Δευτέρα 20 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Σκληρή κόντρα Κ.Μίχαλου - Δ.Δασκαλόπουλου για τις εισφορές στα επιμελητήρια

Σκληρή κόντρα Κ.Μίχαλου – Δ.Δασκαλόπουλου για τις εισφορές στα επιμελητήρια

Κόντρα κορυφής μεταξύ των εκπροσώπων του επιχειρηματικού κόσμου ξέσπασε τη Δευτέρα, με αφορμή τις προτάσεις για κατάργηση της υποχρεωτικής εγγραφής των επιχειρήσεων στα επιμελητήρια και της εισφοράς προς αυτά. Οι πρόεδροι του ΕΒΕΑ Κ.Μίχαλος και του ΣΕΒ Δ.Δασκαλόπουλος αντάλλαξαν σκληρές εκφράσεις, τόσο για το θέμα των επιμελητηρίων, όσο και προσωπικά. Η επιμελητηριακή κοινότητα δεν θα ανεχθεί την απομείωση και τον εκφυλισμό του επιμελητηριακού θεσμού, δηλώνει η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων.

Κόντρα κορυφής μεταξύ των εκπροσώπων του επιχειρηματικού κόσμου ξέσπασε τη Δευτέρα, με αφορμή τις προτάσεις για κατάργηση της υποχρεωτικής εγγραφής των επιχειρήσεων στα επιμελητήρια και της εισφοράς προς αυτά.

Οι πρόεδροι του ΕΒΕΑ Κ.Μίχαλος και του ΣΕΒ Δ.Δασκαλόπουλος αντάλλαξαν σκληρές εκφράσεις, τόσο για το θέμα των επιμελητηρίων, όσο και προσωπικά.

Ειδικότερα, σε αποψινή του δήλωση ο πρόεδρος του ΣΕΒ επισημαίνει ότι ο μόνος τρόπος να παραμείνει χρήσιμος ένας θεσμός είναι να προσφέρει ανταποδοτικές υπηρεσίες σε εκείνους που τον πληρώνουν.

Καλεί επίσης το ΕΒΕΑ να δημοσιοποιήσει τον απολογισμό του «για να κρίνουν τα μέλη του φορέα το πώς ξοδεύονται τα σχεδόν 20 εκατ. ευρώ των ετήσιων εσόδων του σε ανταποδοτικές υπηρεσίες και να αιτιολογήσει το αποθεματικό των 11 εκατ. ευρώ που διαθέτει το ΕΒΕΑ και χαρακτηρίζει την επίθεση του προέδρου του Επιμελητηρίου κ. Μίχαλου κατά του ΣΕΒ «μνημείο ψεύδους, κακεντρέχειας και προσωπικής εμπάθειας».

Ο κ. Κ.Μίχαλος δήλωσε νωρίτερα ότι η πρόταση της τρόικας για κατάργηση των εισφορών στα επιμελητήρια «αποτελεί δυστυχώς, εισήγηση μιας ολιγομελέστατης ομάδας εγχώριων επιχειρήσεων – μελών του ΣΕΒ, ο πρόεδρος του οποίου πρότεινε τέτοιου είδους μέτρα στην τρόικα και μάλιστα πριν τα εισηγηθεί στην ελληνική κυβέρνηση».

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ άφησε επίσης αιχμές κατά του προέδρου του ΣΕΒ λέγοντας ότι: «Θα πρέπει να γνωρίζει ο κ. Δασκαλόπουλος ότι οι 900.000 μικρομεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις έχουν έδρα τους την Ελλάδα και παράγουν και απασχολούν προσωπικό. Δεν είναι απλοί εισοδηματίες, χωρίς παραγωγικές μονάδες και με τα κεφάλαιά τους σε funds του εξωτερικού».

Σχολιάζοντας αυτές τις δηλώσεις, πηγές του περιβάλλοντος του κ. Δασκαλόπουλου ανέφεραν τα εξής: «Ο κ. Μίχαλος θα όφειλε, αφού αναζητούσε αφορμή για να υβρίσει, να πληροφορηθεί για τις τωρινές επιχειρηματικές δραστηριότητες του Δ.Δασκαλόπουλου και πόσους εργαζόμενους απασχολεί και να συγκρίνει με τα δικά του. Όταν ο κ. Μίχαλος προσωπικά καταφέρει να προσφέρει έστω και το ένα εκατοστό των θέσεων εργασίας που δημιούργησε ο πρόεδρος του ΣΕΒ και το ένα εκατοστό των επενδύσεων που έχει στην ελληνική οικονομία, τότε μπορεί να πιάσει τον Δασκαλόπουλο στο στόμα του».

Πυρά ΕΒΕΑ και ΒΕΑ κατά του ΣΕΒ

Ειδικότερα η κόντρα ξεκίνησε με τις ανακοινώσεις του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας (ΕΒΕΑ) και του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας (ΒΕΑ), με τις οποίες κατηγορούσαν τον ΣΕΒ ότι εισηγήθηκε την κατάρτησης της εισφοράς των επιχειρήσεων στα επιμελητήρια.

Όπως ανέφεραν «ότι «η πρόταση της τρόικας, περί κατάργησης της εισφοράς των επιχειρήσεων στα επιμελητήρια, αποτελεί εισήγηση μιας ολιγομελέστατης ομάδας εγχώριων επιχειρήσεων – μελών του ΣΕΒ, ο πρόεδρος του οποίου πρότεινε τέτοιου είδους μέτρα στην τρόικα και μάλιστα πριν τα εισηγηθεί στην ελληνική κυβέρνηση», ενώ το ΒΕΑ στη δική του ανακοίνωση αναφέρει ότι η συγκεκριμένη πρόταση έγινε: «καθυπόδειξη ντόπιων υποβολέων που σκοπό έχουν αφενός την συρρίκνωση του επιμελητηριακού θεσμού και των επιχειρήσεων που τα επιμελητήρια εκπροσωπούν, και αφετέρου την αποδυνάμωση των συνδικαλιστικών οργανώσεων των μικρομεσαίων τις οποίες ενισχύουν και στηρίζουν επιστημονικά τα επιμελητήρια».

Το ΕΒΕΑ αναφέρει ότι οι διοικήσεις των επιμελητηρίων ενημερώθηκαν από στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης, ότι οι εκπρόσωποι της τρόικας πιέζουν ασφυκτικά την κυβέρνηση για την κατάργηση της εισφοράς των επιχειρήσεων προς τα επιμελητήρια, γεγονός που εκτιμά ότι θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια τα επιμελητήρια σε «λουκέτο», δεδομένου ότι δεν επιδοτούνται ούτε με ένα ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Προσθέτει δε ότι στο σύνολό τους τα επιμελητήρια καλύπτουν τις λειτουργικές τους ανάγκες με τις εισφορές των επιχειρήσεων – μελών τους που για το 95% των περιπτώσεων είναι 50 ευρώ ετησίως, δηλαδή περίπου 4 ευρώ το μήνα «και με το ευτελές αυτό ποσό τα επιμελητήρια προσφέρουν πλείστες υπηρεσίες στα μέλη τους, πολύ υψηλότερης αξίας» αναφέρουν και το ΕΒΕΑ και το ΒΕΑ.

«Θα πρέπει, όμως, να γνωρίζει ο κ. Δασκαλόπουλος», όπως υπογραμμίζει το ΕΒΕΑ «ότι οι 900.000 μικρομεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις έχουν έδρα τους την Ελλάδα και παράγουν και απασχολούν προσωπικό δεν είναι απλοί εισοδηματίες, χωρίς παραγωγικές μονάδες και με τα κεφάλαιά τους σε funds του εξωτερικού».

Ταυτόχρονα, όπως προσθέτει το ΕΒΕΑ, θα πρέπει να ξέρει η ελληνική κυβέρνηση, πριν συναινέσει σε μια τέτοια καταστροφική απόφαση, ότι στα αναπτυγμένα κράτη της Ευρωζώνης, όπως στη Γερμανία, στη Γαλλία, στην Ιταλία και αλλού, τα επιμελητήρια διέπονται από το ίδιο καθεστώς που ισχύει στην Ελλάδα μέχρι σήμερα. Κατά συνέπεια, δεν υπάρχει λόγος αλλαγής του καθεστώτος.

«Οι αλλαγές που επικαλούνται οι τροϊκανοί ότι θα γίνουν στην Ισπανία αποτελούν ένα στρεβλό μοντέλο σύγκρισης, καθώς στην Ιβηρική χώρα οι εισφορές προς τα Επιμελητήρια υπολογίζονται με τον ίδιο τρόπο που υπολογίζονται στη χώρα μας για το ΣΕΒ, δηλαδή σε συνάρτηση με τον κύκλο εργασιών και την κερδοφορία.»

» Και η συζήτηση άρχισε στην Ισπανία με την προτροπή μεγάλης πολυεθνικής εταιρείας που επιδίωκε τον αφανισμό των Επιμελητηρίων, προκειμένου να καταβάλει άπαξ το ποσό της εισφοράς μόνο στον Ισπανικό Σύνδεσμο Βιομηχανιών. Κάτι το οποίο δεν συμβαίνει ούτε στην Ελλάδα αλλά ούτε και στις ηγέτιδες χώρες της ΕΕ» καταλήγει το ΕΒΕΑ και ζητάει από την κυβέρνηση να μην υπογράψει τέτοια απόφαση.

«Φαίνεται ότι κάποιοι επιθυμούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις τόσο σε θεσμικό επίπεδο, όσο και σε συνδικαλιστικό να μην έχουν φωνή, και να εναποθέσουν την αγωνία τους για το σήμερα και την ελπίδα τους για το αύριο σε άλλους.»

» Ξεχνούν την συμβολή των επιμελητηρίων στην επιχειρηματικότητα, στην ομαλή λειτουργία του Γενικού Εμπορικού Μητρώου, στην ίδρυση Υπηρεσίας μιας Στάσης στα Επιμελητήρια για την σύσταση επιχειρήσεων και την επικείμενη σύσταση Γραφείων έκδοσης αδειών λειτουργίας στις επιχειρήσεις. Ξεχνούν ότι τα επιμελητήρια δεν επιδοτούνται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.

» Για το λόγο αυτό το ΒΕΑ επισημαίνει ότι, όποιοι επιθυμούν την συρρίκνωση του Επιμελητηριακού Θεσμού και του συνδικαλιστικού κινήματος των μικρομεσαίων να τοποθετηθούν δημόσια και όχι να κρύβονται πίσω από προτάσεις της τρόικα περί επιχειρηματικότητας» σημειώνει στη δική του ανακοίνωση το ΒΕΑ.

ΚΕΕ: όχι στον εκφυλισμο του επιμελητηριακού θεσμού

«H επιμονή της τρόϊκας στην πρόταση για κατάργηση των επιχειρηματικών εισφορών προς τα επιμελητήρια, καταδεικνύει είτε άγνοια σχετικά με τη λειτουργία και τη χρησιμότητα του επιμελητηριακού θεσμού, είτε σκοπιμότητα απαξίωσης των Επιμελητηρίων με απώτερο στόχο την κατάργησή τους», σημειώνεται σε ανακοίνωση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων μετά τη συνεδρίαση της Διοικητικής Επιτροπής της τη Δευτέρα.

Η ΚΕΕ σημειώνει στην ανακοίνωσή της την κοινή δήλωση του Δικτύου των Επιμελητηρίων Δημοσίου Δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην οποία συμμετέχουν- μεταξύ άλλων- και τα Γερμανικά, Γαλλικά, Ιταλικά, Αυστριακά και Ολλανδικά Επιμελητήρια, στα οποία η υποχρεωτικότητα της εγγραφής των επιχειρήσεών τους σε αυτά (με συνδρομές κατά πολύ υψηλότερες από της χώρας μας) δεν «βλάπτει» τις οικονομίες των χωρών τους.

«Η διατήρηση της αμιγούς λογιστικής προοπτικής, που διακρίνει τις επιλογές της τρόικας, ακόμη και σε ένα τέτοιο κρίσιμο αναπτυξιακό θέμα, όπως είναι η στήριξη της επιχειρηματικότητας από την επιμελητηριακή λειτουργία, πρέπει να στηλιτευθεί από το σύνολο της ελληνικής επιχειρηματικής κοινότητας.»

»Οι παροικούντες την επιχειρηματική Ιερουσαλήμ γνωρίζουμε καλά ότι οι εμπνευστές της επονείδιστης πρότασης για κατάργηση της υποχρεωτικής εγγραφής στα Επιμελητήρια προέρχονται από τον ελληνικό χώρο. Δεν είναι πρώτη φορά που ένας επιτυχημένος ελληνικός θεσμός δέχεται πλήγμα «εκ των έσω». Όμως η επιμελητηριακή κοινότητα δεν προτίθεται να δεχθεί μοιρολατρικά τέτοιες επιθέσεις. Καλούμε όλους όσους πιστεύουν ότι ο επιμελητηριακός θεσμός δεν έχει θέση στο ελληνικό επιχειρείν να το δηλώσουν ευθαρσώς, απεκδυόμενοι προσωπεία επίπλαστης τεκμηρίωσης των θέσεων της τρόικας» συμπληρώνει η ΚΕΕ.

Επίσης γνωστοποιεί ότι ήδη απεστάλη επιστολή προς τον πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των κομμάτων που στηρίζουν κοινοβουλευτικά την κυβέρνηση με την οποία αναδεικνύεται το πρόβλημα, και στην οποία τονίζεται ότι «η επιμελητηριακή κοινότητα προτιμά να καταθέσει τα κλειδιά των επιμελητηρίων σε αυτούς που θα αναλάβουν την ευθύνη να βάλουν ταφόπλακα στον επιμελητηριακό θεσμό, παρά να ανεχθεί την απομείωση και τον εκφυλισμό του».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

ΜακΚίσικ: «Αισθάνομαι ότι είναι η χρονιά που θα τα πάρουμε όλα»

Ο Σακίλ ΜακΚίσικ μίλησε για τη συμμετοχή του Ολυμπιακού στο Final-4 της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 20 Μαϊου 2024