Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Εμμένει ο Γ.Παπανδρέου στην επανακεφαλαιοποίηση τραπεζών με κοινές μετοχές

Εμμένει ο Γ.Παπανδρέου στην επανακεφαλαιοποίηση τραπεζών με κοινές μετοχές

Τη θέση του για επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με κοινές μετοχές και δικαίωμα ψήφου και όχι μέσω άλλων τρόπων, που θα εξασφαλίζουν την μη κρατικοποίησή τους, επανέλαβε ο Γ.Παπανδρέου. Με την θέση αυτή οχι μόνο δεν διαφωνεί ο υπουργός Οικονομικών Ευ.Βενιζέλος, όπως ξεκαθάρισε παίρνοντας το λόγο, αλλά το θεωρεί και δίκαιη απαίτηση του ελληνικού λαού που θα αναλάβει το βάρος. Ωστόσο, τόνισε με νόημα ότι αυτό αποτελεί θέμα σκληρής διαπραγμάτευσης με την τρόικα. Πρόσθεσε δε ότι «περιμένουμε επί του ζητήματος την απόφαση του πρωθυπουργού και των πολιτικών αργηχών».

Τη θέση του για επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με κοινές μετοχές και δικαίωμα ψήφου του Δημοσίου και όχι μέσω προνομιούχων ή άλλων τρόπων, όπως πιέζει η τρόικα για να εξασφαλίσει τη μη κρατικοποίηση των τραπεζών, επανέλαβε ο Γιώργος Παπανδρέου στην ομιλία του στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ.

Με την θέση αυτή όχι μόνο δεν διαφωνεί ο υπουργός Οικονομικών Ευ.Βενιζέλος, όπως ξεκαθάρισε παίρνοντας το λόγο στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, αλλά το θεωρεί και δίκαιη απαίτηση του ελληνικού λαού που θα αναλάβει το βάρος.

Ωστόσο, τόνισε με νόημα ότι αυτό αποτελεί θέμα σκληρής διαπραγμάτευσης με την τρόικα.

Πάντως ο κ. Βενιζέλος φρόντισε να αποσυνδέσει τις κοινές μετοχές -που, όπως εξήγησε, επιδιώκονται για την καλύτερη δυνατή διασφάλιση του Δημοσίου- από τους φόβους για κρατικοποίηση των τραπεζών λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «εμείς δεν θέλουμε να κρατικοποιήσουμε τις τράπεζες και να τις μετατρέψουμε σε ΔΕΚΟ, θέλουμε ανταγωνιστικές τράπεζες».

«Τον τρόπο με τον οποίο το δημόσιο θα ασκεί τα δικαιώματά του ως μέτοχος, θα τον συζητήσουμε και θα τον ρυθμίσουμε νομοθετικά. Για το θέμα αυτό καλούνται να αποφασίσουν οι αρχηγοί των κομμάτων και ο πρωθυπουργός», τόνισε ακόμη ο κ. Βενιζέλος.

Σημειώνεται ότι τις τελευταίες ημέρες και προφανώς υπό την πίεση της τρόικας, η οποία προσπαθεί να εξασφαλίσει τη μη κρατικοποίηση των τραπεζών, ο κ. Βενιζέλος φάνηκε να συζητά την πρόταση των δανειστών για κοινές μετοχές άνευ ψήφου ή αλλο χρηματοοικονομικό εργαλείο που θα διασφαλίζει την «αυτονομία» των τραπεζών.

Ωστόσο είχε ξεκαθαρίσει ότι σε κάθε περίπτωση πρέπει να μεγιστοποιηθεί η απόδοση υπέρ του Δημοσίου.

Γ.Παπανδρέου: Θα εμμείνουμε για κοινές μετοχές

Στη θέση αυτή (για επανεκαφαλαιοποίηση των τραπεζών με κοινές μετοχές) «θα εμμείνουμε» τόνισε ο κ. Παπανδρέου και εξαπολύοντας νέα επίθεση κατά των τραπεζιτών και των διαφόρων συμφερόντων συμπλήρωσε: «Βλέπετε τον πόλεμο που κάνουν κάποιοι για να κρατηθούν στις θέσεις τους».

Σε άλλο σημείο, ο Γ.Παπανδρέου αναφέρθηκε στην «ευνομία και αυτονομία της πολιτικής από τα πάσης φύσεως συμφέροντα. Προσωπικές διαφορές δεν έχω με κανέναν. Αλλά δεν σκύβω το κεφάλι σε κανέναν. Εγώ μαριονέτα δεν υπήρξα ποτέ. Ό,τι και να γίνει, όσο και να μου κοστίσει. Μετάνιωσα που δεν προχώρησα από την αρχή στην αλλαγή του εκλογικού νόμου».

«Δεν μπορεί όταν ο ελληνικός λαός υποβάλλεται σε θυσίες, οι τραπεζίτες να αρνούνται να κάνουν τις θυσίες που πρέπει για την ανάταξη της οικονομίας», τόνισε ακόμη ο κ. Παπανδρέου.

Ε.Βενιζέλος: ναι στις κοινές, αλλά πρέπει να πειστεί η τρόικα

Υπέρ της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών με κοινές μετοχές τάχθηκε και ο υπουργός Οικονομικών Ευ.Βενιζέλος, παίρνοντας τον λόγο στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας όμως την δυσκολία των διαπραγματεύσεων με την τρόικα για το θέμα αυτό.

«Η κυβέρνηση βρίσκεται σε σκληρές διαπραγματεύσεις με την τρόικα για τον τρόπο ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών» τόνισε.

Υποστήριξε ωστόσο ότι η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών θα γίνει με κοινές μετοχές.

Ο αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών είπε ότι η άποψη του πρωθυπουργού και του υπουργείου Οικονομικών είναι πως ο λαός αφού επωμίζεται το βάρος στήριξης των τραπεζών δικαιούται να απαιτήσει κοινές μετοχές, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «αφού αναλαμβάνουμε το βάρος στήριξης των τραπεζών με 40 δισ., οι μετοχές πρέπει να είναι κοινές».

«Ο ελληνικός λαός αναλαμβάνει αυτό το βάρος και πρέπει να έχει στα χέρια του τα αντίστοιχα περιουσιακά στοιχεία, δηλαδή αυτά που θα του επιτρέπουν να έχει οφέλη από την άνοδο της αξίας των μετοχών, και για να γίνει αυτό πρέπει οι μετοχές που θα έχει στα χέρια του να είναι της μεγαλύτερης δυνατής ποιότητας, δηλαδή κοινές μετοχές», είπε ο Βενιζέλος, προσθέτοντας ότι αυτές «φυσικά» έχουν και δικαίωμα ψήφου.

Ωστόσο, ο κ. Βενιζέλος φρόντισε να αποσυνδέσει τις κοινές μετοχές -που, όπως εξήγησε, επιδιώκονται για την καλύτερη δυνατή διασφάλιση του Δημοσίου- από τους φόβους για κρατικοποίηση των τραπεζών λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Εμείς δεν θέλουμε να κρατικοποιήσουμε τις τράπεζες και να τις μετατρέψουμε σε ΔΕΚΟ, θέλουμε ανταγωνιστικές τράπεζες».

Στο πλαίσιο αυτό «θα συζητήσουμε τον τρόπο άσκησης του δικαιώματος» επισήμανε.

Πρόσθεσε δε ότι θα προτιμούσε να είχε γίνει η ανακεφαλαιοποίησή τους μέσω του EFSF ώστε να μην καταγραφούν τα 40 δισ. ευρώ που απαιτούνται για τη στήριξή τους ως δημόσιο χρέος.

«Τον τρόπο με τον οποίο το δημόσιο θα ασκεί τα δικαιώματά του ως μέτοχος, θα τον συζητήσουμε και τον ρυθμίσουμε νομοθετικά. Για το θέμα αυτό καλούνται να αποφασίσουν οι αρχηγοί των κομμάτων και ο πρωθυπουργός», παρατήρησε ο κ. Βενιζέλος, εκφράζοντας την πεποίθησή του ότι στην αυριανή (Παρασκευή) [ή μεθαυριανή] σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών «δεν θα ακουστούν άλλα επιχειρήματα [υπέρ των προνομιούχων μετοχών]».

«Πρέπει να πείσουμε και τους πιστωτές μας» πρόσθεσε και κατέληξε «πιστεύω ότι θα κερδίσουμε την μάχη».

Το παρασκήνιο και οι πιέσεις της τρόικας

Με την επιμονή του στη θέση αυτή ο Γιώργος Παπανδρέου διαχωρίζει τη θέση του ή εν πάσει περιπτώσει δείχνει ότι δεν θα εγκρίνει μια υποχώρηση του κ. Βενιζέλου στο θέμα αυτό.

Ο υπουργός Οικονομικών τις τελευταίες ημέρες φάνηκε διατεθειμένος και ότι συζητούσε -προφανώς υπό την πίεση και της τρόικας- να υιοθετήσει την πρόταση για επανεκεφαλαιοποίηση των τραπεζών μέσω προνομιούχων μετοχών ή κοινων μετοχών χωρίς δικαίωμα ψήφου για το Δημόσιο -όπως προτείνει και η τρόικα- ή μέσω μέσω μετατρέψιμων ομολογιακών δανείων. Επιλέγοντας, δηλαδή, κάποιο χρηματοοικονομικό εργαλείο που θα εξασφαλίσει ότι δεν θα κρατικοποιηθούν οι τράπεζες.

«Δεν μάς ενδιαφέρει να κρατικοποιήσουμε τις τράπεζες, σεβόμαστε και τις ιδιωτικές διοικήσεις» δήλωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα στη Βουλή ο Ευ.Βενιζέλος προσθέτοντας, ωστόσο, με έμφαση ότι «θέλουμε, όμως, να έχουμε ανταλλάγματα από την απόδοση. Θέλουμε να μεγιστοποιήσουμε την απόδοση υπέρ του Δημοσίου».

Σε ομιλία του στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής την Τετάρτη για το θέμα της επανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, προκειμένου να καλυφθούν αφ’ ενός οι ζημίες που θα προκύψουν μετά την υλοποίηση του PSI και αφ’ ετέρου τα κεφαλαιακά κενά που αναδεικνύει η έρευνα της Blackrock για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ο κ. Βενιζέλος επισήμανε ότι όποιος τρόπος και αν τελικώς επιλεγεί, θα πρέπει να αποφέρει ένα σταθερό ετήσιο όφελος προς το Δημόσιο σε ένα ορίζοντα 2 έως 5 ετών.

Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, η ετήσια απόδοση, όποιο και αν είναι το εργαλείο που θα επιλεγεί, θα κυμαίνεται μεταξύ 5% και 10%.

Όπως είπε σχετικά, «σύμφωνα με τη μελέτη βιωσιμότητας του χρέους, το Δημόσιο έχει πιθανότητα να εισπράξει, ως ανταπόδοση, ποσοστό της τάξεως του 30%-35% επί των κεφαλαίων που θα επενδύσει», προσθέτοντας ότι «είναι λογικό ο ελληνικός λαός να προσδοκά το πλήρες όφελος από το PSI μετά από 2, 3, ή 5 το πολύ χρόνια».

Πάντως, από την πλευρά των τραπεζιτών επισημαίνεται ότι το 10% είναι πολύ υψηλό και θεωρείται πιο λογικό ένα επιτόκιο κοντά στο 5%.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Τρομεροί Σίξερς με τρομακτικό Εμπίντ που έβαλε 50άρα!

Ο Τζόελ Εμπίντ ήταν ασταμάτητος και βάζοντας 50 πόντους οδήγησε τους Σίξερς στη νίκη με 125-114 επί των Νικς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024