ και μερικούς μήνες, με την ταυτόχρονη ενίσχυση της πειθαρχίας, της αλληλεγγύης, της διακυβέρνησης και τη ανάπτυξης».

Τονίζει επίσης ότι σημαντικά μέτρα ανάταξης των δημοσιονομικών, καθώς και σημαντικές διαρθρωτικές αλλαγές πραγματοποιήθηκαν από τις χώρες της ευρωζώνης που βρίσκονται σε δυσχερή οικονομική κατάσταση.

Η απειλή του οίκου Moody’s συνιστά επιστροφή στην πραγματικότητα, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Τζορτζ Όσμπορν, μετά την προειδοποίηση του οίκου σχετικά με την πιστοληπτική ικανότητα της Βρετανίας.

Η ανακοίνωση «αποτελεί απόδειξη, στη σημερινή παγκόσμια κατάσταση, ότι η Βρετανία δεν μπορεί να αρνηθεί να αντιμετωπίσει το θέμα του χρέους της» σημείωσε..

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

UEFA: Μόνο οι αρχηγοί θα επιτρέπεται να μιλούν με τους διαιτητές στο Euro 2024

Η UEFA αποφάσισε να επιτρέπει μόνο στους αρχηγούς των ομάδων να μιλούν στους διαιτητές στο επερχόμενο Euro.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 14 Μαϊου 2024