Τρίτη 21 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Οι κινεζικές επενδύσεις στην Ελλάδα στο επίκεντρο συνάντησης στο υπουργείο Ανάπτυξης

Οι κινεζικές επενδύσεις στην Ελλάδα στο επίκεντρο συνάντησης στο υπουργείο Ανάπτυξης

Θέματα που αφορούν τις κινεζικές επενδύσεις στην Ελλάδα και ειδικότερα η συνεργασία στους τομείς της ναυτιλίας, της ναυπήγησης πλοίων και του τουρισμού, απασχόλησαν τη συνάντηση που είχαν το πρωί της Δευτέρας ο υπουργός Ανάπτυξης Μ. Χρυσοχοΐδης με τον υφυπουργό Εθνικής Επιτροπής Μεταρρυθμίσεων και Ανάπτυξης της Κίνας, Τσανγκ Σιαοτσιάνγκ.

Θέματα που αφορούν τις κινεζικές επενδύσεις στην Ελλάδα και ειδικότερα η συνεργασία στους τομείς της ναυτιλίας, της ναυπήγησης πλοίων και του τουρισμού, συζητήθηκαν στη συνάντηση που είχε το πρωί της Δευτέρας ο υπουργός Ανάπτυξης Μ. Χρυσοχοΐδης με τον υφυπουργό Εθνικής Επιτροπής Μεταρρυθμίσεων και Ανάπτυξης της Κίνας, Τσανγκ Σιαοτσιάνγκ.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, ο Κινέζος αξιωματούχος εξέφρασε το ενδιαφέρον του για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και επανέλαβε ότι η COSCO θέλει να επεκτείνει τις δραστηριότητές της στην Ελλάδα.

Ο υπουργός, ανέφερε επίσης, ότι γίνεται προσπάθεια να απλοποιηθούν οι διαδικασίες έκδοσης βίζας, «καθώς είναι χρέος μας», ενώ σημείωσε ότι υπήρχε αλματώδης αύξηση των εξαγωγών προς την Κίνα το 2010.

Από την πλευρά του, ο κ. Σιαοτσιάνγκ ανέφερε ότι με τις προσπάθειες των δύο χωρών οι σχέσεις των δύο λαών είναι πολύ ικανοποιητικές και μπορούν να βελτιωθούν περαιτέρω.

«Η Κίνα θα βοηθήσει την ΕΕ και την Ελλάδα να ξεπεράσουν την οικονομική κρίση», υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι θα γίνουν περισσότερες εισαγωγές ελληνικών προϊόντων στην Κίνα και ότι η κυβέρνηση θα ενθαρρύνει τις κινεζικές επιχειρήσεις να επενδύσουν στη χώρα μας.

Σημείωσε τέλος, ότι οι κινεζικές επενδύσεις γίνονται με σεβασμό στο περιβάλλον και στη νομοθεσία της χώρας δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, το εμπορικό ισοζύγιο μεταξύ των δύο χωρών για την περίοδο 2006-2010 είναι έντονα ελλειμματικό εις βάρος της Ελλάδας.

Οι εισαγωγές από την Κίνα κινούνται σε υψηλά επίπεδα, ωστόσο το 2009 και το 2010 κατέγραψαν μικρή μείωση 23,2% και 0,8% αντίστοιχα.

Παράλληλα, το ίδιο διάστημα οι ελληνικές εξαγωγές προς την Κίνα εμφανίζουν διακυμάνσεις. Τα έτη 2006-2007 παρουσίασαν αύξηση, ενώ τα έτη 2007-2009 μειώθηκαν. Το 2010, όμως, παρουσίασαν μεγάλη αύξηση 70,5%.

Η Κίνα δεν είναι σημαντικός εξαγωγικός προορισμός για την Ελλάδα, αφού το 2010 κατέλαβε μόλις την 24η θέση στις εξαγωγές μας, αν και σε ανοδική πορεία σε σχέση με την 27η θέση το 2009 και την 31η θέση το 2008.

Η Κίνα απορρόφησε το 0,97% του συνόλου των ελληνικών εξαγωγών το 2010, σημειώνοντας αύξηση σε σχέση με το περίπου σταθερό 0,64% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ένα μεγάλο μέρος του εμπορικού ελλείμματος εις βάρος της χώρας μας αντισταθμίζεται από τις εισπράξεις της ελληνικής εμπορικής ναυτιλίας, η οποία παίζει πολύ μεγάλο ρόλο στις μεταφορές κινεζικών εμπορευμάτων διεθνώς και σε κάποιο βαθμό από το τουριστικό συνάλλαγμα, που αφήνουν οι Κινέζοι τουρίστες στη χώρα μας.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Τα νέα για Ορτέγκα και η αποθέωση του Ποντένσε

Οι εξελίξεις με τον Αργεντίνο μπακ ενόψει τελικού Conference με την Φιορεντίνα και τα αποθεωτικά σχόλια των παικτών του Ολυμπιακού για τον Ποντένσε

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 21 Μαϊου 2024