Δευτέρα 06 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Σε πέντε μέτωπα επικεντρώνεται η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με την τρόικα

Σε πέντε μέτωπα επικεντρώνεται η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με την τρόικα

Σε πέντε μέτωπα επικεντρώνεται η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με την τρόικα, με τα στελέχη του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της ΕΕ να θέτουν αυστηρούς όρους και να ζητούν συγκεκριμένα μέτρα (prior actions) για τη συνομολόγηση της νέας δανειακής σύμβασης. Η τρόικα ζητά την κάλυψη των αποκλίσεων του Προϋπολογισμού 2011 και την κάλυψη του δημοσιονομικού στόχου του 2012, κυρίως μέσα από τη μείωση των δαπανών που αφορούν στο χώρο της υγείας, στις δαπάνες των εξοπλισμών και στις δαπάνες της δημόσιας διοίκησης και του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Από την εξοικονόμηση αυτή προσδοκά δημοσιονομικό όφελος 2% του ΑΕΠ περίπου.

Σε πέντε μέτωπα επικεντρώνεται η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με την τρόικα, με τα στελέχη του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της ΕΕ να θέτουν αυστηρούς όρους και να ζητούν συγκεκριμένα μέτρα (prior actions) για τη συνομολόγηση της νέας δανειακής σύμβασης.

Η τρόικα ζητά την κάλυψη των αποκλίσεων του Προϋπολογισμού 2011 και την κάλυψη του δημοσιονομικού στόχου του 2012, κυρίως μέσα από τη μείωση των δαπανών που αφορούν στο χώρο της υγείας, στις δαπάνες των εξοπλισμών και στις δαπάνες της δημόσιας διοίκησης και του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Από την εξοικονόμηση αυτή προσδοκά δημοσιονομικό όφελος 2% του ΑΕΠ περίπου.

Το ΔΝΤ, η ΕΕ και η ΕΚΤ εστιάζουν στο ασφαλιστικό και στα εργασιακά. Ζητούν, δε, μεταρρύθμιση των επικουρικών ταμείων και μείωση των επικουρικών συντάξεων, καθώς και μείωση στο μέτρο του δυνατού του μη μισθολογικού κόστους εργασίας. Για τη δημόσια διοίκηση ζητείται αξιολόγηση του προσωπικού, μείωση του όγκου του ευρύτερου δημόσιου τομέα και εξοικονόμηση δαπανών.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών η υπογραφή του staff agreement, που θα επιτρέψει την εκταμίευση των 30 δισ. ευρώ γα το PSI και την έναρξη της διαδικασίας για την ανταλλαγή ομολόγων στις 13 Φεβρουαρίου προϋποθέτει τα εξής:

  • Να συμφωνηθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι του 2012 και να εξειδικευτούν οι στόχοι του 2013 και 2014.
  • Να ολοκληρωθεί η ασφαλιστική μεταρρύθμιση και οι αλλαγές στις επικουρικές συντάξεις.
  • Να υπάρξουν αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, σε σχέση με την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών προϊόντων, αγαθώς και υπηρεσιών.
  • Να θεσμοθετηθούν αλλαγές στη δημόσια διοίκηση και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
  • Να οριστικοποιηθούν τα θέματα των τραπεζών και της χρηματοοικονομικής πολιτικής.

Από τα ανωτέρω τα περισσότερα πρέπει να κλείσουν πριν την εκταμίευση της πρώτης δόσης, δηλαδή να γίνουν μέχρι τις 13 Φεβρουαρίου και κάποια άλλα θα γίνουν αργότερα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Ο Ολυμπιακός φαβορί για το Conference League» (pics)

Οι «Ερυθρόλευκοι», πριν από τις ρεβάνς της ημιτελικής φάσης, συγκεντρώνουν ποσοστό πιθανοτήτων 36,3%, έναντι  35,7% της Φιορεντίνα, 17,5% της Μπριζ και μόλις 10,5% της Άστον Βίλα

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 06 Μαϊου 2024