Παρασκευή 03 Μαϊου 2024
weather-icon 21o

Οι τρεις επιλογές για την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

Στα 20 δισ. ευρώ υπολογίζονται τα κεφάλαια που θα απολέσουν οι ελληνικές τράπεζες από την υλοποίηση του PSI+, ενώ σε 4 δισ. ευρώ υπολογίζονται οι πρόσθετες προβλέψεις λόγω Blackrock. Η τρόικα, η κυβέρνηση και οι πολιτικοί αρχηγοί έχουν καταλήξει στην υιοθέτηση ενός μικτού συστήματος για την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, μέσω συνδυασμένων λύσεων, όπως μετατρέψιμα ομολογιακά δάνεια, οι κοινές μετοχές με ψήφο και οι κοινές μετοχές άνευ ψήφου. Σημειώνεται πως για την επανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών η τρόικα έχει εγκρίνει τη διάθεση 40 δισ. ευρώ.

Στα 20 δισ. ευρώ υπολογίζονται τα κεφάλαια που θα απολέσουν οι ελληνικές τράπεζες από την υλοποίηση του PSI+, ενώ σε 4 δισ. ευρώ υπολογίζονται οι πρόσθετες προβλέψεις λόγω Blackrock.

Η τρόικα, η κυβέρνηση και οι πολιτικοί αρχηγοί έχουν καταλήξει στην υιοθέτηση ενός μικτού συστήματος για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, μέσω συνδυασμένων λύσεων, όπως μετατρέψιμα ομολογιακά δάνεια, οι κοινές μετοχές με ψήφο και οι κοινές μετοχές άνευ ψήφου.

Σημειώνεται πως για την επανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών η τρόικα έχει εγκρίνει τη διάθεση 40 δισ. ευρώ.

Ανάλογα με τον κίνδυνο που θα αναλαμβάνει το Ελληνικό Δημόσιο και ανάλογα τη διαχείριση και την ευθύνη των τραπεζικών ιδρυμάτων θα υιοθετείται και διαφορετική λύση. Σημειώνεται πως τα επισφαλή δάνεια θα πρέπει να καλυφθούν μέσω αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου που θα καλυφθούν από τους παλαιούς μετόχους.

Ενδεικτικά, στην περίπτωση των τραπεζών που κριθούν βιώσιμες και θα έχουν μετά το PSI+ και τις προβλέψεις της Blackrock επαρκή κεφάλαια η κεφαλαιακή ενίσχυση θα γίνει μέσω της έκδοσης μετατρέψιμων ομολόγων διάρκειας έως 5 έτη με κουπόνι 5%-10%.

Τράπεζες που είναι σε αδύναμη θέση αλλά αρκετά εύρωστες θα στηριχθούν με κοινές μετοχές άνευ ψήφου, ενώ τράπεζες που χρειάζονται την κρατική στήριξη θα λάβουν βοήθεια με κοινές μετά ψήφου μετοχές.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Μεντιλίμπαρ: «Δεν έχει τελειώσει τίποτα, έχει γίνει η μισή δουλειά»

Απόλυτα ψύχραιμος ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ μετά τον θρίαμβο του Ολυμπιακού επί της Άστον Βίλα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 03 Μαϊου 2024