Σάββατο 18 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Να επιστρέψουν οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες κάλεσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος

Να επιστρέψουν οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες κάλεσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος

Μήνυμα να επιστρέψουν οι καταθέσεις των Ελλήνων καταθετών στις ελληνικές τράπεζες απηύθυνε από τη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος, ο οποίος διαβεβαίωσε ταυτόχρονα ότι οι τράπεζες έχουν διασφαλιστεί οριστικά. Παράλληλα, τόνισε αυτό που γίνεται αυτή την ώρα με την σκληρή διαπραγμάτευση, πέραν της διασφάλισης του δημοσίου συμφέροντος, είναι να πάρει μπροστά ο μοχλός της ανάπτυξης. Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι πριμοδοτεί τις τράπεζες.

Μήνυμα να επιστρέψουν οι καταθέσεις των Ελλήνων καταθετών στις ελληνικές τράπεζες απηύθυνε από τη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος, ο οποίος διαβεβαίωσε ταυτόχρονα ότι οι τράπεζες έχουν διασφαλιστεί οριστικά. Παράλληλα, τόνισε αυτό που γίνεται αυτή την ώρα με την σκληρή διαπραγμάτευση, πέραν της διασφάλισης του δημοσίου συμφέροντος, είναι να πάρει μπροστά ο μοχλός της ανάπτυξης.

Απαντώντας στην επίκαιρη ερώτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Βενιζέλος τόνισε πως αυτό που επιδιώκουμε να κάνουμε τώρα, διαμορφώνοντας ένα πλαίσιο δημοσιονομικής και χρηματοοικονομικής ασφάλειας με την ολοκλήρωση του PSI και την ολοκλήρωση των πολύ δύσκολων διαπραγματεύσεων για το νέο πρόγραμμα είναι να δοθεί το μήνυμα παντού -και κυρίως στους Έλληνες καταθέτες- ότι οι τράπεζες έχουν οριστικά διασφαλιστεί και ήρθε η ώρα να αλλάξουν τα επίπεδα ρευστότητας και να γυρίσουν τα λεφτά.

Ο κ. Βενιζέλος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι από τα 65 δισ. ευρώ που έφυγαν από τις καταθέσεις από το 2009, μόνο 16 δισ. πήγαν στο εξωτερικό νομίμως, κι από αυτά λιγότερα από το 10% πήγαν στην Ελβετία. Στο Ηνωμένο Βασίλειο πήγε το 32%.

Αλλά -όπως είπε ο κ. Βενιζέλος- υπάρχουν τα άλλα 45 δισ. τα οποία εν μέρει έχουν μετατραπεί σε δαπάνη, αλλά εν πολλοίς είναι κρίμα να είναι φυλαγμένα και να μην γυρίζουν στις τράπεζες.

«Η επιστροφή των καταθέσεων είναι ένας μεγάλος στόχος, γιατί αυτό βοηθά την αγορά, την οικονομία, τα νοικοκυριά, την απασχόληση» τόνισε, όταν ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι την ώρα που φτωχαίνει ο λαός, αυξάνει την πριμοδότηση προς τα τραπεζικά ιδρύματα.

Αναφορικά με το πώς θα αλλάξουν τα επίπεδα ρευστότητας και πώς θα αναπνεύσει η αγορά, ο κ. Βενιζέλος είπε πως αυτό θα γίνει με την αλλαγή της τραπεζικής συμπεριφοράς, να δώσουν δηλαδή οι τράπεζες χρήμα και το Δημόσιο να πάρει λεφτά, ώστε να πληρώσει τις δικές του οφειλές προς την αγορά.

Ο κ. Τσίπρας, από την πλευρά του, ότι ενώ η κυβέρνηση κόβει τους μισθούς στους εργαζόμενους «δεν είναι το ίδιο φειδωλή» με τις τράπεζες, στις οποίες έχει δώσει 150 δισ. ευρώ και αναμένεται να δώσει άλλα 39 δισ. Ρώτησε δε, πόσα από αυτά θα διοχετευθούν στην ελληνική Οικονομία;

«Δεν σώζουμε τους τραπεζίτες και τους μεγαλομετόχους των τραπεζικών ιδρυμάτων. Σώζουμε την τραπεζική λειτουργία. Σώζουμε την πίστη. Γιατί αν δεν υπάρχει ένα ασφαλές τραπεζικό σύστημα, δεν υπάρχει οικονομία, ανάπτυξη, επιχειρήσεις και δουλειές. Άρα, αυτό που αγωνιζόμαστε να κάνουμε είναι να σώσουμε τον ιστό της οικονομίας. Κι αυτό θα το κάνουμε.

» Αγωνιζόμαστε στη διαπραγμάτευση με την τρόικα να το επιβάλλουμε το σημείο αυτό, με τον πιο ασφαλή και κερδοφόρο τρόπο για το ελληνικό Δημόσιο. Και πάντως με την προοπτική ο ελληνικός λαός να ανακτήσει -αν όχι το σύνολο- το μεγαλύτερο μέρος που διαθέτει για την επανακεφαλαιοίηση των ελληνικών τραπεζών» απάντησε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Στο σημείο αυτό ο υπουργός Οικονομικών, εξηγώντας γιατί προκύπτει το ζήτημα επανακεφαλαιοποίησης και παροχής αυξημένων εγγυήσεων προς τις τράπεζες, αιτιολόγησε: «Πρωτίστως γιατί έφυγαν οι καταθέσεις των Ελλήνων καταθετών κι όχι μόνον των μεγαλοκαταθετών, αλλά και αυτές που έπρεπε να μετατραπούν σε χρήμα για να πληρωθούν οφειλές προς το Δημόσιο και αυτές που έπρεπε να μετατραπούν σε χρήμα για να πληρωθούν εργαζόμενοι των επιχειρήσεων και χρήματα που πήγαν σε σπίτια και φύλλασονται, αποθησαυρίζονται χωρίς να αποδίδουν για κανέναν τίποτα».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Κοντά στο sold out η Φιορεντίνα για τον τελικό – Πόσα εισιτήρια απομένουν

Πολύ κοντά στο να εξαντλήσουν τα διαθέσιμα εισιτήρια για τον τελικό του Europa Conference League είναι οι οπαδοί της Φιορεντίνα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 18 Μαϊου 2024